Pretraži ovaj blog

petak, 3. prosinca 2021.

„LAŽNI VALTER“ I „DARTH VADER“ HRVATSKE I REGIONALNE POLITIKE!

 

Sada se već može govoriti o svojevrsnoj opsesiji, ali i sasvim uočljivom odlučnom fokusiranju predsjednika RH, Zorana Milanovića na pitanja unutrašnjih odnosa u BiH.

Vezano za sadržaj, Milanović frekventno skače iz loše u još goru izjavu ili konstataciju, ne ostavljajući nikakvog prostora za moguća drugačija tumačenja. Ništa diplomatija, samo ulica, pod krinkom iskrenosti i direktnosti.

Što mu je na umu, Milanoviću je to  na drumu. Doduše, tako se odnosi i prema drugim temama u samoj Hrvatskoj.

Pristojan svijet u Hrvatskoj se već odavno odmakao od ovakve balkan-real-rural-politike, ali populistički i predominantno ekstremno desni populistički krug u njemu vidi svog novog idola – gotovo „mesiju“ - populistu epskih razmjera, koji je funkciju predsjednika sveo na ulični tračeraj bez trunke stila. 

Sa suptilnošću lokalnog štemera i kakvgadžije... 

 

Nešto kao Miro Bulj...samo sa više pročitanih knjiga i odgledanih filmova.Nije ni čudo što obojica misle kako odluke Vlade RH „ne treba provoditi". Milanović, tako, kao i Bulj - lupne, pa šta bude.

Čak i kada je svima jasno da se, najbleže rečno - zaletio, Milanoviću ne pada na pamet da napravi strateški korak unazad ili ponudi neko suvislije obrazloženje, već poput tvrdoglavog junoše samo dalje razvija svoju propalu tezu, posrće i pjeni. Nadajući se da će time pokazati navodnu „vjedostojnost“.

Predsjednik RH je počesto kontradiktoran i to ne samo u odnosu na činjenice, već i prema samom sebi.

Zato, prvo očinski, posavjetuje Dodika i Čovića da prestanu negirati genocid u Srebrenci, da bi onda sam par trenutaka kasnije, taj isti, sudski presuđeni genocid nazvao „događajem“.

Pri tome još doda i „nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista“!? i da, Dodik za njega nije najveći problem u BiH!?

Ko je onda? Da nije možda Čović?

Milanović to nije „elaborirao“, ostavljajući da to pitanje namjerno visi u zraku, iako se uz malo mašte i zdrave logike vrlo lako može doći do zaključka da..ako nije Dodik, a Čović se podrazumjeva, da je najveći problem - Izetbegović.

Odnosno Bošnjaci, ali i svi oni, koji se bore za građanske principe u BiH.  

I pri tome, kojeg li skandala, Milanović nije predsjednik neke afričke nedođije ili azijske despotije, već jedan od čelnika zemlje članice Evropske unije i NATO saveza!?

To što sebi dopušta Milanović, ravno je političkom i javnom mazohizmu, koji bi čak i dijelom mogao biti uvrnuto zabavan, da ne dolazi iz usta predsjednika države i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga.

Silno se, Milanović, trudi postati „hrvatski Orban“ i za taj je cilj spreman popaliti, ama baš sve moguće mostove između BiH i Hrvatske - Hrvata i Bošnjaka. Samo da bi ON bio taj koji je „podebljao hrvatsku kiflu“ i na kraju bio veći od Tuđmana i Šuška. Zajedno.

Obzirom da Milanović voli reference na filmove, hajmo to reći i završiti ovako....

To je taj „lažni Valter“ bez ideje i suštinski desničar u završnoj fazi svoje preobrazbe ili bolje reći raspadanja.

„Darth Vader“ hrvatske i balkanske politke!

Nema komentara:

Objavi komentar

JASNO JE K'O DAN: MILORAD JE K'O RADOVAN!

  Još do prije nekoliko mjeseci raznorazni „stručnjaci i analitičari“ su nas uvjeravali da radije vjerujemo njihovim šupljim procjenama pona...