Pretraži ovaj blog

četvrtak, 14. listopada 2021.

"KADIJA" VUČIĆ: PRVO ZAKUHA SA BIH, PA NUDI "RJEŠENJE"


 

Vučićev „pretorijanac“ i majstor za razne javno-medijske akrobacije, počesto bez elementarne pristojnosti i kućnog odgoja - Aleksandar Vulin, pompezno je saopštio kako je Srbija „spremna predmete optužnica za ratne zločine nad Srbima ustupiti pravosudnim organima BiH“.

"Evo vam prilike, gospodo iz BiH, verujemo da vam je stalo do istine o građanskom ratu u BiH, što će reći da ćete suditi, valjda, i nekom Hrvatu i nekom Bošnjaku koji je činio zločine nad Srbima, jer ovo su optužnice za zločine nad Srbima" – slavodobitno lamantira Vulin.

Vulinove izjave su, naravno, samo dio lukavo smišljene strategije u kojoj Srbija prvo kreira problem, pa se onda javlja da „velikodušno ponudi rješenje“

 

I to kako!

U Srbiji jednostavno ne može ništa početi, ali ni završiti bez šefa svega i svečega, Njegovog veličanstva - Aleksandra Vučića, čija su prava i nepisana ovlaštenja daleko veća od njegove stvarne ustavne pozicije. To je sitnica sa kojom se Aco i onako već odavno ne zamara.

Vučić tako prvo nešto „zakotrlja i upregne sistem“, te na brzinu formira „narativ“, koga mediji po kamandi odmah razrade i multipliciraju prema potrebama, da bi se onda on na kraju pojavio kao onaj, koji to rešava na isti način kako je i „zakuhao“.

Sazove, koga treba...oni se uredno odazovu, pa se onda preko Vulina ili Dačića na probranim medijima u kojima se priča bez puno brige od činjenicama - saopšti neka „ekskluziva“.

Pompezno, s visine i sarkastično.

Tako je bilo i sa ovom najnovijom „ponudom“ o ustupanju predmeta ratnih zločina Tužilaštvu BiH.

Osim što je cijela operacija klasični primjer hibridnog rata, ona je i dobar primjer kako se u „pravnoj državi“ Srbiji donose najvažnije odluke i upravlja ljudskim sudbinama.

Kadija...pardon Vučić te tuži – Vučić ti sudi...

Osim toga, treba se zapitati: Šta je stvarna i pravna nadležnost Srbije da se uopšte bavi procesuiranjima ratnih zločina u BiH i kako je to institut njene navodne „univerzalne nadležnosti“ uopšte primjenjen u ovim slučajevima?

Posebno znamo li da je država Srbija - kao država itekako učestvovala u agresiji na BiH, a što je dokazano i odgovarajućim presudama na najvišim međunarnodim sudovima!?

I ne samo to!

Država Srbija aktivno i bez zadrške učestvuje u skrivanju optuženih ili čak presuđenih osoba za najgore ratne zločine u BiH, što je, nema nikakve sumnje, diskvalificira za bilo kakvo „pravo“ da provodi svoju „univerzalnu nadležnost“ tamo, gdje niti ima bilo kakvih stvarnih ovlaštenja, niti ima moralne podloge za nešto takvo.

Pa, ako se već bavi ratnim zločinama u BiH, zašto se onda, u ovom slučaju - bavi samo zločinima nad Srbima?

Zar ta univerzalna nadležnost, koju je Srbija sama sebi priskrbila ne važi i za strahovote ratne zločine nad Bošnjacima uz samu granicu Srbije? Imali bi itekako „materijala“ da se hoće...ali neće.

Srbiju i tamošnje vlasti ili bolje reći Vučića ne zanima nikakva pravda ili stvarno gonjenje ratnih zločina. Da ih zanima, prvo bi počistili u svom dvorištu, umjesto što se godinama prave naivni i kriju iza nepostojećih procedura ili argumenta.

Vučić i njegov uslužni aparat na ovaj način vještački kreira nove krize i tenzije u odnosima i vješto - poput sipe ispušta crnilo samo da bi zameli vlastite tragove i politiku toleriranja ratnih zločina i praktičke nekažnjovosti.

Igraju na kartu hibridnog rata i vlastitog trojanskog konja u BiH – entiteta RS, koji je uvijek tu da posluži kao izgovor ili da se bilo šta pokrene što Vučić zamisli.  

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar

JASNO JE K'O DAN: MILORAD JE K'O RADOVAN!

  Još do prije nekoliko mjeseci raznorazni „stručnjaci i analitičari“ su nas uvjeravali da radije vjerujemo njihovim šupljim procjenama pona...