Pretraži ovaj blog

utorak, 15. studenoga 2022.

LJUBLJANA, ZAGREB I "PECKANJE" U BIH!

 


"Naravno, ne zaboravljam Hrvatsku, ali ona je malo previše involvirana u ono što se događa u BiH, gdje će se strasti morati malo smiriti" - izjavila je, ničim posebno izazvana novoizabrana predsjednica Republike Slovenije - Nataša Pirc Musar.

Dodaje i kako se, ipak “najviše brine odnos Srbije i Kosova”, tako da će njena balkanska turneja vrlo vjerovatno biti i njeno prvo putovanje.

To što je novo predsjednica Slovenije u svom prvom govoru nakon izborne pobjede odlučila da malo “pecne” Hrvatsku, zbog uplitanja u BiH, govori puno toga o stvarnim odnosima Zagreba i Ljubljanje. Ne nužno i o nekom posebnom novom odnosu Slovenije prema (geo)političkim zbivanjima u BiH u regionalnom kontekstu.


Slovenija može ići lijevo (sada) ili desno (ranije), ali će se u svojim regionalnim odnosima voditi samo i isključivo vlastitim interesima. I to ponajviše u domenu privrede i izvoza na njoj zanimljivo tržište nekadašnje zajedničke države. Sve ostalo je regionalna geopolitička strategija i to ponajviše u odnosima sa Hrvatskom.

Na površini horozonta događaja odnosi susjeda Slovenije i Hrvatske su korektni. Obje su zemlje članice EU i NATO saveza, gdje uglavnom drže isti ili sličan kurts. Slovenija je našto uspješnija, ali to ne mijenja puno na konačoj rezultanti odnosa. Korektno i ne puno više od toga. I to ponajprije zbog neriješenih pitanja oko Piranskog zaljeva, gdje već decenijama traje diplomatska bitka oko, prije svega, razgraničenja na moru.

To pitanje je samo privremeno gurnuto pod tepih, ali pravog i konačnog dogovora i dalje nema. Upravo, zbog toga problema Ljubljana koristi svaku priliku da malo „prozove“ i pecne Zagreb.

Da upre prstom na svaku priliku za kritiku, koje se ukaže. Posebno, ukoliko problem ima neki širi – regionalni karakter. A BiH je sasvim dobro pitanje da se malo „zadirkuje“ Zagreb. Posebno, jer jedan dio EU (onaj lijevi) takođe smatra da je Hrvatska predaleko otišla u uplitanjima u političke odnose i zakone u susjednoj zemlji.

Slovenija će tako uz novo lijevo političko liderstvo na Balkanu igrati ulogu medijatora i konstruktivnog faktora – jednako „udaljenog“ od Srbije i Kosova, ali i zemlje, koja itekako ima šta da kaže o zbivanjima u BiH, kao „najvećem regionalnom problemu“. Nešto takvo odgovara i najvažnijim zemljama Zapada – EU i SAD.

Upravo se u BiH Hrvatska „namjestila“ Sloveniji za dobru „porciju“ kritike sa širim odjekom djelovanja. I to Ljubljana neće propustiti!

Ali, ne treba izvlačiti prebrze zaključke da bi to moglo navesti vodu na mlin Sarajevu ili probosanskoj politici u BiH.

Možda i bude neke koristi, ali Slovenija nije realno igrač, koji može bilo šta „završiti“, ali može biti jedan od faktora na koga valja računati. I to je to. Sve ostalo su samo „dugoročne razmirice“ Slovenije i Hrvatske.

Mala diplomatska bitka na teritoriju drugih. Teško da će to kome koristiti, ali neće niti nešto posebno štetiti. Barem za te dvije zemlje. Ipak, su to zemlje – „partneri“.

Za BiH – nisam siguran.




 

  

 

 

 

 

 

    

 

 


Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...