Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 31. siječnja 2022.

POLITIKA U BIH? HALO BING, KAKO BRAT?

 

Kako u BiH „fercera“ politka i sistem donošenja važnih političkih odLuka od kojih dobrim dijelom zavise sudbine svih građana u BiH?

Ustav? Zakoni? Političke stranke, predsjedništva, parlamenti i te „stvari“? Malo morgen...rekao bi Slobodan Milošević.

Najvažniji „alat“ u ovdašnjoj politici je jedan revolucionarni tehnološki izum relativno novijeg datuma, koji je omogućio ljudima da komuniciraju kada požele...

Da...da, to je – pogodile ste – mobitel!

Čemu, uopće, to naporno zamaranje procedurama, kada se oni koji donose odluke mogu jednostavno čuti ili vidjeti preko savremenih sistema komunikacija i u par minuta „završiti posao“! Sve ostalo je samo tehnička realizacija ugodnih i kratkih telefonskih „ćaskanja“. Ostalo „završavaju“ niži nivoi...

 

Nešto kao ona čuvena replika iz stripa Alen Ford, kada sir Oliver uzme slušalicu, pa upita: „Halo Bing, kako brat“?

Baš tako je zvučao razgovor, Dragana Čovića i Milorada Dodika i to tokom press konferencije! Slučajnost? Teško.

Poznajući politički habitus Milorada Dodika, razgovor pred medijima i kamerama je bio sve samo ne - slučajan. Želio je Mile pokazati svoju nadmoć i postaviti se u poziciju „pravog šefa“, koji odlučuje, „vedri i oblači“, ali i još malkice nahraniti svoj politički super ego, ozbiljno okrnjen posljednjim sankcijama i najavama novih i još jačih.

Poslao je Dodik i par zanimljivih političkih poruka, uz šeretski osmjeh, nekoga kome je itekako drago što se entitet FBiH i dalje guši u krizi, koju on itekako postiče i naglašava.

Šta zapravo baja Dodik misli kada jarana Čovića pita ili bolje reći konstatuje kako „nije prošlo „kamufliranje“? Ko se, zašto i u šta trebao kamuflirati i zašto to nije prošlo? To za sada ostaje „mala tajna“ dvojice, očito bliskih prijatelja, koji na kraju razgovora kažu „ćao“!

Za razluku od šifrovane poruke o „kamufliranju“ iz razgovora najsmijanog Dodika je više nego jasno da je Dragan Čović odlučio doći u Banja Luku i odazvati se pozivu da u Skupštini enititeta RS govori „o političkoj krizi“ u BiH.

Ovu za BiH i njenu političku scenu vrlo važnu vijest, nismo saznali iz jasnog i nedvosmislenog stava Dragana Čovića, već posredno iz usta Milorad Dodika!? Naime, na kraju razgovora, kao onako uzgred - Dodik pita Čovića, hoće li se vidjeti u Banja Luci?

Par Dodikovih sugestivnih pitanja zvučalo je više kao malo finije policijsko propitkivanje, nego kao razgovor partnera, koji se uvažavaju.

Čović je doveden pred svršen čin. Ušao je lider HDZ BiH u medijski prostor, a da toga možda nije bio niti svjestan. OK možda to i jeste bio originalni plan, ali tim gore. Po Čovića i njegovu reputaciju, ali ni ostali nisu puno bolji.

Cijela naša politička scena funkcioniše na princupu mobitel-demokratije. Svi nešto „završavaju“ u par rečenica. To je naša struktura donošenja odluka. Šef ima da misli...

Cijela politika i ova situacija u stilu „hoće-neće-biti-rata“ svedena je na suštinski banalne telefonske razgovore. Tako to ide, dragi građani, a vi se ložite na sve te „velike nacionalne priče“.

Imate li hrabrosti sebi priznati da ste (opet) „pali“ na istu foru?

Halo Bing, kako brat? Slušaj, imamo uskoro ove izbore, znaš bilo bi dobro...Cijena? Prava sitnica!  


 

    

    

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...