Pretraži ovaj blog

petak, 18. veljače 2022.

The Final Countdown: KAKO JE "ĆATO" RAZORUŽAO DUBOKU DRŽAVU!


 „Briselski ćato“ – jedan je od najčešći korištenih, naravno - pogrdnih, nadimaka, kojim ja hrvatska politička desnica „počastila“ premijera RH - Andreja Plenkovića.

Želi se reći kako je Plenković samo sitni EU biroktara bez stvarnog utjecaja, te da, što je još i gore, „ne radi“ u interesu RH. Šta više - on je samo slijepi izvršilac zadataka, koji mu se serviraju iz Bruxellesa i EU!

Ova populistička crkveno-desna opcija, naprosto je opsjednuta Plenkovićem, jer smatra da je neopravdano „stavio tapiju“ na najjaču desnu stranku u RH, koja je još i na vlasti, te da tu funkciju obavlja samo iz želje za vlašću, a ne zbog idoloških opredjeljenja.

Za njih je Pleković, tek zamaskirana desna politička opcija, koja koristi priliku, dok mu je prava politika negdje u lijevom centru političkog spektra. Marioneta iz Bruxellesa. 

 

Iako je ta kritika počesto na granici dobrog ukusa, ali i logike u zadnje vrijeme je počela donositi neke rezultate. Doduše, nešto više, zbog brojnih afera HDZ-a i vladajuće garniture, a znatno manje zbog cirkusantskih javnih nastupa njegovih najžešćih kritičara.

Prije svih, ekipe iz Mosta i stand-up predsjednika Milanovića.

Kako sam to već ranije pisao, Plenković je suočen sa pravom desnom pobunom u RH, koja dijelom potiče čak i iz njegovih redova. Odnosno HDZ-a – stranke, koja je i danas više pokret, nego klasična politička partija i u kojoj desna duboka država ima itekakvog utjecaja.

Dodatni legitimitet ovim nastojanjima detronizacije Plenkovića dao je i predsjednik RH Zoran Milanović. Više autoriteom svoje funkcije na koju je izabran (mahom lijevim glasovima!?) nego stvarnim dometom njegovih javnih obračunavanja u kafanskom stilu (malo citata iz filomova, malo pljuckanja).

Kako su afere HDZ-a učestale u zadnje vrijeme, Plenković se našao na vrlo skliskom terenu, suočen između pritiska desnice i realnog nezadovoljstva građanstva, zbog pandemije, loše ekonomske situacije, ali i brojnih afera, koje polako postaju zaštitni znak HDZ-a.

Kap, koja je prijetila da će preliti čašu narodnog nezadovoljstva bila je potpuno neuspjela misija obnove potresom pogođenih područja, za što je EU izdvojila sasvim pristojan novac iz Fondova solidarnosti.

Sve je to nekako išlo teško i grbavo, pa je vrlo brzo postalo jasno da Vlada RH neće uspjeti potrošiti donirani novac!?, a što se moglo prometnuti u vjerovatno najveći Plenkovićev skandal. 

 
Toliko veliki da takav udar Vlada RH, vjerovatno pritisnuta drugim aferama ne bi mogla izdržati. Ili bi pak izašla iz njega značajno okrznuta. Kao nikada do sada.

Plenkovićevim protivnicima samo je preostalo odbrojavanje do roka kada će nestati evropskog novca sa računa, pa da krenu...The Final Countdown! Desnica je očekivala BOOM!

I kada se činilo da je Plenki „na konopcima“, a desnica već pripremala taktiku za prijevremene izbore, dogodio se preokret!

„Briselskom ćati“ je ruka spasa stigla baš iz Bruxellesa, koji je prvi put odobrio produženje rokova nekome za godinu dana, iako to ranije nije bila praksa.

Plenkoviću je samo preostalo da odahne i slavodobitno izađe u medije sa pitanjem: Jesam li vam rekao? Rokovi su produženi, politički ugled „ćate“ je spašen, pa čak i ojačan, a desnica je ostala bez svoje omiljene „igračke“.

Preostaje joj još samo da se igra „covid potvrdama“, ali to je već završena priča. Barem do jeseni.

Da je kojim slučajem Bruxelles „pustio niz vodu“ Plenkovića, bez produženja roka za trošenje poklonjenih novaca, bila bi to sasvim druga priča kod naših susjeda. Ovako sve ostaje kao do sada.

EU ne bi puno eksperimentisala u RH.

Plenković će dalje broditi nemirnim morem kao očigledni (možda i jedini) izbor Bruxellesa, HDZ će i dalje trebati kontrolisati, dok će razočarana desnica morati izmisliti neki novi narativ na kome će „derati“ premijera. Ali desna politička opcija i duboka država nikako ne može ili neće da shvati da način na koji se misli rušiti Plenkovića nije baš najbolji.

Možda jeste dobar iz ugla Sinja ili Metkovića, ali nikako nije iz ugla Bruxellesa!

 

Rušenje kako-tako liberalnog premijera sa diplomatskim vezama i to vrlo desnim političkim narativima je jednostavo „ćorav posao“. Plenković je počesto slab i pun rupa, ali iz briselske perspektive izgleda poput najvećeg demokrate, koga valja podržati. Čak i kada malo zabrlja. Poput nepotrošenih novaca za obnovu.

Posebno je to jasno kada za govornicu Sabora RH izađe neko tipa notornog Mire Bulja ili svoju medijsku seansu održi, na svađu uvijek spremni - Zoran Milanović.  

Dok je ovakve desnice, Plenković može mirno da spava....još samo da malo počisti korupcijom poharani HDZ i to bi bilo - to...što se tiče Evrope.

 


 

    

 

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...