Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 24. listopada 2022.

PELOSI U ZAGREBU - NOVA "ŽELJEZNA ZAVJESA" VISI U ZRAKU!

 


Glavni grad susjedne RH – Zagreb domaćin je velike „Konferencije Mreže eksperata Međunarodne krimske platforme“. 

Diplomate iz pedesetak država okupile su se u Zagrebu kako bi, između ostalog, razgovarale i „mogu li se iskustva Republike Hrvatske u vezi s mirnom reintegracijom istočnog Podunavlja implementirati na Ukrajinu te pitanje anektiranih istočnih oblasti i Krima“.

Krimska platforma osnovana je prošle godine na inicijativu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Primarni joj cilj je, tvrdi se, "kreirati zajednički međunarodni mehanizam kojim bi se odgovorilo na rusku aneksiju Krima".

 

Stigla je i predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa - Nancy Pelosi, što samo govori o važnosti ovog događaja za zemlje Zapada, prije svih SAD, ali i članice EU i NATO saveza. Ne ide Pelosi nigdje, gdje to nije „baš važno“. Kao nedavno na Tajvan.

Od samih tema Konferencije, samo je zanimljivije mjesto održavanja.

Zašto baš Hrvatska i Zagreb? 

Mogla se konferencija ovog tipa održati na „milion“ drugih lokacija, ali je baš izabran glavni grad nama susjedne države - članice EU i NATO. Prije svega, sama lokacija je očigledno jedna vrsta poruke, koja se šalje Evropi, te posebno Ruskoj Federaciji.

Nije, naime, nikakva tajna kako je upravo Zapadni Balkan jedan od onih dijelova Evrope, na koga je Rusija otvoreno „bacila oko“.

Za Moskvu ne tako važan kao prostor Ukrajine i direktnog dodira sa Zapadom, ali svakako prostor, koga Moskva već godinama „kibicuje“ i na kome je već uspostavila svoje dosta snažne zone i mreže utjecaja!

Prije svega u Srbiji, ali i drugim državama nastalim raspadom SFRJ, pa čak i u samoj Hrvatskoj. Skup u Zagrebu, a posebno dolazak Pelosi je jasna signal kako Zapad prostor Balkana i dalje tretira kao dio svoga „igrališta“, koga ne namjerava napustiti.

Dapače, nakon godina zanemarivanja, Zapad je opet itekako aktivan na Balkanu. Skoro kao u vijeme devedesetih kada su se okončavali ratovi, a bombardovala Srbija! Hibridni rat je u puno jeku, samo se o tome, očekivano - malo javno govori.

Skup u Zagrebu je podrška i hrvatskim vlastima da istraju u svojim prozapadnim stavovima, obzirom da je jedan dobar dio javnosti, ali i zvanične politike u zadnje vrijeme u RH ozbiljno „nalegao“ na pozicije zvanične Moskve!

To se prije svega, odnosi na predsjednika Zorana Milanovića, ali i jedan ozbiljan dio mahom desne opozicione scene, koji po ugledu na Orbana ili neke druge prikrivine „rusofile“ ne vidi ništa toliko čudno ili sporno u Putinovom pokušaju da (za početak) pokori Ukrajinu.

Priča o hrvatskim iskustvima u reintegraciji okupiranih teritorija nije bez osnova, ali je to ipak samo dobar razlog, zbog koga se ovako važna Konferencija održava baš u toj zemlji.

Sve ostalo je „geopolitika velikih igrača“.

Sudbina malih je da se na vrijeme opredijele i zauzmu stavove. Hrvatska kao članica EU i NATO saveza ima logičan i očekivan izbor, iako mnogi u toj zemlji misle da se može i mora „trgovati“ sa Zapadom i Rusijom. Poput „kolege“ Vučića, čije Srbije nema na konferenciji, a to itekako puno govori i znači.

Diplomatskim okupljanjem u Zagrebu, Zapad šalje jasan signal o važnosti Zapadnog Balkana u svjetlu rata u Ukrajini i svih posljedica, koje su proistekle ili će tek proisteći iz tog ratnog sukoba bez presedana u modernoj istoriji Evrope.  

Neka nova „Željezna zavjesa“ je već uveliko „visi“, samo još nije do kraja jasno ko će sve ostati sa jedne, a ko sa druge strane!




 


Nema komentara:

Objavi komentar

U DUBINAMA "GRADA SUNCA": OD RATA NAVIJAČA, DO KULTURNIH RATOVA...

  Zvanično neproglašen, ali itekako stvaran „rat“ odvija se iza scene u Mostaru o čijim posljedicama se  javnost  uredno izvještava na druš...