Pretraži ovaj blog

četvrtak, 17. veljače 2022.

"JUGOSLOVENIZACIJA" BIH - FACELIFT MONSTRUMA!


Već neko vrijeme se u javnom prostoru regije mogu čuti „fino upakovane“ poruke, kako bi u BiH (bolje reći Bošnjaci i njihovi politički predstavnici) trebali ponešto naučiti iz tragične sudbine SFRJ.

Takve „poruke“ najvećim dijelom dolaze sa političke scene entiteta RS, ali slična „razmišljanja“ u nekoj od formi mogu se počesto čuti i iz različitih (utjecajnih) krugova u Beogradu i Zagrebu.

Kao, eto ukoliko nije mogla opstati SFRJ kao multietnička država, onda bi po istom „ključu“ takva sudbina mogla ili morala zadesiti i BiH. Stara je to teza „beogradske čaršije“ o neodrživosti BiH, kao „jugoslovenskog projekta“, pri čemu se namjerno i nimalo slučajno zanemaruje da je BiH, kao politički i državno-pravni pojam puno starija od jugoslavenske ideje. Barem desetak puta. O „entitetima“ u BiH da i ne govorimo.

Iz „jugoslovenske faze“ se uzima samo ono što post festum odgovara. 

 

Dodiku i njegovima disolucija (nemoguće!?) države, Čoviću i HNS ekipi ideja „konstitutivnosti“. Entitete, naravno, misle zadržati ili čak brojčano uvećati, te pretvoriti u prave federalne jedinice, iako u vrijeme SFRJ, na koju se tako rado pozivaju kada zatreba - nisu niti postojali!?  

Kao i obično glavni „megafon“ za ovakve poruke ili bolje reći zamaskirane prijetnje je Milorad Dodik. On počne, ostali nastave „matricu“...od Mostara, do Beograda i Zagreba.

Poručuje tako Mile, kako Bošnjaci trebaju ponešto naučiti i iz srbijanskih iskustava od prije tridesetak godina, te prihvatiti neke realitete. Predlaže i „miran razlaz“, dok postrojava naoružane policajce uz lažne srbijanske koračnice. Pukni zoro! 

Ovaj pokušaj „jugoslovenizacije“ BiH, naravno nema ništa sa realnim dostignućima ove bivše federacije u sferi - zdravstva, socijale ili obrazovanja, ali itekao ima sa krvavim krajem države, čije su temelje prvi minirali, baš oni na koje se Dodik poziva i čije započete projekte pokušava završiti!?

Ovaj put političkim sredstvima i ucjenama, ali ni druge opcije nisu isključene, ukoliko BH patriote „ne prihvate realitete“.

Uporedo sa pokušajem pretvaranja BiH u vrlo labavu federaciju na tragu zadnjih dana SFRJ, uz asistenciju jako zainteresiranog Zagreba, već uveliko traje provođenje projekta „Srpskog sveta“, koji i sadržajem i formom neodoljivo podsjeća na nekadašnju doktrinu srpskih nacionalista: „Svi Srbi u jednoj državi“. Krug se zatvara...

Sadržaj je tek neznatno izmjenjen, ali je generalna forma te opasne ideje jasno vidljiva i više se ne skriva kao konačan cilj. Sve to je sada još i opasnije, jer se namjerava izvesti „u rukavicama“.

Nakon što su prljave zamahe oružanom satarom već odradili Milošević, Karadžić i Mladić, sada idu fini skalpelski potezi „estetske hirurgije“ velikodržavne srbijanske ideje.

„Facelift“ monstruma!    

Konačni projektni zadatak ove otvorene zavjere protiv BiH je pod svaku cijenu izvršiti (kon)federalizaciju države i to samo kako prvi preduslov za disoluciju i kasnije priključenje projektu Srpskog sveta!

Zajedno sa mogućim otkinutim dijelovima državnog suvereniteta Crne Gore, pa i Kosova, ako prođe ideja „razmjene teritorija“. Slična se „konta“ vrti i u Zagrebu sa očiglednim ambicijama oživljavanja Herceg Bosne.

Fino kaže Stjepan Mesić: Dodik je samao upaljač!

Zato se „jugoslovenizacija BiH“ zgodno uklapa kao očekivano opravdanje „izbjegavanja krvoprolića“ na osnovama ranijih loših iskustava. Prije svega u međunarodnim krugovima. Baš sada kada se crta nova karta moći i utjecaja u Evropi. Nekima se to čini logično...

O negativnim iskustvima i opomenama iz SFRJ sada lemantiraju baš oni koji su učinili sve da dokrajče tu socijalističku Arkadiju tražeći opravdanja u „neravnopravnom položaju“ ili nekakvim istorijskim pravima.

Novo moguće zlo pokušava se opravdati onim starim, ali još uvijek itekako živim!

Sve je ISTO...samo NJIH nema....a znate već KOGA!

 


 

     

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...