Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 17. siječnja 2022.

SLUČAJ CVITANOVIĆ: OPORBENJAK U VJEČITOM "NISKOM STARTU"...

 


Opozicija ili bolje reći oporba unutar hrvatskog političkog korupsa u BiH, ima isti problem, kao i opozicija u Republici Srpskoj...uglavnom postoji samo „na papiru“.

Oporbeni problem među Hrvatima, čak je i veći, obzirom na broj osvojenih glasova na izborima, ali i potrebi „oporbe“ da uvijek bezpogovorno stane uz moćni HDZ BiH, pravdajući takav potez „potrebom rješavanja hrvatskog pitanja u BiH“.

Istina, tu i tamo, procuri nešto što nalikuje na kritiku ili drugačiji stav, ali to je samo najmanji zajednički sadržalac premise da bi se oporba uopšte mogla tako nazvati. Ovakva kakva je ima puno više sličnosti sa vladajućima, nego bilo kakvih ozbiljnih razlika! 

 

Čovićev „patent“ u vidu Hrvatskog narodnog sabora (HNS) je savršeni „alat“ za minimiziranje i stavljenje pod kontrolu svakog ozbiljnijeg pokušaja opozicije da se izmigolji iz snažnog zagrljaja i povede svoju – drugačiju politiku.

Sve dok je tog modela političkog organiziranja, Čović i HDZ BiH mogu mirno spavati i planirati nove korake. Malo kritike „sa strane“ im čak i odgovara, jer se na taj način stvara utisak nekakve nepostojeće političke dinamike.

O kakvom se „srazu“ politika radi, pod izgovorom HNS BiH i „rješavanja hrvatskog pitanja u BiH“, najbolje svjedoči posljednja izjava lidera HDZ1990, Ilije Cvitanovića.

On je naime, ustvrdio kako „Dodik u ovom trenutku nije brana za Hrvate“ po pitanju rješenja Izbornog zakona!?

I dok sve važnije zapadne zemlje EU i SAD insistiraju na kritikama Dodikove separatističke i opasne politike - uvode sankcije i prijete novima - „oprbenjak“ Cvitanović ide linijiom manjeg otpora, te suštinski staje uz HDZ BiH, Čovića i Dodika, pravdajući to, a kako drugačije, nego „rješevanjem hrvatskog pitanja“. Pa, šta košta, da - košta.

Oporbenjak je to u vječitom „niskom startu“...

Pri tome Cvitanović potpuno i svjesno zanemaruje širi kontekst političkih zbivanja, te stvarne razloge politike, koju Dodik vodi i zbog kojh ona „nije brana Hrvatima“.

Možda Dodik zaista „nije brana“, ali samo zato što je već odavno uknjižio značajne koncesije u vidu zanamarivanja statusa Hrvata u entitetu RS!?, te sebi obezbjedio „prekidač“, preko koga - po potrebi, upravlja procesima u FBiH, gurajući još cjepenica u već razgorenu vatru krize i blokade vlasti u ovom entitetu.  

Ložiona za naivne, ali i one koji žele vjerovati...

Skrivajući se iza „višeg nacionalnog cilja“, Cvitanović zapravo „pjeva istu pjesmu“, kako i Dragan Čović, iako u javnosti želi ostaviti utisak nekakvog mogućeg političkog sukoba, koji „samo što nije eskalirao“. Teško da je moguće i prebrojati, koliko je puta Cvitanović zaprijetio napuštanjem ili distanciranjem od HNS-a...ako...ovo...ili ono...

Nije i neće nigdje otići Cvitanović i njegova „Devedesetka“, sve dok se vodi politika, koja je samo izgovor za ugodan boravak u sjeni vlasti.

Mala politička manufaktura, koja uredno odrađuje posao i „drži ljestve“ vladajućima, praveći se da ima nekog ozbiljnog posla.

Cvitanović, kao i kolega mu Šarović iz RS, puno priča, a malo dela. Ali šta da se radi, kada „sve ide u rok službe“!

 

 

   

 

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...