Pretraži ovaj blog

petak, 26. studenoga 2021.

E.. MOJ ESCOBAR...TREBA BITI (NE)UGODNO DA BUDE NORMALNO!

 

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan, Gabriel Escobar, je  u "prigodnom razgovoru za Hinu" izjavio da je "naš (SAD op.aut.) cilj osigurati da se Hrvati osjećaju sigurno, ugodno i ekonomski održivo u BiH".

Američki izaslanik, bez ikakvih diplomatskih uvijanja naglašava i da ustroj sa tri konstitutivna naroda "ostaje temelj američke politike u BiH.

"Politički konsenzus može se postići ograničenim reformama, a ne izmjenom strukture Daytona", rekao je Escobar za Hinu, naglasivši kako SAD s bosanskohercegovačkim političkim akterima "trenutno radi na izmjeni Izbornog zakona kako bi se zadovoljila sva tri naroda u BiH".

Još je i dodao, kako Bosna i Hercegovina, eto - "nema etnički, nego problem sustavne korupcije".

 

Dakle, ako je suditi prema izjavama Escobara, Hrvatima u BiH "treba biti ugodno".

Dobro, ali da li to znači da je ostalima, poput - recimo Bašnjaka ili "ostalih" - građansko orijentiranih - "ugodno" u ovako skrojenoj BiH sa svim mogućim blokadama, ultimatumima i ucjenama, koje su uspostavili baš oni, kojime je - gle čuda - u BiH "neugodno".

Kome je „ugodno“ to što ni tri godine nakon održanih izbora nema novog saziva Vlade Federacije!? Ili što je FBiH, praktički zaključana iznutra nevjerovatno širokim ovlaštenjima Doma naroda Parlamenta FBiH o kojima Bošnjaci u entitetu RS mogu samo da sanjanju!?

Ovaj najbrojniji „konstitutivni narod“ se u RS samo komba sa mlitavim i proceduaralnim ovlaštenjima Vijeća naroda, koje može samo da ometa, ali nikako i da stopira provođenje mogućih vrlo štetnih odluka, kojima se osnovano prijeti!

Kada smo već kod „ugode“ i potrebe da se nekome ugodi, hajmo se zapitati kakva se to poruka šalje - prije svega - građanima BiH, kada se kaže da je budućnost BiH i dalje u dokazano neefikasnom i štetnom insistiranju na etničkom principu pod svaku cijenu? Pa, čak i zdravog razuma?

Šta je to dobroga BiH donijela atmomizacija etničkog principa na svim nivoima vlasti, osim novih podjela, mehanizama za sve moguće opstrukcije, kako se i kada i kome prohtije?

Kada Escobar tvrdi da Bosna i Hercegovina - "nema etnički, nego problem sustavne korupcije", svjesno ili ne, pokazuje kako, zapravo pojma nema o stvarnim uzrocima krize u BiH!? To je samo jedan - posljedični dio ove „zagonetke“.

Korupcija je, naime, uglavnom samo posljedica (veliko)entičkih politika, koje se nad BiH provode već decenijama i svojevrsna je nagrada za sve one koji u tome učestvuju.

Naravno, niko nije imun na korupciju, pa ni „konstitutivni narodi“, bez obzira kako se oni zvali, ali cijeli monstruozni sistem korupcije je u ovoj zemlji skrojen, po – pogađete – eničkom principu!

Zapravo, to je i jedina oblast u kojoj ekskluzivni i samozvani „predstavnici naroda“ sarađaju zarad vlastite koristi, a sve na osnovama ustavno-pravnih i zakonskih rješenja baziranih na tome da – (dokazano u praksi) proizvode, a ne rješavaju probleme.

Jeste li se možda zapitali šta Dodik uopće radi na bilo kakvim pregovorima sa amaričkim diplomatskim predstavnicima, ako je već na nekoj „crnoj listi“?! Pregovaraju li Amerikanci sa onima, koje stave na neku „crnu listu“ i postoji li uopće - nešto takvo? Mislim, ta famozna „crna lista“?  

I sada...u tu već dovoljno zamućenu vodu, treba uliti dodatno još malo blata i mulja, kako bi nekome ili samo odabranima bilo „ugodno“?

BiH ne trebaju nikakve nove podjele ili ograničene izmjene Ustava, da bi bilo kome bilo „ugodno“, jer je to obična utopija, za sve one koji znaju našto o teoriji države i prava.

Ukoliko neko zaista želi dobro ovoj zemlji, onda će podržati upravo suprotne intencije!

Treba biti neugodno da bi bilo normalno!

Radikalne izmjene Ustava BiH, sa ciljem stvaranja efikasne i funkcionalne države, bez nacionalnih torova i srednjovjekovne politke vlasti nad zemljom i kmetovima – su nabolje rješenje za BiH, pa i njene konstitutivne narode.

Tek onda će ova zemlja prodisati i osloboditi se okova, koji joj se godinama nameću kao „rješenje“. Tek tada će ta i takva država moći da se obračuna sa korupcijom, jer će biti jaka i efikasna, a ne slaba, podjeljena i u službi famoznih „predstavnika naoroda“....a oni su opet u službi....ma znate već koga!

 

 

 

 

 

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...