Pretraži ovaj blog

četvrtak, 24. veljače 2022.

PUTINU "IGRA" SAMO BRZ I BRUTALAN RAT U UKRAJINI!

 

Imao je predsjednik Rusije, Vladimir Putin, nekoliko opcija mogućeg ruskog „vojnog angažmana“ svojih trupa u Ukrajini.

Ipak, na kraju se odlučio za NAJRADIKALNIJE rješenje! Totalni napad na Ukrajinu iz svih pravaca i uz korištenje masovnih sredstava destrukcije.

„Doktrina šoka“, kojom Putin želim izazvati paniku u Ukrajini, ali i poslati poruku Zapadu da je „spreman na sve“. Pokazati snagu i nametnuti se golom silom, bez ikakvih skrupula.

Putinova ideja je slijedeća: žestokim udarima na brzinu uništi glavninu ukrajinskih snaga, te u opštoj gužvi zauzeti ključne strategijske tačke.

I ono što je najvažnije...praktički izvesti nasilnu smjenu vlasti u Kijevu i uspostaviti novu marionetsku vlast, koja će naravno imati zadatak da bude civilna podrška ruskoj invaziji, kao i da politički legalizira grubu upotrebu sile i dadne joj unutrašnji legitimitet

 

Vanjskog legimiteta neke nove marionetske vlasti praktički neće biti, bez obzira što će dio zemalja iz „ruskog kruga“ - podržati rusku invaziju.

Putin to želi završiti što prije i hiruški precizno. Želi uspostaviti novu realnost na terenu i onda, nakon što zadovolji vojne ciljeve, krenuti u pregovarački proces i nuđenje rješavanja „humanitarnih pitanja“.

Putinu najviše odgovara brzi i brutalni rat (ako je to ikako moguće), dok mu svako razvlačenje sukoba na neko - neodređeno vrijeme - nikako ne ide u prilog. I to ne samo zbog mogućih gubitaka, već ukupne političko-ekonomske pozadine njegove vrlo riskantne vojne avanture u Evropi.

Dugoročni rat ne odgovara Putinu, niti zbog samih troškova takvog podhvata, protiv jedne od teritorijalno najvećih zemalja Evropi, a koji će sigurno biti enormni!

Rusija će, naime, morati naučiti živjeti sa nametnutim sankcijama, ali i slabljenjem tržišta energenata, od koga dobrim dijelom zavisi ruska državna kasa. Nema nikakve sumnje da će Moskvu rat na istoku Evrope jako koštati i zato će se nastojati da to stanje potraje što kraće moguće.      

 

To je Putinov i ruski plan, ali tek treba pričekati sa procjenama koliko će biti moguće baš ono što je dugovječni vladar-car Rusije zamislio i planirao.

Bez obzira na brojne kritike i osude sa Zapada, pa i najjače moguće sankcije, kojima se prijeti sve će na kraju zavisti samo i isključivo od sposobnosti Ukraine i njenih vojnih i policijskih snaga da se suprostave Putinovoj ratnoj mašineriji.

Ne treba imati iluzije. Ruska vojna mašina je jaka i dobro opremljena. Zato bi Ukrajini bio veliki uspjeh da se invazija nekako zaustavi i uspostave linije sukoba.

I za jedne i druge ključni faktor je VRIJEME.

Putin želi da sve bude brzo. Kijevu odgovara samo odbijanje prvog udara i moguće konsolidiranje snaga uz pripreme za dugoročni i iscrpljujući i krvavi rat.

 


 

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...