Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 1. veljače 2021.

BH BLOK NAKON IZBORA: KUD' PLOVI OVAJ BROD?


 

Šta se to događa sa članicama BH bloka? SDP BiH, nevješto demantira da ova stranka pregovara sa HDZ BiH!? oko preuzimanja  vlasti u HNK, a kasnije i u Gradskom vijeću Mostara, dok se Irma Baralija iz Naše stranke i dalje nameće kao „gradonačelnica“, iako ni sama nije sigurna da unutar BH bloka i pridružene PMP ima potrebnu podršku.

Kako sada stvari stoje, izgleda da se nakon „gužve“ u Koaliciji za Mostar, već uveliko odvija i slična, možda čak i puno veća, politička „tarapana“ unutar BH bloka, koji - eto javno „neće sa nacionalnim strankama“, ali zato po svemu sudeći hoće sa njima tajno pregovarati i to ne samo u Mostaru i HNK, već i na višim nivoima. 

 

SDP BiH tako nedavno odbija razgovore sa Koalicijom za Mostar, jer „SDA pregovara sa HDZ BiH o budžetu Grada Mostara“, pa onda brzo uskače u puno ozbiljnije (tajne) pregovore sa Čovićevom strankom, pri čemu pregovori o budžetu Mostara, sada više nisu nikakav problem!? Da li to znači da SDP jedinog konkurenta vidi u Koaliciji za Mostar, dok sa HDZ BiH, misli graditi neku svoju „priču“, iako bi javno proklamovani principi valjda trebali važiti za sve na isti način.

Sprema li se to HDZ BiH osvetiti „političkom Sarajevu“ za Komšića, preko leđa SDP BiH?

Nastoji li to SDP BiH u Mostaru postati „Kalif umjesto Kalifa“ kao u popularnom stripu o Iznogudu i onda lagano uploviti u razgovore i koaliciju ili šta već sa HDZ BiH? Šta o tome misle birači koji su im dali svoje glasove? Koalicija sa Čovićem? Hmm...mislim da je to onima koji su glasali za BH blok bila zadnja, pa gotovo i nemoguća opcija na koju su računali, ali eto događa se...

I drugi dio ove lijevo-centrističke opcije – Naša stranka ima svoju „kontu“, pa se u javni prostor uporno gura kandidatura Irme Baralije za gradonačalnicu, uz argumente, koji su na ivici zdravog razuma i osnovnih postulata političkog djelovanja. Traže da je drugi „prepoznaju“...

Potraje li BH blok u savezu sa PMP, Baralija može računati samo na sedam glasova, koji samostalno ne znače skoro ništa, ali mogu biti „jezičak na vagi“ u slučaju neke od dogovorenih koalicija ili saveza. Tu je njihova snaga.

Samo je pitanje ko je partner? Koalicija za Mostar ili HDZ BiH? Više puta javno izrečeni stav o „jedinstvenom gradu“ ili „stolni grad“? Lansiranjem priče o razgovorima sa HDZ BiH, SDP je već dijelom dao naslutiti odgovor...

U Našoj stranci, pak izbjegavaju pravi odgovor, ali zato i dalje insistiraju na mjestu „gradonačelnice“, iako se samoj Baraliji „čini“ da će njena kandidatura u ime BH bloka „ostati“, nakon što o tome odluče organi SDP BiH.

Znate onu priču o zecu i ražnju? E, to je upravo to... 

  

"Posljednja stvar koja nam treba su blokade, nadmudrivanja i populizam, ove godine nam svima treba biti ne samo cilj nego i obaveza pokazati da je daleko bolje kad Vijeće funkcioniše", ističe Baralija u razgovoru za jedan utjecajni sarajevski portal, mada jako dobro zna da je i opcija koju zastupa itekako sklona „nadmudrivanjima“, jer se eksplicitni zahtjev za najvažnijom pozicijom u gradu ne može protumačiti nikako drugačije, nego kao pokušaj političke ucjene, baziran na čvrstim stavovima, ali klimavim izbornim nogama.

Sve u svemu, BH blok se nakon izbora ponaša krajnje nepredvidljivo i pokeraški.

Loše demantovani pregovori sa HDZ BiH ili megalomanski zahtjevi, koji bi od većine da naprave manjinu i obratno, nisu baš najbolji put kojim bi se ova politička opcija trebala kretati.

Za početak bi najbolje bilo da nam BH blok prvo i bez zadrške pojasni ko je zapravo njihov kandidat za prvog čovjeka ili ženu Mostara, te do kraja razjasni da li je ili nije bilo pregovora sa HDZ BiH oko zajedničkog ovlavadavanja Mostarom i HNK.

Nakon toga mnogo će stvari biti jasnije i prestat će ova svojevrsna „igra skrivača“ iza principa i načela.

Ukoliko žele vladati, odnosno imati gradonačelnika, najbolje je da nam fino saopšte kako to namjeravaju učiniti. Da li je to pokušaj kroz saradnju sa Koalicijom za Mostar ili sa HDZ BiH, jer sami to nikako ne mogu. „Prepoznavanje“ još uvijek nije patentirano, kao ozbiljan alat u procesu dolaska na vlast.

Ukoliko im se niti jedna od opcija ne dopada, onda bi najbolje bilo da javnost prestanu zbunjivati nerealnim opcijama, prema kojima bi im neko trebao „darovati“ podršku i otići u opoziciju, odakle će na najbolji način moći argumentovano kritikovati vlast, ma ko to bio.

Sve ostalo je upravo ono što BH blok prišiva drugima.

Politika jeste  dobrim dijelom pragmatika, ali ukoliko polaziš sa pozicija moralnih ubjeđenja i dociranja, te želiš da te neko kao takvog „prepozna“, onda sigurno nećeš pokeraški blefirati i javnosti slati čudne i zbunjujuće signale.

Politički ugled, kao osnova „prepoznavanja“, se teško stječe, ali zato jako lako gubi...stvarno...Kud' plovi taj brod?

 


 

 

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar

SUSJEDI I KOMŠIJE: DESNO... DESNO... DESNIJE!

  Ionako nepovoljno regionalno (geo)političko okruženje BiH postaje dodatno usložnjeno najnovijim skretanjima prema još desnijim političkim ...