Pretraži ovaj blog

četvrtak, 1. srpnja 2021.

PROPAO ČOVIĆEV, ČEKA SE AMERIČKI "PAKET"


Pregovori oko moguće izmjene Izbornog zakona BiH nametnuti od strane HDZ BiH, završili su kako su i počeli, uz puno priče, obećanja, prijetnji, uslovljavanja i naravno - bez rezultata.

HDZ BiH i SDA su okončali ovo mučenje ili bolje reći političku borbu u blatu uz samo jedan, mali, ali za diplomate važan pomak u Mostaru.

Grad, koga je prvobitno lider HDZ BiH čvrsto „uvezao u paket“, zajedno sa pitanjima izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i delegata u Dom naroda Parlementa FBiH, konačno je tako izašao na izbore i dobio legalnu vlast.

 

Čović je „razvezao paket“, Izetbegović je malo pogurao i (po)nešto obećao, stranke su se našle „na pola“ i tako je Mostar izašao na izbore. Rezultat znate. Manje-više „ista meta – isto rastojanje“, ali uz neke nove ljude. Dvije stranke uredno vladaju gradom.

I da, umalo da zaboravim....rok za usvajanje usvojenih važnih izmjena Statuta grada Mostara od kojih su neke i omogućile izbore u gradu je upravo istekao, bez zvanične odluke Gradskog vijeća. Biće još posla u Mostaru...očito.

Sve u svemu, radi se o svojevrsnoj „Pirovoj pobjedi“, jer su najvažnija pitanja i dalje ostala „otvorena“, kako se vole opisivati pregovori bez ikakvih dogovora i rezulata.

Sve ovo vrijeme lider SDA Bakir Izetbegović je pokušavao nekako taktizirati i uzvraćati na jaku kampanju, Dragana Čovića, koji nije djelovao samo u BiH, već i u susjednoj Hrvatskoj, koja je to pitanje nametnula čak i u okviru EU, kao država-članica. Čović je pritiskao i preko Banja Luke (faktor Dodik) i preko Zagreba (Zoki i Plenki), a u ta „kola“ se upreglo i ponešto regionalnih desničarskih državnika uz regiona.

Izetbegović je uzvratio čime je mogao, poput pitanja blokade uspostave vlasti u FBiH i još nekih organizovanih blokada sa mirisom ucjene, ali i tzv. „terorom manjine“, odnosno statusom Doma naroda u FBiH, koji „glumi“ Predstavnički dom i u kome trećina delegata praktički može blokirati šta i kada hoće!

Određivali su se rokovi i „konačni datumi“, ali je na kraju sve predvidljivo puklo, nakon sasvim jasne izjave Izetbegovića da su razgovori u formatu SDA-HDZ zapravo propali, te da se trebaju uključiti i druge političke stranke.

Trenutak Izetbegovićevog pregovaračkog „razvjenčavanja“, svakako nije slučajan i uslijedio je nakon usvojenih Rezolucija NATO saveza i EU, u čijim tekstovima Hrvatska i pored jakih lobiranja nije uspjela ubaciti ono što je HDZ BiH i Čovića najviše zanimalo.

Bio je to očigledni poraz hrvatske diplomatije, koji je Izetbegović iskoristio da konačno saopšti ono što je svima – bolje informiranim bilo odavno jasno. Da su pregovori propali i da treba „novi format“.

Lider SDA praktički nije ni dovršio rečenicu o propasti pregovora, a u Mostaru se i to u uredu Dragana Čovića u Središnjici HDZ BiH, pojavio glavom i bradom prvi čovjek SDP BiH - Nermin Nikšić!

Teme su bile „prilike u državi, s posebnim osvrtom na Federaciju BiH i izborno zakonodavstvo“.

Dalje od toga se nije otišlo, mada je jasno da Nikšić kod Čovića nije išao tek tako. Na „kavu“. Zašto se o najvažnijim temama razgovora nakon sastanka (za)šutjelo?

Radi se krajanje intrigantnom i čudnom potezu. Ne toliko za Čovića - koliko za Nikšića i SDP.

Nikšić je sve ovo vrijeme u medijima uredno osuđivao pregovore SDA i HDZ BiH „o tako važnim pitanjima“, a onda je potrčao kod Čovića i to „na noge“. Sam. Ukoliko je već išao kod Čovića, Nikšić je hladno mogao i detaljnije pojasniti o čemu se „muhabetilo“.

Ako ništa, onda zbog vjerodostojnosti samog sebe i stranke kojoj je na čelu. Ovako ostao je utisak da se nešto možda tajno dogovaralo i pregovaralo, sada kada je postalo jasno da ide „novi format“.

Da li je možda Čović tražio neku podršku SDP-a i šta mu je na to odgovoreno? Nismo saznali ni da li je Nikšić iznenada pregovaro sa Čovićem sa ili bez znanja cijelog rukovodstva SDP BiH?

Bilo kako bilo, novi pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH, samo što nisu krenuli i očigledno je da će se puno toga dogovarati pod „kapom“ Amerikanaca.

Pozicije se zauzimaju. Uostalom, ne dolazi brojna američka diplomatska ekipa tek tako ovog vikenda u Sarajevo na čelu sa posebnim izaslanikom SAD Matthew Palmerom.

Kakav god da bio mogući dogovor, biće kompromis i to je jasno svima.

Čini se da svi jedna čekaju da „Ameri“ stave nešto na sto oko čega bi se dalo pregovarati. Sa druge strane i Amerikanci će imati svoje zahtjeve, od kojih se neki sigurno neće dopasti, prije svega Draganu Čoviću, jer sve je dio puno šire „priče“ ne samo u BiH, već i regionu.

Nakon Čovićevog, na redu je američki „Paket“ u kome sigurno neće biti selektiranih tema po principu „političkog švedskog stola“, ali ni mogućnosti da se postavljaju bilo kakvi uslovi ili novi zahtjevi.

Sve je odigrano. Igrači su umori. Čeka se nadoknada vremena.

Američki sudija gleda sat...   

        

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...