Pretraži ovaj blog

četvrtak, 28. prosinca 2023.

OPREZ! DODIKOVA JEDINA "OPCIJA" JE SUKOB...

 


Dodik nema puno opcija na raspolaganju. Zapravo, ima samo jednu. Sukob!

Njegova jako opasna strategija, sve ove godine, je vrlo jednostavna; stalno držati vrlo visoki nivo političke krize i tenzija u BiH i onda pričekati da se nezavisnost RS dogodi sama od sebe...

Ukoliko ta strategija iz bilo kojeg razloga propadne ili bude dovedena u pitanje, Dodik je očigledno spreman i na novi sukob u BiH, bez obzira na njegovu priču kako „Republika Srpska nema namjeru da pravi kineski zid“.

Dodaje i kako „od EUFOR-a očekuje da stane na međuentitetsku liniju i „spriječi dodir”. 

Prema Dodikovom planu RS bi na njegovov „mig“, a nakon moguće odluke OHR-a o državnoj imovini proglasila „nezavisnost u svemu“ i „bez ispaljenog metka“, te novi finansijski sistem i teritoriju pod kontrolom RS.


Takvo „novo stanje na terenu“ bi, prema Dodiku, trebao „garantovati EUFOR spriječavanjem dodira“ na entitetskoj granici!?

Ambiciozno je to Mile zamislio i planirao, ali njegov plan ima samo jednu manu – neizvodiv je bez sukoba...koga bi on...htio izbjeći.

Ukoliko Dodik zaista misli da će „Bosna šaptom pasti“ i to nakon neke njegove „svilene revolucije“ u Banja Luci i jednostranog proglašenja nezavisnosti na koju nema pravo niti po jednom osnovu, onda se nalazi u stanju duboke iluzije, koja je najvjerovatnije produkt teškog položaja u kome se realno nalazi. Čovjek je na sudu...

Bez obzira na ohrabrivanja iz Moskve, ali i Beograda.

Sve to što radi – Dodik čini samo radi sebe. Svog interesa i interesa njemu odanih ljudi. Kao i Vučić i Dodik je odavno „zarobio državu“ i vlada potpuno odsječen od realnosti.

Uljuljkan i na dušeku od iluzija, koji stoji na temeljima finansijsko-političke oligarhije, koja upravlja sistemom samo na osnovu kontrole nad javnim novcem i medijima i koju je on godinama svojim rukama gradio.     

Što više postaje svjestan kako je sve to što priča i prijeti samo njegova klimava želja, Dodik postaje sve opasniji i radikalniji. Nada se da će plašenjem i najavom radikalnih rješenja dobiti ono što traži.

On, međutim, ne traži „nezavisnost“ radi srpskog naroda kome je, kao i ostalim građanima BiH, dosta ratova i sukoba, već radi sebe i svojih ljudi. Pravih vlasnika „entiteta“!

Onih koji se skrivaju iza naroda, koga bi opet gurnuli u rat samo da bi oni nastavili biti ono što jesu - nedodirljivi i bezobrazno bogati. Avantura zvana „nezavisna RS“ najbolji je primjer koliko je daleko otišao Dodik u svom suludom udaljavanju od stvarnosti.

Koliko je izgubio kompas i koliko vjeruje u stvari, koje se mogu pokušati, ali i teško izvesti do kraja.

On ne želi da razumije da nakon tog čina neće „procvasti ruže“ u entitetu RS, koji je ekonomski slab i geostrategijski loše raspoređen. Da će u slučaju sukoba sve karte biti na stolu, pa i ona o mogućem nestanku entiteta RS!

Dodikovo vjerovanje da „prijatelji RS neće dozvoliti“ bijes Amerikanca, koji će pokušati da traže intervencije, naprosto je kockarsko bavljenje vrlo važnim pitanjima.

Pitanjima rata i mira. Guranjem naroda u sukob koji nikome ne odgovara niti treba...osim njemu i njegovoj „eliti“ odnarođenih milionera i moćnika.

Moj Mile...lako je tuđim...gloginje mlatit'!

 




 

 

 

 

 

 

 


Nema komentara:

Objavi komentar

U DUBINAMA "GRADA SUNCA": OD RATA NAVIJAČA, DO KULTURNIH RATOVA...

  Zvanično neproglašen, ali itekako stvaran „rat“ odvija se iza scene u Mostaru o čijim posljedicama se  javnost  uredno izvještava na druš...