Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 17. svibnja 2021.

IZETBEGOVIĆ I SDA: "ĆUTOLOZI" I ODBJEGLI "MLADI TIGROVI"


 

Još uvijek moćni lider SDA, Bakir Izetbegović, požalio se ovih dana u jednom od medijskih istupa, kako u njegovoj stranci ima “puno ćutologa”.

– Ima nekoliko razloga za šutnju istaknutih članova SDA i općenito onih koji čine vlast - požalio se Izetbegović, očito nezadovoljan djelovanjem dijela “baze” SDA, koja se uljuljkala i zaključila kako je bolje krenuti linijom manjeg otpora, nego ulaziti u potencijalne konflikte ili razmirice.

Prije svega u odnosu na ostale političke stranke, koje u zadnje vrijeme otimaju sve veći dio “političkog kolača” od SDA. 



Da se razumijemo - SDA je još uvijek jedna od najjačih stranaka u BiH, ali zbivanja u zadnje vrijeme joj nikako ne idu na ruku. Bilo da se radi o manjim ili većim porazima, SDA je ispala iz “šeme” u svim većim gradovima, izuzev Mostara, što je itekako zabrinjavajuće za Izetbegovića.

Ovaj udar je još i bolniji zna li se da su ti porazi uslijedili nakon brojnih turbulencija u stranci i odlazaka, dojučerašnjih “neupitnih” kadrova. Govoreći o “ćutolozima” u SDA, Izetbegović je, ipak zabravio pomenuti jednu važnu stvar, a to je da su svi ti kadrovi svojevremeno imali njegovu podršku, odnosno da ništa “nije vodom došlo”.

Što su se u međuvremenu “oteli” je najvažnije pitanje za sam vrh SDA.

To što su odbjeglim “mladim tigrovima”, poput Konakovića ili Efendića u međuvremenu “narasli zubi”, pa su se i oni uželjeli većeg dijela stranačkog “plijena”, koga nisu dobili, a očekivali su, to je “drugi par rukava”. Logično je sada da će sada lemantirati o političkim “razlikama” ili “svjetonazornim” pitanjima, ali to je bit politike u kojoj “dva i dva” - nije nužno četiri.  

Problem je suštinski generiran unutar same SDA u kojoj je sve išlo po planu, dok su se zadovoljavale tadašnje potrebe i ambicije. Kada su ambicije narasle u skladu sa projektovanim veličinama i planskim jačanjem “mladih kadrova” na površinu su isplivali brojni sukobi, koji su uprkos pokušajima da im se dadne neki ideološki predznak, zapravo posljedica klasične borbe za vlast i moć.

“Previše su zinuli”, nisu htjeli odustati od navodno “zasluženih novih sinekura” i onda se pojavio problem.

Mladi “tigrovi” nisu sa sobom odnijeli samo dio vlasti, već i same infrastrukture stranke, a što je kasnije rezulutiralo porazima u Sarajevu, a ranije i Zenici. Nakon svega, Izetbegoviću je preostala samo “kontrola štete” i pokušaj da se “disidenti” relativiziraju, po principu, “malo ko je uradio bilo šta izvan SDA”.

Ima u tome istine, ali ima i samozavaravanja, uz vjerovanje da se radi o nekom trenutnom “fenomenu” ili pojavi koja neće imati duži vijek trajanja.

Međutim, za Izetbegovića bolni odlasci, do juče, vrlo utjecajnih kadrova, nisu toliko veliki problem, jer ih je lider SDA, već “pregorio” i prihvatio kao neumitnu političku činjenicu. Njegov glavni problem je sada u nedostatku jasne akcije ili strategije vlastite stranke, čiji jedan dio očito nema ili ne želi da ima odgovore na nove izazove.

Zato Izetbegović sada govori o “ćutolozima” u SDA, a zapravo šalje šifriranu poruku stranačkoj bazi kako će biti “metle”, ukoliko se “ekipa” ne probudi i reaguje na način kako to od njih očekuje vrh stranke.  

Lider SDA zna ili mu je savjetovano da je sada krajnaje vrijeme da nešto “učini”, jer su novi opći izbori praktički “koliko sutra” i da se u novi izborni proces neće moći ići sa strankom u kojoj vladaju nepoznanice ili se strahuje od mogućih novih “izlazaka”, po već dobro razrađenoj šemi.

SDA, zato treba odavno obećanu reformu, koju Izetbegović odavno najavljuje, ali se u praksi malo toga događa. Ovo je jedan od zadnjih momenata da se urade “radikalni rezovi”, ukoliko rukovodstvo SDA želi dočekati izbore kao ozbiljan takmac. Stara “šema” očito više nije onaj pravac u kome SDA treba ili mora ići, te se promjena u političkom i kadrovskom smislu jednostavno podrazumijeva.

Izetbegović je govorio o okretanju prema više “građanskom i probosanskom” pravcu djelovanja, ali malo toga se na tom planu dogodilo. I on sam je, izgleda svjestan, da do promjena u SDA mora doći, ali još uvijek “vaga” u nadi da neće napravit grešku ili da će izvući neko bolje rješenje od onih sa kojima sada raspolaže ili kalkuliše.

Priča o “ćutolozima” je zato samo upozorenje, pred akciju koja će morati krenuti, ukoliko SDA ne želi da izgubi politički momentum i pretvori se u “starog tigra”, koji puno prijeti, ali malo lovi...
 

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...