Pretraži ovaj blog

srijeda, 28. travnja 2021.

POVRATAK "OTPISANIH": NOVO LICE STARE POLITIKE...

 

Plan je bio ovakav, jer se "pojavio trenutak"! Vratiti Stranku za BiH iz „mrtvih“ na političku scenu, nakon godina tavorenja na rubu nestanka. Kako to izvesti? Velikim političkim transferom, koji će odjeknuti – domislila se ekipa iz Stranke za BiH.

Izbor je pao na načelnika sarajevske općine Novi grad, Semira Efendić za koga se duže vremena špekulisalo da će, poput nekih drugih „mladih tigrova“-  izaći iz SDA. Samo je bilo pitanje, gdje će se „skrasiti“.

Naravno, donekle logičan izbor je bilo moguće priključenje Konakovićevoj stranci „Narod i pravda“, ali Efendić je izgleda dobio ponudu, koju „nije mogao odbiti“. Bolje „prvi u selu, nego drugi u gradu“...



Praktički je istim aktom primljen u svoju novu stranku i postao njen novi predsjednik!?

Efendić je formalno i stvrano „oktoriran“, voljom vrha stranke ili bolje reći osnivača Harisa Silajdžića, koji se još itekako pita, bez obzira na to što u javnosti želi ostaviti utisak da se „skolonio“ i da „lobira“. Osim što „lobira“, Siladžić očigledno i smatra da je sada došao trenutak da se Stranka za BiH opet vrati na političku scenu, jer se prostor ukazao sam od sebe, nakon „šaketanja“ u SDA.  

Radi se o „win-win“ situaciji, jer je SBiH iznenada dobila načelnika važne i bogate sarajevske općine, dok je Efendić dobio priliku za „čisti start“, jer će biti lišen usaglašavanja sa, već etebliranim političarima, koji su kao i on istupili iz SDA.

Postao je „sam svoj gazda“ već na startu i to uz aklamaciju stranačkog vrha, pa i pomoć!? dosadašnjeg predsjednika Amera Jerlagića, koji se samo „sklonio“. Prije toga je naravno bio „zamoljen“.

Efendić se vidi kao svojevrsni politički mesija, koji će izvaditi SBiH iz anoniomnosti, alo se radi o vrlo mladom političaru, koji se tek treba dokazati. Jedini Efendićev kompromis će biti vjerovatno „došaptavanje“ sa Silajdižićem i njegovim užim krugom intimusa, ali to je ionako dio dogovora, odnosno „paketa“ prema kome Efendić odmah kreće s vrha. Doktor voli da ima stvari pod kontrolom. Bez „predigre“ i suvišnih pitanja.  

Kako sada stvari stoje, a nakon prvih izjava, čini se da će se Efendić sa svojom novom strankom pozicionirati negdje u sredini, između SDA i ostalih stranačkih „SDA derivata“, koji su proistekli iz sukoba interesa unutar najjače bošnjačke stranke“.  

Za SDA je najvažnije da SBiH sutra krene nekim svojim putem i to će najvjerovatnije tako i biti, jer novi lider, već sada najvaljuje kako „nema namjeru praviti koalicije prije izbora“. Prevedeno – SBiH neće biti dio bloka sa Narodom i pravdom, iako će, navodno, „sarađivati“. Ustvari, nova SBiH će biti veći problem za Narod i pravdu, nego za poljuljanu SDA.

SBiH i Efendić vide svoje polje djelovanja u prostoru, gdje će se postaviti kao alternativa SDA, ali i naraslim projektima proisteklim iz SDA, koji su postali prvo opozicija, pa sada i dobar dio vlasti u Sarajevu. Kao neka vrsta „spone“, koja bi mogla bit katalizator razgovora ili mogućih „širih koalicija“.  

Jednako daleko i od Izetbegovića i od Konakovića, ali dovoljno blizu da se uštekaju u „šemu“, ako zatreba ili se tako „slože kockice“.

Međutim, valja napomenuti da od svega političkog miraza, koga nosi sa sobom SBiH, realno, raspolaže samo sa donekle prepoznatljivim političkim imenom i nekom generalnom percepcijom o „žrtvovanju na putu prema 100 posto BiH“.

Silajdžić ima ozbiljne planove biti opet “neko“ u igri vlasti i zaigrati sa svima. Efendić je samo prepoznao priliku i u klasičnoj razmjeni političkih dobara postao novo zaštitno lice. Mlad, još nepotrošen i sa dobrom percepcijom u javnosti.  

Hoće li to biti dovoljno, tek će se vidjeti.

 


 




Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...