Pretraži ovaj blog

petak, 22. listopada 2021.

PLENKOVIĆ "GAĐAO" DODIKA, A "POGODIO" ČOVIĆA!


 

Konačno smo dočekali da i neko iz državnog vrha nama susjedne države i članice EU – Hrvatske, kaže nešto o Miloradu Dodiku, a da to nije politički meta jezik, kojim se želi prikriti činjenica da zvanični Zagreb zapravo aktivno podržava „balkanskog Lukašenka“.

Zaobilaznim putem, preko Mostara do Banja Luke.

Čak mu i otvara prostor za političko djelovanje u RH, a sve na osnovu vrlo čvrste „neprincipijelne koalicije“ Dragana Čovića i Milorada Dodika – HDZ BiH i SNSD-a.

 

Plenković tako reče da će na sastanku čelnika članica EU u Bruxellesu „otvoriti i pitanje Zapadnog Balkana“.

To je dobro prihvaćeno, upozorio sam na stanje u BiH, tenzije koje postoje, na djelovanje prije svega gospodina Dodika. On šalje poruke destabilizacije BiH, a mi se zalažemo za jedinstvenu BiHkazao je za hrvatske medije Plenković.

Bez obzira na dalje insistiranje na izbornim reformama i jednakopravnosti legitomno izabranih hrvatskih predstavnika u BiH, (stara i već potrošena mantra), ova izjava Plenkovića je vrlo značajana u kontekstu trenutnih odnosa u regionu i mogućih reperkusija u EU.

Plenković sigurno nije tek tako u vrlo negativnom kontekstu spomenuo Dodika, samo zato, jer je konačno „skontao dva i dva“ ili mu je to neko „objasnio“. Nikako.

Pominjanje Dodika u okviru teze o destabilizaciji BiH, kao posljedici Dodikovog političkog djelovanja je direktna poruka i za Dragana Čovića i HDZ BiH, znamo li kako bliske odnose njeguju lideri SNSD-a i HDZ BiH!

Ovo Plenkovićevo odmicanje od Dodika i posljedica njegovog djelovanja u BiH i regionu je i mogući nagovještaj promjene politke zvaničnog Zagreba, koji je do sada žmurio na oba oka i pravio se da mu je potrebno da mu baš notorni Dodik, a preko njega i Vučić „budu najbolji prijatelji“.

Zaokret Plenkovića je dijelom i očekivan, jer je on i do sada pokazivao najmanje eetuzijazma za tetošenje Dodika, što se ne može reći za lijevog desničara Zorana Milanovića i hrvatsku duboku državu, naslonjenu na ideju Herceg-Bosne i trećeg entiteta u BiH.

Upravo, zbog snage toga bloka unutar HDZ-a, ali i podrške od strane predsjednika Zorana Milanovića, Plenković je do sada morao vrlo oprezno pristupati političkoj bliskosti Čovića i Dodika, praveći sa da ne vidi ono što je svima bilo odavno jasno.

Plenković se ponašao oportunistički; podržavao Čovića, a prešućivao Dodika, što je bilo dovoljno „jastrebovima“ u HDZ-u da ostanu mirni i da ga ne diraju.

Međutim, promjena odnosa u globalnoj politici, ali i brutalnost Dodikove politike rasturanja BiH i kreiranja srpskog sveta zapljusnula je i učmale politike u Hrvatskoj ušančene u povijesnom dogovoru Srba i Hrvata oko BiH.

Plenković je konačno morao reći ono što se odavno trebalo reći, ali se kalkuliralo...

Sada je loptica u dvorištu Dragana Čovića, kome je Plenkovićeva promjena stava jasna poruka i to ne samo iz Zagreba, već Bruxellesa!

Premijer RH je iz sjedišta EU gađao Dodika, a pogodio Čovića! 

 

 

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...