Pretraži ovaj blog

petak, 19. ožujka 2021.

VAKCINACIJA ILI DOMINACIJA?


Dugo smo vjerovali kako su u “razvijenom svijetu” stvari postavljene na svoje mjesto i kako nema puno prostora za kojekakva muljanja i niske udarce “ispod stola”...a onda je stigla Pandemija.

Masovno širenje koronavirusa oko planete, nije imalo za posljedicu samo ugrožavanje javnog zdravlja. Cijeli sistem, nama poznatog modela ponašanja, jednodstavno se preokrenuo u svega par dana. 

 

Došlo je ”resetiranja svijeta” i u samo godinu dana mnoge stvari više nisu iste, niti će viša ikada biti onakve kakve su bile. Ali to je samo početak. Prave posljedice pandemije ćemo saznati u godinama, koje dolaze. U ova kataklizmična vremena, svijet se na više nivoa suočio sa promjenama dugo i pažljivo građenih mehanizama satkanih od interesa, moći, utjecaja, pa donekle i humanizma.

Sada smo opet na početku. Novo vrijeme traži nove mjere i modele.

Na sceni je tzv. deterministički haos globalnih razmjera, nešto što nikada još nije viđeno u istoriji svijeta, izuzmemo li velike svjetske ratove. Svijet je uvezan na svim mogućim nivoima. “Globalno selo” je odavno realnost, a i teorija prema kojoj lepet krila leptira može izazvati uragan u Evropi, više se ne čini tako nestvarnom.

Pandemija je opet otkrila ono najbolje, ali i najgore u nama.

Svijet se kao formalno ujedinio, dok se stvarno rastočio na nekoliko velikih geopolitičkih ploča, koje se opasno poklapaju sa predviđanjima globalnog svjetskog uređenja iz knjige “1984”. Skoro, pa isto, samo što se događa nekih pedesetak godina kasnije.  

Na sceni je demonstracija “meke moći” velikih igrača koji se bore za naklonost ostatka svijeta. Mi vama vakcine, vi nama vašu zahvalnost, novac i geopolitički prostor nad kojim imate suverenitet.

Kada se tako postave stvari, jasno je zašto je u svijetu nastala tolika zbrka oko vakcina i da se ništa ne događa slučajno. Moćni, bogati i utjecajni su se pobrinuli da prvo zbrinu sebe, a ostali moraju da se snalaze. Kako umiju i znaju.

Čak i dobro organizirane i bogate zemlje, koje nemaju kapaciteta da budu globalna, regionalna ili barem lokalna sila ili imperija. Novac i utjecaj stoje iza svih poteza u zadnjih godinu dana, bez obzira koliko se utjecajni pojedinci trudili promijeniti stvari i ukazati na potrebu pronalaska univerzalnog - “svjetskog rješenja”.

Rat vakcinama je u punom zamahu i to na više frontova: geopolitičkom, finansijskom, tehnološkom i sigurnosnom.  

Malim zemljama poput BiH je preostalo samo da budu u najboljem slučaju objekt globalne igre. Međutim i za takav status je neophodno imati kako-tako uređenu državu i administraciju. Jasno posložene institucije i poznate ciljeve. Nažalost BiH nema, čak ni to.

Zato ne treba čuditi što smo u vakcinaciji među najgorima, a u smrtnosti od virusa među “najboljima”.

“Logičan” je to nastavak naše suicidalne politike, poznate i kao balkanska animalističko-interesna teorema: “Da komšiji crkne krava”.  Samo što ovoga puta ne crkavaju krave, već - ljudi. Moje i vaše komšije, poznanici, one koje znate ili o kojima nemate pojma, ali su dio sve crnje statistike “umiranja na rate”. Kamate ubiru prebogate farmaceutske kompanije i elita.

Po svemu sudeći, kod nas će biti po onoj još jednoj balkanskoj mudrosti: “ko osta - osta”.

Kada vakcine i krenu dolaziti u većim količinama, vjerovatno će biti kasno, ali bolje je ikada, nego nikada. U svakom slučaju na repu smo događaja. U glabolanu pravdu vjeruju samo naivčine. Ostali se snalaze. Utjecajem, novcem ili znanjem.

Vakcina je postala jača od bilo kojeg oružja ili valute.

Preko te male medicinske spravice, prelama se cijela geopolitika svijeta. Oni koji se prvi “otvore” i krenu sa normalnim životom, prvi će i dobiti priliku da dominiraju globalnim tržištem. Vakcinacija zato postaje borba za dominaciju i “pravo da se ima više prava od drugih”, kao što je to uostalom i bilo dobrom dijelom istorije.

Sve ostalo će nakon nekog vremana biti samo kruta i pomalo dosadna statistika.

Gomila podataka u knigama i bazama podataka, koje će neko čitati ili analizirati, pa se zapitati: Pa kako su samo tako mogli biti glupi? Pri tome će zaboraviti samo da u “jednačinu” uključi dvije važne stvari - novac i interes. Svaka istorijska priča i nepoznananica, naime, nakon uviđenja u priču novca i interesa, odjednom - gle čuda - dobija svoj puni smisao!

“Sitno”, ali bitno. Baš kao i koronavirus!

 


 



 

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...