Pretraži ovaj blog

četvrtak, 23. rujna 2021.

UDAR NA VELEŽ: ZAŠTO NAM NE SMIJE BITI SVEJEDNO?


 

Ko to kaže, ko to laže, da u BiH nema „pravne države“ i brze pravde?

Kad' se „male ruke slože - sve se može“, pa i presuditi - baš nakon „momački“, čak i prije okončanja bilo kakve ozbiljne istrage!

Samo na osnovu prvih „impresija“ ili „dojmova“.

Upravo je to učinio F/N savez BiH, odrezavši F.K. Veležu i Upravi kluba drakonske kazne. Obzirom na brzinu „potezanja mača iz korica“, stječe se utisak kao da je „neko“ u Savezu samo čekao povoljan trenutak da se obračuna sa Rođenima! 

 

Oštra kazna je Veležu odrezana takvom brzinom da bi im na tome mogla pozavidjeti, čak i poslovično revnosna i stroga UEFA.

Zato je dobro i poželjno upitati se: Na osnovu kakvih je parametara, dokaza ili „papira“ izrečena tako oštra kazna Veležu i predsjedniku uprave kluba?

Da se razumijeno: Incidenti na stadionu sa ulaskom navijača u teren u svakom slučaju su za osudu i kaznu, ali sve ostalo itekako miriše na pokušaj da se ova prilika iskoristi za brutalan obračun sa rukovodstvom kluba, koje već duže vrijeme upozorava na najblaže rečeno čudne sudijske kriterije u Premijer ligi BiH.

Posebno kada se o radi o dijeljenju „pravde“ Rođenima.

Najviše pažnje u cijeloj priči plijeni „biser“ sa povezivanjem paljenja automobila sudije sa organizacijom meča Velež – Borac.

Naime, sporni događaj - ne samo da se nije desio na utakmici ili oko stadiona Rođeni u Mostaru, već nekih pedesetak kilometara dalje!?

Na osnovu čega su u Savezu povezali Velež i njegovu Upravu sa paljevinom auomobila u tunelu pored Jablanice?

Čak ni zvanična istraga policije nije urađena do kraja, niti su saopšteni zaključci istražnih organa! O tome da se incident, vidi vraga, dogodio baš nakon što je automobil sa sudijom samovoljno ostao bez policijske zaštite, da i ne govorim!?

Ima li Savez, možda saznanja, koje nema ni policija ili „odokativnom metodom“ donosi najteže presude? Po principu „moglo bi biti“.

Ozbiljan Savez, a to F/N BiH, već neko vrijeme - nije, sigurno bi pokazao barem isto toliko taktičnosti, koliko i brzine, jer se radi o vrlo osjetljivom slučaju. Ali nije, nego se odmah poteglo za najtažnim kaznama. Zašto?

Lomi li se to preko „slučaja Velež“ kompletna politika u BH fudbalu, ali i društvu? Želi li se na ovaj način kreirati neki novi problem, samo zato da se „dokaže“ kako Savez ne funkcioniše?

Čini vam se čudno i „nemoguće“.

Meni ne! Posebno kada se sasvim jasno vidljive političke strukture zalažu za disoluciji BiH po principu „što gore – to bolje“.

Kada im pada na pamet da aktivno razvaljuju državu, zašto bi moguće razvaljivanje Saveza bilo „neočekivano“? 

Dapače, po svoj prilici, izgleda da jedno savršeno ide uz drugo, kako bi se BiH - eto - pokazala i predstavila kao „nefukcionalna država“ u svim segmentima, pa i u „najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu“!

Podmetanje Veležu zato treba shvatiti vrlo ozbiljno, posebno jer je baš ovaj klub i pored svih nepravdi koje je doživio bio i ostao klub SVIJU, bez obzira na naciju ili porijeklo.

Nekome je to očito zasmetalo. I baš zato nam ne smije biti svejedno....      

 

Nema komentara:

Objavi komentar

"DEJTONIZACIJA" EU..ILI KAKO ISPUNITI (SVE) ŽELJE DODIKA I ČOVIĆA?

  Evropska unija i BiH...ili bolje reći... samo jedan dio naše zemlje i njene političke scene... konačno govore „istim jezikom“... jezikom M...