Pretraži ovaj blog

srijeda, 22. rujna 2021.

SVEMIR - IGRAČKA I BOJNO POLJE ZA BOGATE I MOĆNE!

 

 

Već neko vrijeme u bliskom Svemiru oko Zemlje je poprilično prometno. Rakete ili raketoplani novih i čudnih oblika ispaljuju se svako malo.

Kažu kako svjedočimo vremenu početka „svemirskog turizma“.

Najveći svjetski lovatori utrkuju se ko će prvi ili na neki novi način u Svemir ili u orbitu Zemlje ispaliti svoju raketu ili nekakav raketoplan. Broj „turista“ naguranih u kapsule je poprilično ograničen obzirom na enormne troškove uložene u razvoj, ali i samu misiju.

Radi se o igrački za elite bogatih ili onih, koje te isti bogati iz nekog razloga odaberu da im prave društvo. 

 

Cijela stvar se dodatno umotava u neku prigodnu priču o „ljudskom putovanju prema zvijezdama“ ili neku prikladnu filantropsku akciju. Sve se prenosi „live“, jer je medijska prezentacija ove parade rasipništva, možda čak i važnija od samog čina slanja „turista“ u Svemir.

Bogatuni, naime, žele poslati poruku da njihovo enormno taloženje bogatstva nije samo puko bogaćenje preko svih zamislivih granica, nego i svojevrsna „misija“ sa ciljem izgradnje boljeg svijeta.

Ukoliko i vi imate stotinjak miliona dolara koje vam, slučajno - ne trebaju na taj način dobijate priliku da „plavu kuglu“ pogledate iz ugla iz koga je gledalo vrlo malo ljudi. Ekskluziva košta...

Bogataši poput; Bransona, Bezosa i Muska vode mrtvu trku u disciplini... ko to ima VEĆI....EGO, ali i ko će na kraju najviše „kusnuti“ iz vjerovatno najvaćeg poslovnog podhvata u istoriji civilizacije.

U igri je i velika lova iz javnih fondova, a ne samo privatnih sefova i banaka. Svemir definitivno, zahvaljujući razvoju tehnologije, postaje naša iduća „zadnja granica“, pri čemu je navodni „turizam“ samo manji dio priče.

Kao i obično sve dobre stvari u nastajanju ili nova tehnologija obično krene od vojne (zlo)upotrebe, pa tako i naseljavanje ili korištenje nama bliskog Svemira. Ko kaže da se ovi turistički raketoplani neće iskoristiti u vojne svrhe, ako zatreba ili da neka od razvijenih tehnologija neće za velike pare biti prodata vojsci?

Najveće svjetske sile već duže vrijeme u tišni - daleko prije „turista“, već ustrojavaju svoje „svemirske snage“ u cilju militarizacije i zauzimanja novih strateških pozicija. SAD, Kina i Rusija, već su otvoreno ili uvijeno potvrdile da aktivno rade na takvim projektima.

Utrka u naoružanju se tako preselila i u Svemir.

Na stolu su desetine triliona dolara. Vlast ne žali dati kada treba pokrenuti neki novi vojni program, dijelom i zbog razvoja tehnologija, koja će kasnije biti korištene i među „civilima“. Međutim, sve je u osnovi samo pitanje vojne i globalne dominacije.

Radi se o tehnološkom razvoju na temeljima „četvrte idustrijske revolucije“, tokom koje samo čovječanstvo postaje sve više podjeljeno na one koji imaju i kontrolišu sve i one koji imaju malo ili ništa!

Bavimo se militarizacijom Svemira i bogatim svemirskim turistima, dok naš problemi na Zemlji svakim danom postaju sve veći.

Živimo u društvu spektakla u kome je važnije kako će neki bezobrazno bogati poduzetnici potrošiti (nova digitalna elita), za njih, nešto sitne love na ekstravaganciju, nego što ćemo pokušati riješiti probleme poput; gladi, pandemija, nepravednosti svih vrsta, čiste vode i ekologije.

Ironija je baš u tome što se u vrijeme navodne probuđene ekološke svijesti u Svemir na regularnoj osnovi šalju rakete, koje troše nezamislivo puno vrlo opasnog raketnog goriva, dok se običnom svijetu poručuje da mora kupovati jako skupa električna auta! A na kredit, kako drugačije.

Dobrodošli u Novi svijet!

 


 

 

 

 

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...