Pretraži ovaj blog

četvrtak, 16. prosinca 2021.

E, MOJ MILE...NIJE SE.. S ROGATIMA BOS'!

 

Stara narodna poslovica lijepo kaže kako se „nije sa rogatima bos'“, ali je lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, namjerio uraditi baš to!

Ući u ring sa nekim najvećim silama svijeta, odnosno Zapada...

Mile iz Laktaša računa da bi mu u toj misiji mogla itekako pomoći Putinova Rusija, ali i Kina, koja se - barem ne bi miješala u cijelu priču oko sankcija ili bolje reći detronizacije Dodika u BiH.

Podrška iz Moskve se trenutno čini kao „postojana i stabilna“, ali to je samo trenutni razvoj situacije, koji u ovom trenutku „velike igre“ u Evropi odgovara Rusiji. Zapravo, Dodik doslovno visi samo o jednoj (ruskoj) niti, što ga dovodi u poziciju apsolutnog poslušnika Moskve, koji nema rezervnu opciju. To, opet dovodi do njegove dalje eskalacije sukoba sa najmoćnijim silama Zapada, jer Moskva ŽELI BAŠ TO!

 

Više uopšte nije bitno šta Dodik ŽELI, već šta ŽELI Putinova Rusija!

Dodik zato i dalje „zateže konopac“ u BiH, iako je i njemu jasno da bi se silina zapadnog odgovora mogla sručiti na njega svom snagom.

On u javnosti glumi jakog tipa, snažnih stavova i uvjerenja – čak i nekog lošeg vic mahera, ali je svima, pa i njemu jasno da nije ušao u „fight“ sa nekim lokalnim ili regionalnim liderčićima, kojima može prodavati „balkanske fore“ u stilu „seoskog lole“, već sa najozbiljnijim mašinerijama vlasti i utjecaja u svijetu. 

Realno gledajući iz te pozicije Dodik nikako ne može izaći kao pobjednik, ali je mogao izvući „politički remi“, da je bio manje opčinjen Moskvom i Putinom...da je sklopio „deal“ na vrijeme i ostao kako-tako zaštićen.

Mogao je, ali nije htio ili nije smio?

Prije će biti da, ipak nije smio, jer su njegove veze sa Moskvom odavno prešle granicu sa koje je moguć povratak. Prvo je je bio „najjači ruski igrač na Balkanu“, a sada je samo najodanija ruska marioneta sa kojom Moskva upravlja kako hoće i kako joj odgovara.

Naredni neugodni trenutak za Dodika će biti spoznaja da je on samo „potrošna roba“ Moskve i Putina! Neko ko se može brzo zamijeniti u „hokejaškoj izmjeni“, ukoliko to Moskva ili Beograd zaključe ili se dogovore da to tako „mora biti“.

Vučić se, pritisnut narodnim gnjevom, polako okreće EU sa kojom otvara nova poglavlja u pristupnim pregovorima, Rusija se „varaka“ sa Zapadom oko Ukrajine, a Dodik iz Laktaša, još vjeruje da je kao nešto strašno važan i da će neko, zbog njega - voditi njegove ratove!?

Biće „važan“ samo onoliko za koliko „posluži“ u velikoj geopolitičkoj igri "velemajstora".

Mislio je da je na Putinovoj „Velikoj šahovskoj ploči“ Euroazije lovac, top ili najmanje skakač, ali je cijelo vrijeme bio samo običan pijun!

A zna se šta dobar šahista radi sa pijunima u pokušaju da realizira „kvalitet u zamjenu za materijalnu prednost“.

Možda mu kamarad Vučić, objasni. On voli šah!

     

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...