Pretraži ovaj blog

srijeda, 17. veljače 2021.

BAKIR "ZAKUCAO" - DRAGAN "ODAHNUO": POMAGAJTE DRUGOVI!

 


Mostar je „završen“. Grad je dobio gradonačelnika i Gradsko vijeće. Slijedi manje-više tehničko usvajanje izmjena gradskog Statuta, na osnovama sporazuma SDA-HDZ BiH , koji je i praktički omogućio izbore. Presuda Suda u predmetu „Baralija“ bila je samo „osigurač“.

Na kraju „epopeje“, čini se, da obje stranke imaju razloga za zadovoljstvo.


Iako nije uspio projekat „gradonačelnika Bošnjaka“, Bakir Izetbegović, itekako ima razloga biti zadovoljan konačnim ishodom. Evo i zašto. 

Prije svega, ovakvim raspletom u Mostaru i ponašanjem Naše stranke, SDA je uspjela dobrom dijelom sa svojih leđa skinuti teret „izdaje“ i „prodaje“ Mostara. Izetbegović sada tako može slavodobitno i pomalo prkosno poslati poruku: "Irma je izdala Mostar!" I znate šta je najvažnije? Dobar dio javnosti mu, izgleda, vjeruje, dok Baralija uzvraća...krivo vam je što ste prozreni i što je pitanje dana kada će detalji vašeg sporazuma s HDZ-om izaći navidjelo.

SDA se „oprala“ ponudivši koalicije i različite oblike moguće saradnje, a Naša stranka propisno obrukala i sama upala u klasičnu političku stupicu. Kako ono ide ona pjesmica..."sam pao, sam se ubio"...

I to nije kraj. Izbor Kordića za gradonačelnika Mostara sigurno će itekako odjeknuti i u Sarajevu, gdje je glavno uporište Naše stranke, ali i projekta „Četvorke“, koji je opasno zaprijetio SDA. Na svaku buduću prozivku, Izetbegović će sada „serbes“ moći upitati Konakovića i društvance : I...! Šta ono bi u Mostaru?

Jednim metkom, Bakir je upucao dva zeca. Izmjenio je „narativ“ o SDA i Mostaru, te ozbiljno - na patriotkom terenu, obrukao neugodnu konkurenciju u Sarajevu.

Igrao je taktički oprezno, ali odlučno i mudro nudio kada je trebalo. Kada se sve završilo,  finiširao je cijelu priču „oštrim medijskim startom“ i politički „zakucao“ na greškama i nerealnim ambicijama Irme Baralije, te nesnalaženjima Predraga Kojovića. Poprilično sam siguran da je u uglovima Bakirovih usana zatitrao osmjeh na pokušaj odbrene Naše stranke od strane vrlo desnog HRS-a koji je poručio da su oni „krivi za izbor Kordića“, a ne Baralija, Ćavar i Kojović. To se zove „medvjeđa usluga“...HRS "počastio" Bakira...Aferim!
 
I povrh svega Koalicija za Mostar ima i dalje važan i utjecaj u Gradskom vijeće i bez ove političke grupacije se neće moći postići nikakav važniji sporazum ili odluka. Otac bi bio ponosan...    

Razloga za radost ima i Dragan Čović.

Popuštanje na Mostaru i izvlačenje ovog grada iz njegovog čuvenog „pakata“, neki su odmah protumačili kao politički poraz, pa je izbor Kordića „melem na ranu“ lidera HDZ BiH. 

Kordić je to novo „lijepo lice“ HDZ BiH, čiji će zadatak biti da balansira između „europskog“ i „stolnog“ Mostara. Nova i nepotrošena "faca" sa karijerom i bez „repova“ je baš ono što Čoviću treba u tinjajućem ratu klanova u HDZ BiH. „Čovke“ je odahnuo! Stigao je „new kid in town“.

Ono što je za Izetbegovića u Sarajevu Abdulah Skaka, to će za Čovića u Mostaru biti dr. Mario Kordić. Mlad, moderan i netipičan za milje iz koga dolazi. Dečko koji obećava...

„Game over“, što se tiče Mostara, ali tu nije kraj...daleko od toga! 

Pravi izazovi tek dolaze, a sve na osnovu Sporazuma od prošlog ljeta u Mostaru. 

Naime, glavnim sponzorima dogovora – Amerikancima se jako žuri. Geopolitičko vrijeme na Balkanu se jako ubrzalo i Amerika već u uveliko kuje i realizuje svoje planove na krilima nove administracije. Biden je „zadao ritam“ i poslao popruku - Balkan je opet „inn“. BiH je obećao „posebnu pažnju“ – Vučiću čestitao državni praznik poručivši da Srbija prizna Kosovo! E to se zove cinizam. Zna „stari mačak“...

Što se tiče BiH, prva američka „meta“ je FBiH, koju treba stvaviti na noge i nekako zakrpiti. Izborni zakon je ono oko čega će se lomiti koplja, a to uostalom i stoji kao obaveza u Sporazumu. U tom svijetlu treba tumačiti i telefenski razgovor Izetbegovića sa posebnim američkim izaslanikom za Balkan - Matthewom Palmerom. Poruka odaslana nakon razgovora, prije svega navodi na zaključak da SAD požuruju realizaciju planiranih dogovora bez ikakvih odlaganja.

Palmer je, kako izvještavaju mediji, „izrazio očekivanje da će se uskoro nastaviti razgovori SDA i HDZ-a o implementaciji političkog dijela Mostarskog sporazuma, koji se odnosi na reforme Izbornog zakona i provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH“.

Izetbegović, pak naglašava kako su SDA i HDZ „sporazumom utvrdile principe“, ali se, po svemu sudeći, dalje od toga nije otišlo. Tu je i otvoreni poziv EU i SAD na novo moderiranje, a zbog „kompleksnosti problema“.

Sve miriše na poziv pregovarača na aktivno uključivanje „stranaca“, pa i nuđenje gotovog rješanja, koje bi svima bilo prihvatljivo i politički oportuno.

Siguran sam da u negdje u diplomatskim ladicama, već postiji takozvani „non paper“, ali trenutno samo za uzak krug pregovarača i da se o tome ikako razgovara i pregovara. Vremena nema puno. Bakir i Dragan ušli su u priču, koja mora završiti. Kulminacija tek slijedi.

Amerikancima se jako žuri, jer nakon slučaja u FBiH, slijedi „problem Dodik“.

„Pomagajte drugovi“ - zavapio bi nekada popularni, a danas, u svakom smislu, potpuno pogubljeni Oliver Mandić!

 


 
 



Nema komentara:

Objavi komentar

NAJVEĆI GUBITNIK: POKISLI GOLUB, A NE CRNI LABUD!

  Čudo neviđeno na izborima u susjednoj Hrvatskoj! Najveći izborni gubitnik nije bio niti kandidat na izbornim listama!? Naravno... pogod...