Pretraži ovaj blog

utorak, 15. veljače 2022.

SLUČAJ ĐOKOVIĆ: NIJE ANTIVAKSER, ALI...

 

Najbolji teniser svijeta, konačno je izašao iz samoproglašene medijske karantene i svijetu iznio svoj dio priče.

Pažljivo, planirano i dozirano. Putem planetarno utjecajnog BBC-a i kratkog – možda čak i dijelom „usaglašenog“ intrevjua. Ja vama „ekskluzivu“ – vi meni pošten status i „prihvatljiva“ pitanja.

Ovakva vrsta „medijske trgovine“ nije nikakva blasfemija, već gotovo, pa rutinska procedura kada se najveći mediji žele dokopati neke aktuelne „svjetske face“. Kada se intervju plati, onda se pita „svašta“, a kada se dogovori – onda se samo pošalju poruke.

Ipak, nije to baš neka pretjerana ekskluziva. Slične ili iste stavove Đoković je i ranije objavljivao putem svojih društvenih profila ili medija – prije svega u Srbiji. Javnost jako dobro zna šta Novak misli o pandemiji. Organizovao je turnire, realativizirao postojanje velike opasnosti po javno zdravlje i navodno se zaražen družio sa djecom. 

 

Kada ne igra tenis, onda voli da ce druži sa poznatim crkvenim licima, ali i „alternativcima“. Ni političari mu nisu mrski; od Dodika i Vučića do nekih opskurnih likova na svadbama. To što Novak prešuti – uredno interpretira njegov otac Srđan. Uglavnom političke i nacionalne teme.

Postoji pričica za Srbiju i region, ali i ozbiljna priča za BBC.

Uglavnom sve se svodi na njegovu odlučnost da se neće vakcinisti, čak niti pod cijenu vlastite karijere. Spreman je kaže - „platiti cijenu“. 

Kaže i da „nije antivakser“, ali da podržava „pravo izbora“, te da voli da „kontroliše svoje tijelo“. Bez obzira što se deklarira kao neko ko nije antivakser, Đoković je baš ovom izjavom, kao jedan od najpoznatijih sportista svijeta, postao vjerovatno najveći idol svih onih, koji vjeruju da je vakcinacija samo nekakav dobro osmiljšen plan za, ko zna kakve, zlokobne ciljeve.

Đoković je u javnost izašao sa „frajerskom izjavom“, koja upućuje na dosljednost u prakticiranju vlastitih ubjeđenja i stavova, ali hajmo malo sagledati vrijeme i trenutak kada je Đoković odlučio izaći u javnost sa ovakvom „pričom“.

Prije svega, Novak je sebi kupio vrijeme da se stvari malo „slegnu“, dok njegova izjava - kojeg li čuda!? dolazi baš nakon što je više važnih zapadnih zemalja proglasilo ukidanje svih mjera!

Pa i vakcinacije – naravno.

Uradile su to skandinavske zemlje, ali i za njega najvažnija Velika Britanija. Zbog Wimbledona naravno. Samo je pitanje vremena kada će to učiniti većina zemalja u Evropi.

Na ovaj ili onaj način zapadni svijet je spreman proglasiti kraj pandemije kakvu smo znali, a uskoro ide i ljeto, pa bi se moglo reći kao Đoković planski igra na jako „sigurnu kartu“, iako ostavlja utisak da je snažan i nepokolebljiv u svojim ubjeđenjima.

Izlaskom u javnost s jedne strane želi problematizirati „svoju stranu istine“, dok sa druge strane senzibilizira njemu naklonjenu javnost i priprema se za povratak na teren.

Radi se o dobro osmišljenom PR potezu, jer je epizoda iz Australije sigurno ostavila traga - ne toliko na sportskoj – koliko na njegovoj  poslovnoj karijeri. Treba se opet uvjeriti izdašne sponzore da će sve biti OK, ali i pogladiti vlastitu taštinu.

Njegov tim je očito došao do zaključka da je sada pravi trenutak da se Đoković pojavi u javnosti i poentira na način da svi budu zadovoljni. Čak je i poručio da je „otvoren“ po pitanju vakcinacije...ma šta to značilo.

Mir, mir...niko nije kriv. Mala greška u koracima...kazali smo jedni drugima šta mislimo i sada je vrijeme za „novi početak“.

Lopta je u terenu...Sad' je to vrijeme da se „pomiri sa svijetom“...

 


 

 

 

 

   

1 komentar:

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...