Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 19. srpnja 2021.

SLUČAJ VULIN: PAJAC ZA PRLJAVE POSLOVE...


Što trijezan misli – to pijan govori...Ova bi se dobro poznata poslovica iz širokih narodnih masa na Balkanu mogla ponajbolje upotrijebiti pri pokušaju dešifrovanja prave uloge Alekdandra Vulina u političkom i javnom životu Srbije i regiona.

To ne znači da Vulin izjave „daje pod gasom“, ali jasno ukazuje na to da je on samo puka i to vrlo bezobzirna transmisija različitih retrogardnih i opasnih ideja, koje se motaju po glavama zagovornika nekog novog oblika „Velike Srbije“ na Balkanu. Onih „trijeznih“...

 

Naravno, u tu ekipu se ubraja i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kome Vulin služi samo kao „trbuhozborac“ i „glasnik“. Čovjek za prljave poslove...kombinacija važnog ministra i običnog potrčka.

Šema je vrlo jednostavna; Vučić i ekipa nešto „domisle“, ali zaključe kako je to malo „škakljivo“, pa se onda angažuju notornog Vulina da to u javnosti plasira kao neku vrstu polu-službene politike.

Pri tome se Vulin doslovce „voza“ od jedne do druge fotelje - od jednog do drugog ministarstva. Skine jednu uniformu, pa odjene drugu. Funkcija nije toliko važna, koliko je važna njegova uloga „raznosača“ ideja.

Njegova je glavna uloga da neku od ideja učini javno legitimnom, kako bi se na istu, kasnije mogli u nekom obliku referirarati glavni igrači. Prije svih, naravno i neizostavno – Aleksandar Vučić.  

Vule to prvo, kao negira, ali zato igrači na nižim nivoima, poput - recimo Dačića, ipak potvrde da tu „ima nešto“...pa krene priča.

Vulin tako dođe kao nekakav Vučićev lični „politički pajac“, koji do podneva zabavlja naciju na nacionalnim televizijama koristeći se počesto čistim jezikom ulice (čuveno serem vam se u usta), dok popodne kao vodi neku državnu politiku i drugima šalje signale.

Pri tome ostaje vjeran dvjema konstantama: slijepom slijeđenju politike, izjava lika i djela Vučića i igranju uloge testnog političkog lakmus papira za nove „ideje“.

Sve ono što Vučić i ekipa itekako misle u svojim glavama, ali procjenjuju da im nije (za sada) oportuno reći – to Vulin javno elaborira u bombastičnim nastupima u kojima glumi nekakvu autoritativnost i odlučnost da se svima sve kaže u lice. Počesto u uniformi.

Takva je i ideja nekakvog „srpskog sveta“, koju Vulin promovira kao „gotovu stvar“. Ništa novo. Novo ime za staru politiku „svih Srba u jednoj državi“.

Vučić o tome, naravno, (još) ne želi javno govoriti, ali su tu stari drugari - Vulin i Dačić da se nađu pri ruci.

Autoritarni hibridni režimi, naime, ne opstaju samo na moći jednog čovjeka koja je apsolutna, već na dobro uigranoj „pretorijanskoj gardi“ u kojoj svako ima svoju ulogu.

Vulinova je uloga da mrtav-ozbiljan izgovara i zagovara opasne ideje.

Ali znate kako se ono kaže...sve ide u rok službe...

Nego, šta li je sad' šef smislio?    

 


 

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...