Pretraži ovaj blog

petak, 29. prosinca 2023.

"BADASS" U OVALNOM UREDU: PRIJETI LI AMERICI DIKTATURA?

 


Jedna od omiljenih teza onih, koji favoriziraju američki tip demokratije i državno-ustavne strukture, je da Amerika uvijek...čak i nakon najvećih kriza na kraju – „izliječi samu sebe“.

Smatra se da je američki demokratski dualni sistem dovoljno jak i široko postavljen da omogućuje različitost mišljena i stavova, ali da je sa druge strane dovoljno ojačan snažnim i utjecajnim sudskim sistemom da se sve ne raspadne pod jačim pritiskom društvenih nesuglasica.

Sud, koji uvijek reaguje kada se treba „presijeći“...i svi to poštuju.

Međutim, šta ukoliko vrhovno sudsko državno tijelo u SAD – Vrhovni sud više nije dovoljno nezavisno i nepristrasno kao nekada? Šta, ukoliko uveliko i planski preteže na stranu desnih i konzervativnih opcija?

Naravno, radi se o problemu pod imenom „Donald Trump“, koji je glavni akter u nekoliko velikih sudskih procesa. Jedan slučaj ga tereti i za izazivanje i poticanje pobune!?, a ni druge optužbe nisu nimalo naivne. Dapače.


Ali sve bi to moglo postati nevažno, ukoliko Vrhovni sud SAD odluči da je Trump kao predsjednik u vrijeme svoga mandata bio aboliran od mogućeg krivičnog progona?

Čak i za neka od najtežih djela!

Amerika na ovaj način nepovratno klizi u sindrom podijeljenog društva u kome se već duže vrijeme jasno naziru dva „tabora“. Granice im se opasno probližavaju onima iz vremena Građanskog rata!

Jedan tabor izrazito konzervativni i naslonjen na maglovitu ideju o tome kako Amerika opet mora biti velika i drugi, koji je povjerovao da su svi stari prijepori završeni. Da nakon brojnih velikih promjena u društvu i tehnologiji neće biti ozbiljnih pokušaja povratka na staro.

Da je izgrađena nova društvena paradigma, koja će ostati i opstati.

Jezikom tehnologije rečeno...američki hardware je iz 18-tog, a software iz 21-og stoljeća. Te dvije stvari jednostavno ne pričaju jedna sa drugom, uprkos pokušajima da se nekako premoste očigledne i ogromne razlike.

Jedni misle da Amerika više nije šta je bila – drugi tvrde da će Amerika tek postati ono što je odavno trebala biti. Dakle, prostora za različita tumačenja prošlosti, stvarnosti, ali i budućnosti SAD - ima napretek.

Sve ono što se događa sa Trumpom nije problem sam po sebi, već finale jednog procesa, koji je počeo početkom stoljeća i polako se pretvorio u ono čemu svjedočimo zadnjih godina. Kada su, jedna za drugom, padale neke od najvažnijih značajki demokratičnosti SAD, ali se tome nije pridavalo previše pažnje, jer će „Amerika izliječiti samu sebe“.

Trump nije važan, koliko je  važan pokret koga je uz pomoć ostalih konzervativaca i ljubitelja „bolje prošlosti“ pokrenuo.

Bivši predsjednik SAD zato nije nikakav uzrok, već posljedica sistema, koji se s jedne strane prebrzo mijenjao (tehnologija i ljudska prava), dok je sa druge strane insistirao na konzervativnim modelima.

Čak i ukoliko se Trumpu, nekim slučajem, zabrani učešće na idućim izborima, problem „Trumpizma“ – kao nove izvorno jako desne i ne nužno demokratske političke opcije neće biti riješen ili stavljen pod kontrolu. Namrgođeno lice Trumpa iz policijskog kartona je lice te i takve Amerike. Bijesne i željne promjena – u suprotnom smjeru.

Zapravo, velike su šanse da će „Trumpizam“ biti dodatno ojačan eventualnom zabranom izlaska na izbore, jer je taj „duh iz boce“ odavno pušten.

Trumpa ili nekoga drugog sa sličnim idejama i ponašanjem dobar dio Amerike smatra „frajerom“ (american badass), koji se „bori protiv sistema“ i za ideju „izvorne slobode“ lišene novih tehnologija i „šmokljana“, koji na internetu okreću milione. I koji su „uzrok svih problema“.

Trumpovi sljedbenici, koji sve više liče na neku opskurnu sektu, žele nabijeno oružje i prave dolare u rukama, a ne zabrane i digitalni novac. Žele predsjednika, koji će im sve to navodno omogućiti i vratiti im vrijeme u kulturološkom i svakom drugom smislu.

Opet ih učiniti velikima i važnima.   

Sa druge strane „nova Amerika“ još vjeruje u univerzalnu političku formulu za koju se misli da se može primjeniti na sve moguće izazove. I prošle i buduće. Može li zaista, nakon svega? „Modernisti“ misle da može, mada sve ukazuje da se tu neće doći do rješenja bez ozbiljnog remonta.

Kakva god da bude odluka Vrhovnog suda na početku 2024-te godine - ista će sigurno izazvati brojne kontraverze i probleme. Konzervativno nastrojeni sud bi mogao vrlo lako ići na ruku Trumpu i abolirati ga, ali tek onda nastaju problemi.

To bi značilo da je i svaki budući predsjednik SAD „slobodan da radi šta ga je volja“, sve dok sjedi u Ovalnom uredu Bijele kuće!?

A šta je to drugo, nego diktatura u ubrzanom nastajanju?






 

    

 

 

 

 


Nema komentara:

Objavi komentar

U DUBINAMA "GRADA SUNCA": OD RATA NAVIJAČA, DO KULTURNIH RATOVA...

  Zvanično neproglašen, ali itekako stvaran „rat“ odvija se iza scene u Mostaru o čijim posljedicama se  javnost  uredno izvještava na druš...