Pretraži ovaj blog

četvrtak, 4. veljače 2021.

BiH I VAKCINA: OSTAJE NAM, IZGLEDA, SAMO "IMUNITET KRDA"...


  

Još uvijek vrlo aktuelna pandemija korona virusa i oboljenja SARS-COV-2, već je dobrim dijelom „resetovala“ mnoge odnose na globalnom, ali i lokalnom nivou, za koje smo vjerovali da su neupitni ili „Bogom dati“. Virus očekivano - mutira, pa je pandemija, još daleko od kraja. Ko zna šta nas još čeka!

Sva ta čuda moderne tehnologije uvezanog svijeta, praktički su preko noći pala pred tim malim, ali vrlo opasnim, nevidljivim i nepredvidljivim virusom. U međuvremenu smo kao civilizacija naučili mnogo toga o novoj bolesti, ali je još puno stvari obavijeno velom misterije. Virus ne otkriva lako sve svoje tajne...

 

Pod teretom pandemije počeo se urušavati i teško mukom, kako-tako, uspostavljeni međunarodni poredak i njegovi mehanizmi, mada će neki reći da je i to samo naša fantazmagorija u koju želimo vjerovati. Predstave za mase...

Cijeli svijet se našao pred sudbonosnim odlukama i pitanjima; Kako poraziti virus i kako opet vratiti stvari u normalu?

Od prvog dana pandemije, postalo je jasno da rješenja neće biti bez adekvatne vakcine. I sada kada smo je dobili i to u više varijanti i verzija, postavljaju se nova pitanja; Kako vakcinu dostaviti do sviju i prema kojem modelu?

Još jedna naša kolektivna fantazmagorija?

Najmoćnije i najbogatije zemlje imale su jednostavan odgovor na teška moralna pitanja – Prvo ćemo vakcine dobiti mi , a ostali neka se snalaze, kako znaju i umiju! Ono što je dopušteno „Jupiteru“, nije dopušteno „Volovima“ (Quod licet Iovi, non licet bovi)kaže stara latinska poslovica.

Sada već prepoznati „vakcionalni nacionalizam“, postao je „modus operandi“, raspodjele vakcina i osim načelne zabrinutosti niko ne pokazuje jasne signale da bi se ovakav, u suštini, vrlo nepravedan sistem raspodjele mogao eventulano promijeniti. U igri najvaćih igrača, prevarena je i sama Evropska unija, koja je dala ogroman novac i onda ostala bez obećanih količina!? U „šemi“ su nezamislivo velki interesi, koji će možda temeljito izmijeniti i geopolitičku sliku svijeta! Politički, finansijski, kulturološki, naučno...

Svijet se mijenja pred našim očima nezamislivom brzinom. Virus ruši burze, naš „stil života“, određuje nam sudbine, prijeti urušavanjem društava i samih država. Na kraju najveću će cijenu platiti oni najmanji ili oni bez novca i utjecaja u svjetskim poslovima.

Ukoliko je u ovoj „igri“ nagrabusila jedna tako moćna zajednica država kao što je EU, šta onda mogu očekivati male zemlje, poput BiH, bez stvarne zaštite u okviru kolektivnih mehanizama zajedničke politike i strategije.

Mi smo poslovično bili spori, neefikasni i zaokupljeni svojim problemima iz teorija nacionalnih država od prije 150 i kusur godina. Politika i rasklimatana država nas je uvjeravala da BiH „neće ostati na repu“, kada jednom stignu vakcine, ali to se upravo dogodilo!

Samo da podsjetim, da ova država, suštinski nije uspjela nabaviti niti dovoljne količine vakcina za običnu gripu, a sada se očekuje da bi spori i neadekvatni sistem mogao nabaviti puno traženije vakcine o koje se otimaju najmoćnije zemlje svijeta. Neće moći...barem, ne u svijetu, gdje Jupiteri imaju prednost nad volovima.

Bajke koje ovih dana slušamo iz vrhova vlasti, tu su samo da djeluju poput još jednog medicinskog pripravka – „apaurina“, ali za široke narodne mase željne dobrih vijesti.

Sistem se raspao, jer dobrim dijelom nije niti postojao. Na scenu stupaju, različiti mešetari i trgovci zadravljem, koji će znati naplatiti svoje usluge.  

A nama, običnim građanima, u vremenu koje predstoji na raspolaganju izgleda ostaje samo „imunitet krda“. Neće to biti neki veliki problem, jer se dobar dio stanovnika ove zemlje još uvijek najbolje osjeća baš u takvom okruženju.

U toru, istina smrdi, ali je zato „toplo“.... ČOBANE, VRATI SE!


 

 

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...