Pretraži ovaj blog

petak, 1. srpnja 2022.

NIJE SAMO DRAGAN "U BEHUTU" - BAKIR ILI DENIS? ODGOVOR ZNAJU ŽELJKOVI GLASAČI!

 

Nakon što je strateški pričekao da prođe jedan mandat na koga po Ustavu nije imao pravo, Bakir Izetbegović, opet ulazi u trku za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka.

Međutim, ovoga puta će ulazak u Predsjedništvo BiH biti malo zahtjevnija misija za njega i SDA! 

Problem je, prije svega u oslabljenoj poziciji SDA nakon brojnih odlazaka iz stranke nekada vrlo utjecajnih kadrova, a što je Izetbegovića dovelo u poziciju da bude - manje-više – sam protiv svih!

Treba reći kako je „pucanje“ u SDA i započelo nakon različitih ambicija za mjesto u Predsjedništvu BiH u prošlom mandatu, kada je na tu poziciju „zapucao“, tada jaki, Denis Zvizdić, da bi na kraju, ipak kandidat SDA bio Izetbegoviću blizak – Šefik Džaferović.

Denis to Bakiru nikada nije oprostio... 

 

Počelo je sa neugodnim propitkivanjima i medijskim „škrgutanjima zubima“, a završilo se sa „brakorazvodnom političkom parnicom“ i okupljenjem SDA disidenata, uglavnom, pod kišobran Naroda i pravde. To bi se još i moglo nekako konrolisati da se, praktički, cjelokupna opozicija (i lijevo i desno) nije svrstala pod jedan kišobran i kao svog kandidata ponudila „vječitog parlamentarnog poslanika“ – Denisa Bećirovića.

Neugodnog protivnika, koji dolazi iz najveće biračke baze u državi i političara, koji se javnosti itekako nametnuo svojim javnim istupima i političkim potezima. Počesto je populista, ali narod to voli... Mlad je – nov u cijeloj priči oko Predsjedništva, javnosti poznat i što je najvažnije - ima dosta razgranatu i šaroliku podršku. Sada iz njega stoji poprilična ekipa stranaka – od ljevice do desnice!

Njegov glavni problem nije u pokušaju da se mehaničkim pribrajanjem stranaka i njihovih potencijala dobije konačna podrška iskazana u broju glasova. Jednako koliko Izetbegoviću, Bećiroviću će itekakav takmac biti i Željko Komšić, koji dijeli skoro istu biračku bazu glasača.

Vole ti birači Bećirovića, ali im je itekako politički drag i Komšić...ako ništa drugo onda zbog održavanja „probosanskog kursa u Predsjedništvu“. 

 

U probosanskom političkom bloku tako će nastupiti tri vrlo jaka kandidata, a što će trku za Predsjedništvo učiniti vrlo neizvjesnom. Iako je realno oslabljen, Izetbegović je još politički jak zahvaljujući stranačkoj mašineriji i spreman je za dvoboj, a sa dosta dobrim akcijama ulazi i Bećirović, koji se vodi taktikom „stranka po stranka“ - eto pobjede!

Njih dvojica tako kreću sa gotovo izjednačenih pozicija, pa bi „faktor Komšić“, ipak – na kraju, mogao biti odlučujući!

Naime, pitanje svih pitanja glasi: Koliko je birača iz „probosanskog bloka“ spremno podržati Komšića? Hoće li to biti oni bliži desnom suverenizmu Izetbegovića ili pak lijevom populizmu Bećirovića.

Kome će više Komšić „otkinuti“? Bakiru ili Denisu?

Od rezulatata ove „dileme“, neće zavisiti samo eventualni ponovni ulazak u Predsjedništvo BiH Željke Komšića, već i bošnjačkog predstavnika.   

    


Nema komentara:

Objavi komentar

VUČIĆ I DODIK U BEOGRADU: NOĆ, NOĆ...TOTALNI JE MRAK!

  Mrkla beogradska noć uz pokoje pozadinsko svjetlo , bila je „savršena atmosfera“ za slanje vrlo uznemirujućih poruka Milorada Dodika i Ale...