Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 18. siječnja 2021.

HNS UŠAO U DIPLOME - PREMIJER U NEVJERICE...

 


Premijer ZHK, Zdenko Ćosić, našao se ovih dana u velikoj nevjerici...

Šta je razlog takvog Ćosićevog stanja zbog koga je, kako kaže i sam „bio zatečen onim što je objavljeno“. A da je čudno – jeste, itekako.

Naime, objavljeno je da je „neko“ u ZHK štampao zvanične isprave – diplome i svjedodžbe sa logom Hrvatskog narodnog sabora BiH!? 

 

''Ne mogu vjerovati, niti razumjeti kako se pojavila neka pedagoška isprava, ovjerena pečatom škole i potpisom ravnatelja, a koja ne odgovara propisima koji definiraju sadržaj i oblik pedagoške dokumentacije - čudi se premijer Ćosić i obećava „inspekcijski nadzor“. I sve to, tek nakon što je priča o diplomama procurila iz oporbenih redova (HRS), a ne od strane vlasti i njenih mehanizama nadzora.  

Dok je bilo „tajno“, nije bilo problema. Kada je priča došla do javnosti odjednom je sve postalo „štetno, nerazumno i kompromitirajuće“.

Da se ne lažemo, radi se o vrlo ozbiljnom krivičnom djelu definiranom kao „krivotvorenje javne isprave“ i premijer Ćosić je u najmanju ruku trebao tražiti ostavku ministra obrazovanja u ZHK, umjesto što je zatražio „inspekcijski nalaz“.  Da li je možda premijer Ćosić o svemu obavijestio i nadležno Tužilaštvo, koje bi u svemu ovome itekako imalo šta raditi ili će sve ostati na „osudi“ i „inspekciji“.

Slijedi i puno važnije pitanje: Šta ukoliko štapamnje zvaničnih kantonalnih dokumenta zapravo nije bila nečija „greška“, već dobro osmišljena kampanja legitmiziranja HNS-a, kao neke vrste izvršne vlasti? Prvo se napravi presedan, uruče se nelegitimne i zakonu protivne diplome, a ona  se sve kao oštro osudi i zatraži inspekcijski nadzor.

Poruka poslana – šteta kontrolisana.

Osim što se našao u nevjerici, premijer Ćosić je mogao pojasniti i kakva će biti sudbina ovakvih diploma. Hoće li iste biti povučene iz opticaja i označene kao nevažeće javne isprave i kakve će to imati posljedice za one na čije ime glase?

Afera „diplome i HNS“ otvara cijeli niz pitanja i o načinima funkcinisanja same vlasti u ZHK, ukoliko „neko“ može tek tako, navodno bez znanja zvaničnika „prekrojiti“ takvo važne javne isprave i još to kasnije legalno distribuirati.

Ako je to moguće uraditi sa diplomama i na njih „nakačiti“ logo HNS-a, šta je još sve moguće pod kapom vlasti? Hoće li opet premijer Ćosić biti u nevjerici?

Ili da parafraziram velikog pjesnika Hercegovine Antuna Branka – Šimića: 

Premijeri su čuđenje u svijetu...

 

 

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar

"DEJTONIZACIJA" EU..ILI KAKO ISPUNITI (SVE) ŽELJE DODIKA I ČOVIĆA?

  Evropska unija i BiH...ili bolje reći... samo jedan dio naše zemlje i njene političke scene... konačno govore „istim jezikom“... jezikom M...