Pretraži ovaj blog

utorak, 8. veljače 2022.

KO TU KOGA "VODI"? ZAGREB MOSTAR ILI OBRATNO?

 

Vidi li neko problem u tome što dva HDZ-a – jedan iz BiH, drugi iz Hrvatske zajednički razmatraju „situaciju u BiH“, ali izmjenu Izbornog zakona naše zemlje?!

Ovakva vrste političke komocije, pa makar i putem „video-linka“, nije viđena još od vremana kada se u Hercegovinu išlo u obilazak, a ne u međunarodne posjete.

Sada je to video link, ali je suština ista..."Jedna duša, a nas dvoje"... 

To što HDZ BiH razmatra pitanja iz suverenog domena ovdašanje političke scene je sasvim normalno i na kraju krajeva prijeko potrebno. Bez obzira na iznesene stavove.

Međutim, kada to isto čini „sestrinska stranka“ iz susjedne države, onda se to ne može nazvati nikako drugačije, nego kao otvoreno, pa i drsko uplitanje u unutrašnje poslove! Na isti način kako to čini Beograd, pozivajući se na „poštivanje Dejtonskog sporazuma“.

 

Ili da postavimo ovako stvari; kako bi zvanični Zagreb raegovao da kojim slučajem neka od stranaka iz BiH sa svojim partnerom u Hrvatskoj razmatra, recimo status bošnjačke manjine u toj zemlji? Da traži, posebnu zagarntovanu izbornu kovtu, kao što to imaju građani srpske nacionalnosti?

Video sastančenje dva HDZ-a samo je nastavak vrlo aktivnog bavljenja unutrašnjim pitanjima u BiH od strane vlasti, ali i opozicije u Hrvatskoj, koja je sama sebi dala za pravo da se otvoreno miješa, predlaže rješenja, pa čak i da daje nekakve ultimatume.

Pravdanje je uvijek isto – briga o Hrvatima izvan zemlje je definirana Ustavom RH.

I zaista, Ustav susjedne zemlje je jasan po tom pitanju, ali to za BiH može, ali i ne mora biti presudno, obzirom da BiH ima svoj Ustav i da on u svakom slučaju mora imati prednost pred bilo kakvim ustavnim rješenjima izvana. Osim, ukoliko to nije izričito određeno valjanim međudržavnim ugovorima. Na obostranu korist.

A kada smo već kod Ustava, onda treba reći kako su u njemu hrvatski građani jednakopravni, odnosno da su Hrvati konstitutivan narod u BiH iz čega proizilaze brojna prava ali i obaveze. Prava da se participira u političkom i javnom životu kako je određeno odgovarajućim državnim i političkim aktima, ali i obaveza da se pri tome drži ustavnog poretka i važećih zakona bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne.

Svako drugačije ponašanje je zapravo negiranje suverenih prava BiH, kao države.

Briga iz susjedstva može biti iskazana na razne načine i svakako je dobrodošla, ali samo kao oblik međudržavne saradnje i uz učešće svih zainteresiranih, a ne samo probranih stranaka. Posebno ne stranaka umjesto dvije države.


 

Stanje BiH i posebno Izborni zakon, postala su, međutim, pitanja o kojima se na dnevnoj osnovi razgovara i debatuje u Hrvatskoj, baš kao da se radi o Izbornom zakonu Hrvatske, a ne BiH!? Ima dosta problema u Hrvatskoj, ali tamošnja politička klasa uvijek nađe razloga da „protabiri“ i odnose u BiH, te po potrebi i uvijeno zaprijeti. I nije u toj igri samo HDZ, već i brojne druge stranke. Posebno one desne orijentacije.

Na tom se, naime, „lomi“ Plenkovićev HDZ. Premijer Plenković, zbog toga mora u odnosu na BiH i Čovića „hodati kao po jajima“. Prati se i analizira svaki njegovo korak. Posebno u odnosu na „nabrijanog“ Zorana Milanovića.

Zato ne treba da čudi Plenkovićeva interpretacija nedavne posjete lidera HDZ-a Banja Luci kada je kazao da je Čović porukom - „čuvajte RS“, htio poslati poruku da „treba poštivati koncept Dejtonskog mirovnog okvira“!?

Stvar je u startu na političkoj sceni u Hrvatskoj zakovana idejom o tome kako se Hrvatima u BiH negiraju SVA PRAVA, iako niko nije pojasnio kako to onda HNS-u i HDZ-u polazi za rukom da praktički blokiraju cijelu FBiH, pa i državu? Posebno ukoliko su kolektivna, pa i politička prava Hrvata do te mjere ugrožena, da im čak, kako tvrdi, na svađu uvijek spremni Zoran Milanović, prijeti bilološlki opstanak i gubitak statusa konstitutivnog naroda!?

Državnim, a sada i stranačkim uplitanjem u BiH, zvanični Zagreb jasno pokazuje da metodama pritiska želi ostvari političke i druge ciljeve u BiH za račun ovdašnjeg HDZ BiH, čak ukoliko se to kosi i sa zvaničnim stavovima međunarodnih integracija u čijem je članstvu.

Obzirom na visok nivo upletenosti vlasti Hrvatske u krizu u BiH, opravdano se zapitati; Ko je u ovom slučaju onaj koji vodi, a koga vode?

Utječe li zvanični Zagreb svojom politikom na HDZ BiH ili se, zapravo, radi o obrnutom procesu, gdje Mostar suštinski diktira puno toga, pa i vanjsku politku Hrvatske?   

Pjevaju li zdušno Plenković i Milanović "istu pojesmu dok", Čović lagano diriguje... Hajmo lagano... "Kamen, krš i maslina,vino, ganga, Neretva, sve to ima zemlja ta, moja Hercegovina"!




 

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...