Pretraži ovaj blog

srijeda, 12. siječnja 2022.

DODIKOVA NEUSPJELA DIVERZIJA U MOSTARU...

 

Politička „bura u čaši vode“ izazvana čudnim „dilemama“, treba li i na koji način održati Svečenu sjednicu Gradskog vijeća Grada Mostara, kako bi se nagradili ambasadori, Eric Nelson i Johann Sattler, smirila se gotovo jednakom brzinom, kojom se „zakovitlala“ u javnom prostoru BiH i Grada Mostara.

Na kraju, sve se svelo na bojkot ili bolje reći „nedolazak“ par vijećnika, te izostanak potpredsjenika GV Grada Mostara, Velibora Milivojevića (SNSD), koji izgleda nikako nije mogao, a ne ispoštovati stranačku stegu SNSD-a ili bolje reći volju Milorada Dodika. Političara, pod sankcijama SAD, a uskoro, sve su šanse i EU!

Dodik se – gotovo svaki dan - svojski trudi da i ono malo preostalih mostova prema Washingtonu i Bruxellesu temeljito poruši, pa ne treba čuditi, zašto su mu priznanja iz Mostara za Nelsona i Sattlera tako „zaparala uši“. Toliko da je odmah naredio obustavu aktivnosti, pa još i pride „zvrcnuo“ svoje, u zadnje vrijeme, vrlo revnosne i odane partnere u Mostaru.   

 

I zaista,  HDZ BiH je par dana, opasno zatezao politički konopac na pitanju „procedura“, uz navođenje argumenata, koji su više ličili na lošu političku satiru iz vremena socijalizma, nego na nešto politički čvrsto i argumentovano. Podršku je dao i vijećnik i potpredsjednik Grdaskog vijeća Ivan Zelenika svojim nedolaskom na zasjedanje, mada je to suštinski, na kraju krajeva - malo značilo.

Više kao forma, a manje kao sadržaj. Nešto kao „politički dojam“...da Miletu bude lakše.

HDZ je htio i na kraju, teška srca - dogovorio epilog, kojim je (po)želio pomiriti dvije opcije. Ispoštovati ambasadore, ali i sitnim uslugama, poput nedolaska par vijećnika - poslati poruku Dodiku da im je još uvijek stalo do toga šta se poručuje iz Banja Luke.

Ipak, kada je postalo jasno da će Nelson i Sattler, bez obzira na sve – DOĆI u Mostar, HDZ BiH je u zadnji trenutak reterirao

 
Kordić je stigao na zasjedanje i održao VRLO predvidljiv, ali i pomalo rezigniran govor, bez ikakvog osvrtanja na „procedure“ o kojima je koliko juče, tako zdušno govorio!?

On bi čak mogao ispasti i najveća kolateralna žrtva cijelog ovog „političkog cirkusa“, jer je potpuno nepotrebno ušao u manevre, za koje nije imao bilo kakvih argumenta.Svaka škola se plaća, pa i ova...

Treba li se onda čuditi što mu se ambasador SAD u BiH Nelson u svom govoru nije zahvalio, kao što je to poimenično učinio, kada je govorio o doprinosu nekoliko drugih gradskih i stranačkih zvaničnika?

Bio je to Kordićev „iznuđeni  manevar u zadnji trenutak“, kojim je izbjegnuta potpuna blamaža, jer se (samo da podsjetim), suštinski i na svaki način nastojalo izbjeći dodjeljivanje nagrada, koje su već izglasane i to ogromnom većinom u Gradskom vijeću!?

Na kraju se tako dogodilo da je „i vuk sit i da ovce na broju“.

Dobro, onaj „vuk“ iz Banja Luke je ovog puta ostao „praznih šapa“, ali to je nova realnost sa kojom će se „političar pod snakcijama“ sve češće morati suočavati i nositi u vrlo bliskoj budućnosti.

Dodikova diverzija u Mostaru, ostala je tako samo na pokušaju...

1 komentar:

  1. KoMENTAR VRLO JASNONRAZOBLICAVA POZADINU IGRE OKO DODJELE PRIZNANJA POCASNIH GRADANA MOSTARA DVOJICE RESPEKTABILNIH POLITICARA KOJI NASTOJE HARMONIZIRATINODNOSE U POLITICKOMNVRHU BIH . NOVINAR JE OSTRICOM PERA SKINUO MASKE POJEDINIH LOKALNIH POLITICARA I PRUZIO NJIHOV PRAVI PORTRET

    OdgovoriIzbriši

JASNO JE K'O DAN: MILORAD JE K'O RADOVAN!

  Još do prije nekoliko mjeseci raznorazni „stručnjaci i analitičari“ su nas uvjeravali da radije vjerujemo njihovim šupljim procjenama pona...