Pretraži ovaj blog

utorak, 26. siječnja 2021.

SLUČAJ SILAJDŽIĆ: "DOKTORE" POSLUŠAJ EINSTEINA!


 
Postoje tipovi, kojima niko i nikada neće moći objasniti suštinu njihovih zabluda baziranih na poimanju vlastite grandioznosti i genijalnosti. Oni su uvijek ti koji „najbolje znaju“, najdalje „vide“ i imaju „informacije“ koje, gle čuda, niko drugi ozbiljan - nema.

Takvi su zaljubljeni samo u sebe i vlastite ideje. Na one, koji im se suprostave gledaju s visine, pogledom, koji je kombinacija gađenja i prezira. Druge oštro i lako kritikuju, dok se sve primjedbe od njih samih obijaju ko' od stoljetne bosanske bukve!

 

Jedan od tih likova je i Haris Silajdžić - u intimnom krugu njegovih poklonika poznat i kao „Doktor“, ili jednostavno „Hare“. Sjedne tako Hare i krene opširan vaz... Onaj ko barem malo krene u nekom drugom smjeru ili se usudi oponirati odmah se suoči sa prodornim pogledom i visokom podignutom obrvom „Doktora“, koja šalje jasnu poruku: Šta ti pričaš!  

Nema šta nije Silajdžić prošao u svoj dugoj političkoj karijeri.

Pozicija ministra vanjskih poslova mu je najbolje stajala, posebno tokom rata. Sve nakon toga; od razlaza sa SDA i Alijom Izetbegovićem, preko „motke u glavu“ u Krajini i grandioznih - ničim opravdanih obećanja sa važnih državnih pozicija, pokazalo je kako „Doktor“ baš i nema nekog velikog talenta za pravu unutrašnju politiku.

Sve to krene „na veliko“. Silajdžić obeća „kule i gradove“ i onda se kroz duži vremenski period uruši kao kula od karata. Od nekada moćne Stranke za BiH, preko obećanog ukidanja entiteta i 100 posto BiH!?, pa do pretvaranja u prah i pepeo medijskih projekta.

Silajdžić je jednostavno neosjetljiv na čak i dobronamjerna upozorenja i uvijek vozi samo kako je on namjerio, po nekom svom, gotovo pa mesijanskom GPS-u. U nizu olako obećanih projekta i ideja, grandioznošću propasti, ali dalekosežnošću posljedica, ipak se izdvaja Silajdžićeva odluka da uz podršku još par „mudrova“, odbije Aprilski paket, iza koga su stajale moćne SAD.

Kako tada, tako i danas, dok gostuje po probranim televizijama i portalima, Silajdžić, kao pokvarena gramofonska ploča, stalno ponavlja jednu te istu priču, zaboravljajući da nam kaže šta su bile prave posljedice jednog takvog čina.

Nekada davno je bio brz na jeziku i zanimljiv, a danas djeluje kao čangrizavi senior, čija pauza između rečenica traje taman koliko vam treba da odete do kuhinje popijete malo vode i nešto gricnete, vratite se pred TV i ništa ne propustite od njegovih umotvorina.

Odbio sam i opet bi – to je suština Silajdžićeve poruke.

Dobro, „Doktore“, ali šta se desilo nakon vašeg odbijanja usluga najmoćnije sile svijeta, gdje navodno „dobro stojite“? Jel možda stigao neki novi „papir“ - bolji i bez entitetskog glasanja? 

  

Naravno da nije, jer je svaki novi papir je suštinski bio lošiji od „Aprilskog paketa“ i samo tako može i biti u svijetu ozbiljne diplomatije. Zna to svako ko iole poznaje kako se ponašaju velike svjetske sile, kada im neko odluči „uvaliti korpu“. 

Tako da sve priče o nekom njegovom utjecaju u SAD ili „prijateljstvu sa Bidenom“, jednostavno nemaju blage veze sa stvarnošću, jer gdje bi došla Amerika da pristaje na ultmatume tamo nekih političara sa Balkana? I to prije najvažnijeg projekta na Balkanu. Proglašenja neovisnosti Kosova.

Prava je stina da je Siljadžić od strane SAD odavno precrtan malo debljim flomestorom i da od tog trenutka počinje njegov pravi strmoglavi pad u politici.  

Političke posljedice odbijanja Aprilskog paketa u BiH su još gore.

Tadašnji lider HDZ 1990, Božo Ljubić mu se ekspresno „zahvalio“ na usluzi potrčavši sa Draganom Čovićem u naručje Milorada Dodika, što je rezultiralo srpsko-hrvatskim političkim savezom, koji i danas muti vodu u BiH i određuje dinamiku političkih zbivanja.  Dodik i Čović su mudro podržali američki „paket“, što im je otvorilo vrata legitimiteta političkog djelovanja, dok su bošnjački političari ostali da kaskaju daleko iza i uz Silajdžićeva nemušta obećenja kako će na kraju „sve doći na svoje“.

Lako se složiti da „Aprilski paket“ nije nikakav savršeni „silver bullet“ za krizu u BiH, ali je to ono što je bilo moguće u datom trenutku i što je sadržavalo čitav niz boljih rješenja od onih koja nam se godinama vuku oko vrata kao politička omča. O tome je i  sam Joe Biden govorio prilikom zadnje posjete BiH kao potpredsjednik SAD, prije skoro 10 godina.

Kada danas nanovo poručuje da bi opet odbio „paket“, Silajdžić se poziva na interese  BiH i Bošnjaka, ali iza toga, smatram, ipak postoji puno dublja ideja popravke vlastite lošije prošlosti, jer „Doktor“ ne želi da u nekoj budućoj istoriji ostane upisan uz najvažniju natuknicu da je on taj „koji je odbio Amerikance i njihov paket“.

Iza vizure vlastite nepogrešivosti i grandioznosti, Siljadžić ne vidi ništa drugo, već uporno ponavlja jedne te iste fraze i odgovore. Najgore je od svega što su mu neki još uvijek spremni povjerovati!

Ok, dobro je i mudro malo zatezati pred najavljene skore pregovore o BiH, ali nije dobro to činiti iz dokazano loše vlastite političke vizure, po sistemu „ja,pa ja i opet - šta drugo, nego - JA“.

Doktoru bi najbolje bilo da konačno spozna političke realitete, prizna vlastite greške i da kao „Avdija“ iz pjesme Zabranjenog pušenja, „pokupi plakete i ordenje“ i krene po školama držati časove historije.

Ali to nije njegov „stil“, jer on baš kao i Trump jednostavno ne priznaje činjenice i realitete. Bahat je i isključiv. Živi u nekoj vlastitoj izmaštanoj stvarnosti, koju nudi „sećiji“, obećavajući opet „kule i vile“, jer on „ima dobre veze“. Neki to zovu „begovskom crtom njegovog karaktera“, mada meni više liči na opsesivnu tvrdoglavost.

Ovaj svojevrsni „Don Quijote“ bošnjačke političke scene i dalje će uz svog Sanchu Panza jurišati na vjetrenjače i proglašavati to patriotizmom i političkom dosljednošću, potpuno nesvjestan novih političkih realnosti i potreba da se ponudi neka nova opcija ili platforma.

Albert Einstein je kazao kako je najbolja  definicija gluposti, uvijek raditi jedne te iste pokuse i svaki put očekivati neko drugo rješenje! 

Fizika, istina, nije politika, ali se i iz nje - fini naš "Doktore" dade ponešto naučiti....

 



 

3 komentara:

  1. Semir
    Jabitebe pito jesili ti autonomas tisi za salajdzica jedna obicna budala kakote nije sramona damu postevljas pitanje ti o pste neznas staje aprilski paket totije izmislio tihic onaj izdajnik ko i ti onje oso preko beograda do fikreta u rjeci i oso njemack vjncavo zene kakote nije sramota onje pafriota bosne i hercegovine akose kandituje pobjedice onje imo i prije rata stas ti imo zivio haris autonomasasa

    OdgovoriIzbriši
  2. Prof. Boyle o Aprilskom Paketu: Da je usvojen Aprilski paket, Republika Srpska bi dobila veće nadležnosti i moć u odnosu na centralnu vlast u Sarajevu, nego što sada ima. U Aprilskom paketu stoji da Parlament BiH treba jednostavno da bude raspušten ukoliko Vijeće ministara ne bude izabrano nakon tri kruga glasanja. Tu nema nikakve odredbe kako i kada Parlament može ponovo da bude uspostavljen. A tada nema ni Predsjedništva, jer prema Aprilskom paketu i ono treba da bude izabrano indirektno, u Parlamentu. I tada svu vlast dobija Republika Srpska i više ne postoji nikakva centralna vlast. Aprilski paket bio bi naredni korak ka konačnoj disoluciji BiH. Aprilski paket sam dobio na engleskom jeziku i mislim da nikad nije ni preveden na bosanski jezik. Ja sam doslovno bio šokiran kada sam čuo da je Tihić prihvatio ovaj plan State Departmenta. Pogledajte, čak i bez Aprilskog paketa BiH je bila 14 mjeseci bez vlasti. Zamislite da je usvojen, BiH ne bi imala ni Parlament ni Predsjedništvo! Svu moć bi imala Republika Srpska.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne hvalim Hareta Faruke Kajtazu, napravio je nekoliko izdaja koje se nemogu oprostiti, ali zapamti tzv."aprilski paket" bi definitivno sahranio državu BiH. Pročitaj, proprati, mani se ovih šablonskih novinarskih tekstova da ispane samo da se nešto pisalo. Ruku na srce lijepo si ga opisao i njegove manire da ne zaboravimo kakav je, ali pročitaj taj "AP" i piši o njegovoj funkcionalnosti ili nj. blokadama, ako nisi jedan u nizu agenata iz SDA

    OdgovoriIzbriši

NAJVEĆI GUBITNIK: POKISLI GOLUB, A NE CRNI LABUD!

  Čudo neviđeno na izborima u susjednoj Hrvatskoj! Najveći izborni gubitnik nije bio niti kandidat na izbornim listama!? Naravno... pogod...