Pretraži ovaj blog

srijeda, 8. rujna 2021.

SLUČAJ SCHMIDT: BUDI DOBAR, PA BUDI MODAR!


 Vazduhoplovnim riječnikom rečeno novi Visoki predstavnik i šef OHR-a imao je u BiH poprilično „tvrdo slijetanje“.

U „političkom Mostaru“, među liderima HNS-a, dočekan je vrlo mlako, dok je u Banja Luci i prije samog dolaska označen kao politička „persona non grata“ i neko „bez potrebnog legitimiteta“.

Dodik je čak poručio da se Christian Schmidt, kako reče, „lažno predstavlja“!?

Što se tiče diplomatskih krugova, njemački političar je imao tek polovičan uspjeh. Zemlje Zapada ga podržavaju uključujući i SAD, ali su zato Kina i Rusija oštro protiv. Ovdašnje ambasade tih zemalja su čak i odaslale saopštenja u kojima su se otvoreno suprostavile njegovom imenovanju.

Do sada se nešto takvo nije nikada događalo...

 

Schmidt je praktički jedini, za njega do kraja, “slobodni teritorij“, pronašao u „političkom Sarajevu“, koje se ponadalo da je, eto, konačno došao neki Visoki predstavnik, koji neće biti samo vječno zabrinut uz, podrazumjeva se, sjajna mjesečna primanja.

I šta je nakon svega uradio Schmidt?

Da li je možda krenuo u neku diplomatsku ofanzivu, zbog negiranja i osporavanja njegovog statusa u dijelu BiH ili se u skladu sa svojim ovlaštanjima obračunao sa Miloradom Dodikom, koji ne negira samo njega, već i samo postojanje BiH kao države? Povezuje Njemačku i Schmidta sa "germanskim osvajačima" i Hitlerom!?

Ne, nije...novi „Visoki“ i garant Daytona je imao važnijih pitanja i to na Tribini u Njemačkoj pred tamošnjim Atlantskim vijećem, kojim – koje li slučajnosti – predsjedava!

Ništa Dodik i RS, ništa Kina i Rusija...za Schmidta je trenutno najvaći problem član Predsjedništva BiH – Željko Komšić!?

Da...da isti onaj, koji se redovno sastaje sa Schmidtom i ne osporava mu legitimitet!

Štaviše, Komšić itekako podržava novog Visokog predstavnika, što je vrlo važno obzirom da Milorad Dodik u istom Predsjedništvu vrši otvorenu opstrukciju, a za Schmidta, u političkom smislu - ne želi niti da čuje.   

Pod uslovom da i prihvatimo činjenicu da je za Schmidta glavni problem u BiH Željko Komšić, zašto je o tome Visoki predstavnik progovorio u Njemačkoj, a ne u BiH, gdje mu je nota bene, sadašanje dobro plaćeno radno mjesto?

Zašto je bilo potrebno problematizirati status Komšića i Izborni zakon BiH, te time stati na stranu HNS-a, baš sada i baš u Njemačkoj?

Obzirom da su se na tribinu u Njemačkoj okupili ozbiljni politički igrači, ali i „slobodni igrači“ zaodjenuti u odore stručnjaka, cijela stvar se nikako ne može ignorisati ili minimizirati. Ozbiljna je to priča, koja itekako „nanosi vodu na mlin“ Dragana Čovića – najboljeg političkog prijatelja Milorada Dodika, koji opet negira status Visokog predstavnika!? 

Schmidtova „logika“ je slijedeća: On će očito upadljivo šutjeti o opstrukcijama i otvorenim negiranjima njega samog od strane Milorada Dodika, ali će zato riječju i djelom podržati njegovog najboljeg prijatelja u BiH – Dragana Čovića.

Da li je to ta „strategija“, kojom Schmidt želi odbraniti svoj položaj u Sarajevu ili je samo taktika po principu da se bolje baviti onima koji su kooperativni, nego onima koji mu se na svaki način suprostavljaju?

Hoće li Schmidt "trenirati strogoću" samo nad "političkim Sarajevom", samo zato jer tamo ima najmanje otpora?

Schmidt je bio itekao svjestan da ovi njegovi potezi i izjave, nisu samo pomalo nelogični, već i poprilično diskutabilni, pa je vrerovatno zbog toga cijelu predstavu izmjestio u Njemačku - u njemu sigurno okruženje Atlantskog vijeća.  

Njemački diplomata je dočekan u dijelu BiH sa velikim očekivanjima, ali izgleda da njega više zanima zadovoljavanje želja posve određenih, njemu bliskih političkih opcija, nego generalni okvir stabilne BiH, zbog čega, uostalom i postoji OHR.

Ili bi barem, u teoriji, trebao...

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...