Pretraži ovaj blog

petak, 15. listopada 2021.

BALKAN JE (OPET) VAŽAN - BIDEN "U VATRU" ŠALJE SVOG "TEŠKAŠA"


 

Predsjednik SAD Joe Biden i njegova administracija upravo su povukli svoj - do sada - najjači diplomatski potez na Balkanu! Time su pokazali da je ovaj dio Evrope itekako važan za najjaču vojnu silu svijeta i da itekako misle ozbiljno.

Naime, Bjela  kuća je objavila kako je predsjednik, Joe Biden, imenovao, Christophera Hilla, za novog ambasadora SAD u Beogradu, odnosno Srbiji.

Zašto je to imenovanje, tako važna vijest za Srbiju, ali i cijeli region? 

 

Pa, zato jer Hill nije nikakav karijerni, a još manje počasni diplomata, koji je došao do diplomatske funkcije donacijama ili prijateljstvom sa predsjednikom SAD, već prava američka diplomatska zvijezda.

Hill ne ide da bi radio običan diplomatski posao za SAD i predsjednika Bidena, već u pravilu ide tamo, gdje je „najteže“ i gdje Amemrika ima svoje važne - odnosno najvažnije interese!

Čak i kratki spisak Hillovih funkcija, koje je do sada obavljao ukazuje da se radi o čovjeku, koji radi samo ozbiljne stvari i koga, zbog njegovih znanja, vještina i utjecaja podjednako uvažavaju i demokrate i republikanci.

Hill se tako bavio i Sjevernom Korejom i Irakom, ali i Afganistanom, te na kraju krajeva i samim Balkanom.

I to ne kao tamo neki diplomata, već kao jedna od centralnih figura u toku dogovaranja Daytonskog sporazuma, ali i sporazuma (Rambouillet), kojim je okončan sukob na Kosovu, na osnovu koga je Kosovo postalo de facto nezavisna država. U Pjongjenag je, recimo, išao da bi pregovarao o nuklernom programu Sjevrene Koreje, a tamo sigurno ne ide bilo ko...da se odmah razumijemo.

Dakle, Biden na Balkan šalje svog pravog „teškaša“ čiji se jasan stav itekako cijeni, a ugled u diplomatskim krugovima sagledava na neskrivenim odobravanjem, pa čak i divljenjem.

Zanimljivo je i to što Hill dolazi u Beograd, a ne u recimo Prištinu ili Sarajevo.

Radi se o podatku, koji jasno ukazuje, gdje će biti tačka najvećeg američkog diplomatskog pritiska u regionu, a što je naravno sistemom spojenih posuda povezano i sa drugim dijelovima ovog dijela Evrope.

Imenovanjem Hilla za ambasadora u Beogradu, SAD su i službeno Zapadni Balkan stavile na listu svojih najvećih prioriteta u svijetu. Posebno u Evropi.

Neće to više biti „održavanje diplomatskih napora na terenu na dostignutom nivou“, već ćemo savim sigirno biti svjedoci strategije vrlo aktivne diplomatije, koja će kombinovati diplomatske alate sa otvorenim pritiscima, pa i prijetnjama, ako zatreba.

Ovakav potez SAD je za dobre poznavaoce prilika bio  itekako očekivan, jer je Moskva u regionu otvoreno bacila u lice rukavicu Zapadu.

Šta više, sasvim opravdano se može reći kako ruske akcije na Balkanu nikada nisu bile jače, a što je najvećim dijelom posljedica zapadne uspavanosti i vjerovanja da je na Balkanu sve manje-više, kao - „gotovo“.

Aktivnim involviranjem Moskve u politička pitanja i odnose, ne samo u Beogradu (Vučić), već i u Pogorici (SPC), pa i u Sarajevu, preko Milorada Dodika, Rusija je kreirala novu geopolitičku realnost, na koju je Zapad (čitaj SAD) jednostavno morao reagovati.

Naravno, ukoliko je i dalje zainteresiran da konkrolira odnose i određuje dinamku na ovom vrlo važno dijelu „starog kontinenta“.

Evropa je još jednom pokazala da je komplikovana mašinerija, koja tromo i zakašnjelo reaguje, pa je jači ulazak na teren Washingtona bio - praktički neophodan.

Sve što smo vidjeli do sada bio je samo uvod u događanja kojima ćemo svjedočiti u narednom, vrlo skorom, periodu, nakon svih potrebnih procedura.

Apsolutno sve karte i opcije su na stolu...

 

  

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...