Pretraži ovaj blog

utorak, 18. siječnja 2022.

KAKO TO HRVATSKI DESNIČARI MISLE MOSKVOM UCIJENITI ZAPAD?

 

Ko to vodi vanjsku politiku Republike Hrvatske? Premjer Plenković, uz nepostojeću asistenciju predsjednika države Zorana Milanovića, ili to možda čini sam „vanjski“ ministar Gordan Grlić-Radman? Ili, ko koga prevari?

Naime, samo mjesec dana nakon što je Pleković posjetio Kijev i Ukrajinu i tamo na opšte neodobravanje Rusije - govorio, između ostalog, o hrvatskim iskustvima u reintegraciji okupiranog teritorija, njegov ministar vanjskih poslova je „osvanuo“ u Moskvi kod kolege, Sergeja Lavrova, i to u potpuno drugačijem okruženju i sa dijametralno različitim porukama!?

Kako je to moguće? Zna li "Plenki", šta mu radi ministar?
 

Igra li Zagreb to nekakvu dvostruku igru ili se nešto čudno dešava u „Igri prijestolja“ u susjednoj državi? Da li je možda na sceni neko „dvovlašće“? Jedni su za Zapad i poštivanje geopolitičke činjenice da je Hrvatska dio EU i NATO-a, dok drugi misle da cilj opravdava sredstvo, te da se može „sarađivati“ i sa Rusijom radi ostvarivanja ciljeva na Balkanu?

Bolje reći u BiH.

 

Bez obzira o čemu se radi, Grlić-Radmanova posjeta Moskvi uz asistiranje Lavrovu, po pitanju „ugroženosti Hrvata u BiH“ i „sotonizaciji RS“ je prvoklasni diplomatski i geopolitički skandal!

Posebno, zna li se vrijeme u kome je ova uzvratna posjeta realizirana. A ono je sve, samo ne dobro, kada se ima u vidu dubina krize u trenutnim odnosim između Zapada i Rusije. I to ne samo u Ukrajini!

Ali, eto, iz ko zna kojih razloga hrvatski ministar vanjskih poslova je završio baš u Moskvi, što se može protumačiti i kao svojeversni „ultimatum“ Zapadu, po principu, ako vas ne zanima naša politka na Balkanu, ima koga zanima. Moskvu naravno. A zna se jako dobro i zašto. Jer se Rusija želi pošto-poto uglaviti na Balkanu, pa time trgovati sa Zapadom na pitanjima Krima, istoka Ukrajine i Baltika.

Ili se moža trajno usidriti u „meki stomak Evrope“...ako bude prilike.

Desne političke opcije u Begradu, Banja Luci, a po svemu sudeći i dobro dijelu Zagreba, su savršen „politički katalizator“ za taj plan. Grlić-Radmanu se, sigurno ne slučajno, isti dan pridružio i novopečeni desničar, predsjednik RH, Zoran Milanović, koji je prvo (znakovito) odlikovao kardinala Puljića, pa onda poručio da je za Hrvatsku Dodik - „partner u BiH“!?

Da, da...isti onaj Dodik, koji je već označen kao najveći remetilački faktor na Balkanu i kome su uvedene sankcije SAD, a sličan scenario sprema i veći dio zemalja u EU.

Sve to za Milanovića nije sporno, jer je on „hrvatski partner“ u BiH, mada bi preciznije bilo reći kako je jedan dio vlasti u Zagrebu zapravo „partner“, ne samo Dodika, već i Vučića, pa i Putina!

Taj dominantno desni dio hrvatske političke scene, koji se – koje li ironije - nakada zalagao za ideju kako Hrvatska „nije na Balkanu“ i kako je zapadna orijentacija jedno što Hrvatskoj treba.

E, baš ti nekadašnji „desni zapadnjaci“, ojačani lažnim ljevičarima, sada zagovaraju „politiku Plana B“, odnosno tvrde kako Zagreb može razmišljati i „izvan kutije“, ako su u pitanju „nacionalni interesi“. Vidjeli od Orbana.   

U takvim odnosima Grlić-Radmanu i Milanoviću su namjenjene različite, ali usaglašene uloge.

Prvi je trebao zaprijetiti mogućim savezništvom sa Rusijom, dok je drugom pripala „čast“ da urbi et orbi, objavi kako Dodik nije čovjek pod sankcijama, već legitimni partner. Milanović tako na očekivana nastojanja da se pronađe izbalansirano rješenje za Izborni zakon BiH, koje bi uključivalo i izmjenu statusa Doma naroda u FBiH, odgovara još jasnijom porukom o usaglašenom, dapače partnerskom djelovanju u BiH sa Banja Lukom i Beogradom!?

Posjetom Moskvi i izjavom o partnerstvu sa Dodikom, jedan dio hrvatske političke scene je „prešao Rubikon“ i zaigrao vrlo opasnu i riskantnu igru „velikih uloga“.Žele jednim udarcem "ubiti dvije muhe". Dobiti podršku za avanturu u BiH i dodatno diskreditovati, pa moguće i detronizirati Andreja Plenkovića!

Na „vagi“ je i ugled EU i NATO saveza, koji se zalažu za radikalno drugačije pristupe na Balkanu i BiH.

Vidjećemo kako Bruxelles i Washington reagovati na ovaj „izazov“ iz Zagreba i propitivanje autoriteta.   

 

    

 

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...