Pretraži ovaj blog

utorak, 21. rujna 2021.

MILANOVIĆ O VUČIĆU: RUGALA SE SOVA SJENICI...


 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je tokom posjete SAD da je „srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić bio jedan od najistaknutijih ratnih huškača 90-ih“, te da to smatra - "preprekom".

Dodao je i kako Srbija „nema snažnu namjeru“ ući u EU, za razliku od nekih drugih zemalja sa Zapadnog Balkana.

U svega par rečenica, predsjednik RH je na činjenično jasan način objasnio suštinu Vučićeve uloge u regionu i važnost strašne političke prtljage srbijanskog predsjednika, koja se uporno zaboravlja i gura u stranu. Poput nedavne posjete Angele Merkel Beogradu, gdje je sve frcalo od dobrih želja i nadanja.

Milanović je pogodio u sridu, ali - ipak američkoj publici nije saopštio punu i pravu istinu, odnosno svoju ulogu u srbijanskim političkim „akcijama“ na Balkanu!

 

Dobro, Vučić je prepreka, ali kako to da je Milanović vrlo lako i često preskače i to preko omiljenog Vučićevog „igrača u regionu“ – Milorada Dodika?

Kako to da je Vučićevo ratno huškanje - prepreka, a nije prepreka svakodnevni politički barbarizam njegovog proxi igrača – Dodika?

Ima li to Milanović dvostruke standarde ili je može poenta u tome da je Vučić „huškao“ tokom rata, dok Dodik „huška“ u vremenima mira - suštinski ponavljajući srbijanske velikodržavne narative Radovana Karadžića i SANU.

„Zoki“ tako „mezi“ Vučića na svjetskoj političkoj sceni i u SAD, gdje to ima izvjesnu težinu, dok u isto vrijeme „na lokalu“ – u regionu - praktički otvoreno i bez zadrške komunicira i kuje planove sa „Acom“ i to preko Milorada Dodika, ali i pridruženog „legitimnog“ Dragana Čovića?

Ili hajmo ovako...

Kako to da Milanović (opravdano) kritizira Vučića, dok u isto vrijeme otvoreno reletivizira ili čak negira presude Haškog suda!? I ne staje samo na tome, što je samo po sebi dovoljno skandalozno, već dalje nastavlja sa kačenjem odlikovanja postrojbama HVO-a iz susjedne BiH!? Ili pak komentira rad Tužilaštva BiH po pitanju već podignutih optužnica za najteže ratne zločine?

Milanović ima obraza prozivati Vučića, dok u isto vrijeme praktički jednako i usaglašeno djeluje sa tim istim strukturama na relaciji; Banja Luka-Beograd-Moskva, te se u javnim poslovima i izjavama upadljivo slično ili isto tako ponaša!?

To se zove „politička dosljednost“...

Milanović, zato nije samo „kukavičije jaje“ za tzv. hrvatsku ljevicu, koju je – uzgred rečeno - detaljno demontirao, već i za cijeli region, te međunarodne integracije u kojima Hrvatska kao država participira – poput EU i NATO saveza.

Predsjednik RH je još jedan od balkanskih lidera u vječnoj zabludi, koji misli da na Balkanu važe – jedna rudimantalna, plemenska i predpolitička pravila, dok se na svjetskoj pozornici može, ako se želi - razgovarati u domenu principa i očekivanih stavova.

U svakom slučaju, jedno je posve jasno.

Vučić i Milanović su slika i preslika jedne te iste politike podjele BiH samo sa različitim nacionalnim predznacima i insignijama.

„Braća blizanci“, ne po rođenju i stavu, već po pragmatizmu i dosljednosti u provođenju politike da se Beograd i Zagreb ne mogu dogovoriti oko bilo čeka...osim podjele BiH.

Ili kraće rečeno...Rugala se sova sjenici...

Nema komentara:

Objavi komentar

U DUBINAMA "GRADA SUNCA": OD RATA NAVIJAČA, DO KULTURNIH RATOVA...

  Zvanično neproglašen, ali itekako stvaran „rat“ odvija se iza scene u Mostaru o čijim posljedicama se  javnost  uredno izvještava na druš...