Pretraži ovaj blog

srijeda, 20. siječnja 2021.

MOSTAR NAKON IZBORA - GLADIJATORSKE IGRE MOGU POČETI!

 


Sud i Centralna izborna komisija BiH su kazali svoje i Mostar je konačno dobio zvanične rezultate lokalnih izbora.

Žalbe su odbijene, pa su rezultati mogli biti proglašeni, mada ostaje nejasno zašto se „čačkalo“ samo na par izbornih mjesta, te ukoliko su se već utvrdile „veće nepravilnosti“, zašto se onda nije opet prebrojalo sve? Nije valjda da se po listićima „crtalo“ samo na par ciljanih izbornih mjesta?

Čini se iz pragamatičnih razloga, jer bi eventulani ulazak u proces novog prebrojavanja i provjere glasova mogao otvoriti postizbornu „Pandorinu kutiju“, čiji se sadržaj mnogima ne bi dopao, pa ni „međunarodnoj zajednici“. 


Ovako su i „vukovi siti, i ovce su na broju“. Ovo je izgleda - taj najmanji zajednički sadržalac, oko koga bi se svi mogli usaglasiti i koji je zadovoljio interese svih najvažnijih igrača. Kako onih velikih, tako i onih malih sitnih trgovaca, koji bi sve učinili za barem gram vlasti. Malo izbora, malo „štele“, malo žalbi, malo političke pragmatike i eto novog - tako dugo očekivanog sastava Gradskog vijeća Mostara.

Bilo bi čudno da nije bilo drugačije!   

Ipak, još neke stvari ostaju otvorene... Recimo krivične prijave iz HNS BiH, koje su ekspresno uzete u proceduru, a što je bošnjačka politička scena protumačila kao otvoreni pritisak na povratnike Bošnjake i njihova osnovna ljudska i biračka prava. Ta priča još nije okončana, pa ćemo tek vidjeti ima li u tome nešto istine ili su i tužilaštva samo igračke u rukama moćnih političkih opcija.

U svakom slučaju, proces formiranja vlasti može početi, mada lider HDZ BiH, Dragan Čović se ovih dana „ubi“ objašnjavajući po Hrvatskoj kako su „izborne nepravilnosti na lokalnim izborima u Mostaru, uvelike narušile njihov demokratski karakter“.
 
Dobro, od Čovića se, realno nije moglo očekivati ništa drugo, obzirom da je upravo on godinama držao Mostar u političkoj neizvjesnosti, insistirajući kako rješenje za ovaj grad mora biti dio njegovog „paketa“, koga je u slučaju Mostara, ipak morao na kraju rasprakovati. Kako je to bio Čovićev očigledan politički poraz, kojim zapravo nije dobio ništa od onoga što je ultimativno tražio, sada pokušava na sve moguće načine, to predstaviti kao nekakvu "zavjeru" i „krađu“.

I Čovićev odnos prema rezultatima izbora, kao i opća situacija u Mostaru navode na zaključak kako ni nakon zvaničnih rezultata u Mostaru neće prestati raznorazne „igre i igrice“. Trebaće sastaviti novi saziv Gradskog vijeća, pa onda već na prvoj sjednici u skladu sa prošlogodišnjim Sporazumom usvojiti i izmjene Gradskog stauta. (o tome drugom prilikom)
 
SDA to smatra ključno važnim, dok bi HDZ BiH mogao insistirati na „provedbi svih tačaka“, a što bi nas opet moglo gurnuti u novu institucionalnu krizu, već na samom početku. Pa čak i ukoliko se ovaj problem nekako „prevesla“, slijedi mukotrpan izbor gradonačelnika Mostara sa tri kruga glasanja.

Prava je šteta što će Mostar opet postati zarobljenikom igre oko gradonačelnika i različitih natezanja, kada se prvi čovjek Grada mogao legalno i punog legitimiteta izabrati na posebnoj listi, a ne iz sastava gradskih vijećnika. Moglo se, ali nije, jer je nekima ovaj „alat“ izgleda i dalje potreban za prepucavanja, ali i kao sredstvo za političku kontrolu gradonačelnika kako se ovaj ne bi „oteo“, pozivajući se na izborni legitimitet.

Ruke se već preborajavaju u novom Gradskom vijeću, mada u slučaju Mostara uvijek treba biti oprezan.

Iskustvo nas uči da ovdje ništa nije unaprijed zadato i da su moguća svakovrsna iznenađenja.  Ali, dobro - makar imamo kako-tako legalan sastav Gradskog vijeća, koji će u Mostar - nadati se, vratiti duh parlamentarizma i demokratskih procedura.

Svojevrsne gladijatorske igre stranačkih i nacionalnih vojski u Gradskom vijeću Mostara mogu početi...

"Ave Imperator, morituri te salutant!"


Nema komentara:

Objavi komentar

JASNO JE K'O DAN: MILORAD JE K'O RADOVAN!

  Još do prije nekoliko mjeseci raznorazni „stručnjaci i analitičari“ su nas uvjeravali da radije vjerujemo njihovim šupljim procjenama pona...