Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 30. kolovoza 2021.

HOĆE LI SE SARAJEVO „UPECATI“ NA DODIKOVU "TURSKU" UDICU?


 

Vođen očiglednom i vidljivom panikom, zbog izostanka pravih aktivnih poteza, a što je posljedica otvorenog sukoba sa "Zapadom", lider svega i svačega u RS, Milorad Dodik, je ovih dana izvukao svoj novi „kec iz rukava“ - Trilateralni sastanak o BiH Hrvatske, Srbije i - pazite sada, Turske!?

Dayton je - kaže Dodik – „mrtav“.

On naravno i „vodu muti“ u BiH i uredno nudi „rješenja“, što je njegova dobro oprobana taktika sa ciljem diplomatskog razvlašćivanja Sarajeva i pretvaranja BiH u problem-protektorat, koga suštinski trebaju urediti Zagreb i Beograd. Onako kako im odgovara... 

 

Format ponuđenog sastanka savršeno odgovara ideologiji i politici, koju Dodik godinama predvodi i provodi. Na glasno odobravanje Beograda, ali i Zagreba – naravno.

Radi se i ideji prema kojoj se sve važno u BiH treba dogovoriti sa susjedima, dok je Turska tu samo kao „diplomatski ukras“, da bi stvari izgledale malo bolje, nego što jesu.

Prije svega, za Sarajevo i političke predstavnike Bošnjaka.

Dodikova taktika je sračunata sa ciljem „izbacivanja iz igre“ Zapada, kao najvažnjeg geopolitičkog igrača u BiH i regiji i računa na lakomislenost političkog Sarajeva, koje bi se trebalo „upecati“ na priču od Erdoganu i Turskoj kao zaštitnicima.

Iznesena ponuda je prije svega odaslana bošnjačkim političkim predstavnicima, jer je više nego jasno da Zagreb i Beograd već godinama imaju svoje poslušne ispostave u BiH, bez obzira koja je politička opcija trenutno na vlasti. Uostalom, usklađenost Srbije i Hrvatske oko pitanja budućnosti BiH je nešto što više nikome ne treba posebno dodatno pojašnjavati. Jedna je to politika sa dva lica.  

Okvir je odavno postavljen i određen i samo se nastoji sve to provesti u djelo, ali u BiH, to ne ide baš tako-lako. Bez trećeg – Bošnjaka, ova priča teško može biti realizirana, pa je zato Dodik u igru uveo Erdogana!

Računa na već završeni generalni dogovor Zagreba i Beograda i ne baš skladne odnose Erdogana i Zapada.

Turska jeste članica NATO saveza, ali Erdogan itekako nastoji voditi samostalnu politiku u svijetu i često se sukobljava sa Zapadom i to je ono na šta računa Dodik ili bolje reći oni, koji su ga poslali u Sarajevo da turskom predsjedniku došapne na uho „novu ideju“.

Nije Mile bez nekog dobrog razloga kršio samoproglašenu blokadu rada državnih institucija, došavši u Sarajevo na sastanak Predsjedništva BiH sa turskim predsjednikom.

Sa druge strane Erdogan nije explicite dao naslutiti šta misli o novoj Dodikovoj ideji, što otvara prostor za različite kalkulacije i moguća tumačenja.

Slično je, ne tako davno, pokušavala i bivša predsjednica Hrvatske,  Kolinda Grabar-Kitarović, kao i premijer Andrej Plenković, vjerujući da se preko Erdogana i njegovog utjecaja može doći do za njih očekivanih izmjena Izbornog zakona u BiH.

Zvanični rezultati ovog lobiranja nikada nisu saopšteni, ali blokada u odnosima SDA i HDZ BiH, jasno ukazuje da od te inicijative, suštinski nije bilo ništa.

Hoće li se, ovoga puta na bačenu „udicu“ iz Beograda i Banja Luke upecati neko iz Sarajeva?

 

    

Nema komentara:

Objavi komentar

U DUBINAMA "GRADA SUNCA": OD RATA NAVIJAČA, DO KULTURNIH RATOVA...

  Zvanično neproglašen, ali itekako stvaran „rat“ odvija se iza scene u Mostaru o čijim posljedicama se  javnost  uredno izvještava na druš...