Pretraži ovaj blog

utorak, 2. travnja 2024.

"CRNA LISTA" VIŠE NIJE...TAMO DALEKO!

 


Nekakva američka „crna lista“ služila je sve donedavno Miloradu Dodiku tek kao „potvrda“ da je, navodno, na pravom putu i da njegova politika daje rezultate.

Suštinski izostanak bilo kakvih ozbiljnih posljedica, Dodika je uljuljkao u uvjerenju kako mu SAD, eto... ne mogu ništa, te da su te sankcije samo tigar od papira. Mala neugodnost.  

Nešto što ga ne treba previše brinuti i što mu - na kraju krajeva samo podiže ugled među nacionalistima i rusofilima poput njega u Moskvi, Beogradu ili Banja Luci.

Međutim, problem sa američkim sankcijama je u tome što one, u pravilu, nisu sredstvo brzog pritiska, već poluga moći koja svoje prave rezultate daje u dužem vremenskom periodu. Dobar je to "poučak" i za sve one ostale, koji misle da mogu sa Amerikancima "igrati igru - bez igre".

 

Na početku sve izgleda nakako diplomatski „benigno“, jer je baš tako dizajnirano. Da bude neka vrsta poruke za sasvim određene političare i politike da malo stanu na loptu i porazmisle o svojim potezima ili strategijama.

Kako taj sistem ranog upozorenja da SAD misle ozbiljno kod Dodika nije izazvao nikakve pažnje vrijedne reakcije ili promjene stavova, Amerikanci su odlučili malo povećati uloge u ovoj igri.

I odjednom... sankcije više nisu negdje „tamo daleko“...iza sedam brda i sedam mora... već u vlastitom dvorištu ili bolje reći - banci!

Kao ni mnogi drugi prije njega, koji su se busali u „prsa junačka“ ni Dodik nije shvatio kako posljedice američkih sankcija nisu pitanje njegovog odnosa prema njima, već samo procjene Amerikanca kada će ih aktivirati i u kojoj mjeri.

Kada će pritistnuti dugme, jer je sasvim predvidljivo kako će najvažnije finansijske institucije reagovati kada se pred njih stavi dilema: ili SAD ili Dodik?   

Kako su svi raniji krediti odavno potrošeni, a Dodik uporno nastavlja prkositi i družiti se sa Putinom – stigao je i taj trenutak. Da mečka zaigra i pred bankama u entitetu RS.

I to je samo početak...

Taj golemi i teški točak sankcija se pokrenuo i sada se može zaustaviti samo hitnim reakcijama Dodika. Njegovim posipanjem pepelom ili pokušajem da se nekako politički „prepakuje“ u hodu. Odustane od dosadašnje destruktivne politike. Okrene leđa Moskvi i zaboravi Putina.

Koliko je to realno? Malo! Mile je jednostavno otišao – predaleko i došao do tačke sa koje nema povratka. I šta da se sada radi nakon svega? Nakon toga, većinom, lažnog osjećaja važnosti i moći?

Kako kaže parafraza one poznate reklame?

Neke se stvari ne mogu kupiti... za sve ostalo tu su... američke tehnike i taktike ubjeđivanja!

 


Nema komentara:

Objavi komentar

U DUBINAMA "GRADA SUNCA": OD RATA NAVIJAČA, DO KULTURNIH RATOVA...

  Zvanično neproglašen, ali itekako stvaran „rat“ odvija se iza scene u Mostaru o čijim posljedicama se  javnost  uredno izvještava na druš...