Pretraži ovaj blog

srijeda, 30. lipnja 2021.

ODLIKOVAN DODIK: SLAB I POD PRITISKOM, TREBA MU „POGURANAC“


 

 Kamere su „zazujale“ - foto aparati „bljesnuli“ – ogrlicom zakićeni Milorad Dodik izjavio je da mu je najviše odlikovanje Srbije „kruna političkog angažmana“.

I Vučić se zadovoljno smješkao. Stara je to raja...Bilo je i ranije prilika da se Dodik zakiti „istim ordenom kao i Putin“, ali izbor je baš na ovu godinu i ovo ljetno vrijeme. Zašto?

Da li je sve samo “splet okolnosti“ i stvar nepatvorene lične političke ljubavi Dodika i Vučića ili u svemu tome i malo dublje priče? Treba li uopšte Vučiću bilo kakav povod da jarana po oružju i ideji „srpskog sveta“ zakiti najvećim srbijanskim ordenom?

 

Naravno da ne treba, ali ovo je, ipak malo specifičnija situacija.

Vrijeme se, naime, u regionu naglo ubrzalo u geopolitičkom smislu, nakon vrlo jakog i odlučnog angažmana SAD i zadnjih par mjeseci. Tumba se opasno, šalju i demantuju razni „non-paperi“, lobira se na sve strane. I razne vojske ubrzano vježbaju. Svi kažu; „zlu ne trebalo“...

Pod povećalom Zapada (SAD i EU), tako se - savim zasluženo našao, možda ne najjači, ali sigurno najvažniji ruski čovjek u regionu – Milorad Dodik! 

POD POVEĆALOM ZAPADA

Mile glumi da je jak i odlučan, a zapravo je najslabiji u zadnjih desetak godina. I to dramatično!

Opozicija mu puše za vratom...prisiljen je praviti kompromise i demantovati samog sebe! Ne vježba NATO u RS, već Amerika – nije šija, nego vrat! Glumi da je jak i odlučan, ali to je samo maska iza koje se krije zabrinuti lik. Čak pomalo i u panici...

Šef svega i svačega u RS sada je pod najvećim pritiskom Zapada što je jasno kao dan nakon posljednjih izjava i Rezolucija NATO-a i EU. U paketu ide i Dragan Čović, ali to nije tako veliki problem. Dodik je prvi na redu...

 

Dodika zato, smatra Beograd, treba ojačati i pokazati da „nije repa bez korijena“ - kazali bi u Mostaru. Na potezu je Vučić, koji je i sam u poziciji da se kreće političkog agendom „k'o po jajima“. Polako i proračunato ako može ikako, jer i on ima svojih problema. Kosovo prije svega.

Kićenjem Dodika, Vučić želi bjelodano (po)kazati kako zvanični Beograd još uvijek „stoji“ Dodika, jer ga je, eto, spreman staviti u istu ravan i sa Vladimirom Putinom! Barem po pitanju odlikovanja.

MOSKVA-BEOGRAD-BANJA LUKA

Uostalom, ista je to linija komandovanja i ponašanja. Hibridni režimi napravljeni na isti (ruski) kalup od Moskve, preko Beograda do Banja Luke. Informatičkim riječnikom rečeno copy/paste do kraja. Vučić nije mogao odlikovati samog sebe, pa je njega, a kako li drugačije, nego najvećim priznanjem zakitila - Crkva!? (SPC).

Jasno je zato, zašto se dijele „najviša odlikovanja“. Želi se poslati poruka da je Dodik Vučiću jednako važan kao Rusija!? Da je RS kao entitet stavljen u istu ravan sa državom i to kojom – Rusijom.

OGRLICA ILI OMČA?

Sve su to signali za one „preko puta“. Dodiku se želi uliti malo goriva u već dobrano posustalu mašinu za proizvodnju iluzije i koncepta „srpskog sveta“, po uzoru, a na šta druge, nego – pogađate „ruski svet“.

Ili Vučić, na nagovor Moskve, možda ima neku drugu ideju?

Na Balkanu i Rusiji se, naime, najviša odlikovanja počesto znaju dodjeljivati kao neka vrsta okončanja misije. Časni otpust.

Evo orden, pa u penziju.

Svašta je moguće, pa i to da Dodik od najjače, postane najslabija karika. Mjesto pucanja, koje će Beograd i Moskva najlakše „progutati“ u natezanju sa Zapadom.

Posebno, ako padne još koji „deal“. Padne li zaista neki dogovor, Dodik će nakon toga postati samo simbolični glineni golub.

Doduše sa „najvišim priznanjem“ oko vrata.

           

 

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...