Pretraži ovaj blog

četvrtak, 10. ožujka 2022.

BIH I "INTEGRACIJE": EU JE CILJ - NATO JE GARANCIJA!

 

„Na sjednici Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH zauzeli smo jedinstven stav da preko Zastupničkog i Doma naroda uputimo Evropskoj uniji svoje jasne želje, a to je zahtjev za dobivanje kandidatskog statusa, odnosno ubrzano pristupanje Evropskoj uniji“, izjavio je predsjedavajući Doma naroda PS BiH, Dragan Čović.

To što je zauzet „jedinstven stav“ je svakako dobra vijest, ali treba tek vidjeti kakva će sudbina tog „stava“ biti u parlamentarnim domovima...odnosno kakav će biti ishod glasanja.

U BiH, naime, nikada ništa nije gotovo - dok SVE nije gotovo!

Iznenađenja su sasvim moguća, pa čak i ukalkulisana u ovdašnje političke (ne)prilike, ali se u ovom slučaju radi i dodatnom „setu“ mogućih „nedoumica“. Naravno, ukoliko zaista jedinstven stav sa Kolegija izdrži provjeru u dva parlamentarna doma.

Biće to dobra vijest da se u BiH ipak „nešto kreće“ i to nakon dugog vremena zastoja. Međutim, radi se o tek početnom koraku na objektivno vrlo dugom putu, koga tek treba prevaliti prema EU! 

 

Istina je da su sada - nakon što se počela crtati nova geopolitička karta Evrope mnoge stvari „ubrzane“, ali to je samo jako povoljna prilika i ništa više.

Možda, ali samo „možda“, će procedure biti kraće i manje zahtjevne ili će nam se „ponešto progledati kroz prste“, ali to je, ipak proces koji će zahtijevati „neko vrijeme“.

Problem je u tome što BiH nema toliko vremena na raspolaganju!

Čak i kada bi EU „čekaonica“ puno kraće trajala nego obično, BiH trebaju dobra, brza i kvalitena rješenja na garantiranju, prije svega, njenog suvereniteta i cjelovitosti!

Evropski put će pomoći, ali samo dugoročno...

Ono što sada BiH treba je brza i efikasna garancija da novog rata i agresije neće biti, a kada smo već kod toga, onda je najbolji put koga može imati – onaj prema NATO savezu!

Na kraju krajeva, za nisu sve nove članice EU, prvo postale članice NATO saveza, pa tek onda ušle i u punopravne evropske integracije?

BiH zato mora iskoristiti „trenutak“ i realizirati sve ono što je već usvojeno i planirano, a što se godinama opstruiralo na razne načine.

Iz Evrope, EU i NATO saveza su do sada na takve opstrukcije uglavnom reagovali uopštenim izjavama sa puno generaliziranja i bez navođenja „imena i prezimena“. Sada drugačije teče geopolitičko vrijeme u Evropi i to BiH mora iskoristiti. Sada je prava prilika i vrlo je upitno kada će biti i hoće li uopšte biti neke nove - ovako dobre šanse.

Neki će reći kako u RS „nisu za ulazak u NATO savez“!

Da, ali to ne znači da CIJELA BiH mora biti zarobljenik jedne takve politike. Treba otvoriti karte do kraja, pa da se vidi za šta se ko zalaže. Možda neko ima neke druge ideje za vojne integracije BiH? Dobro bi to bilo javno čuti...

Uostalom, BiH je već usvojila sve neophodne „papire“ da bi se ulazak u NATO „otkočio“ i započeo. Zašto bi se opet trebalo nešto „čekati“?

Posebno, jer oni koji otvoreno rade na razbijanju BiH ne čekaju ništa i već godinama otvoreno i bez imalo skrivanja rade na realizaciji svoga secesionističkog plana.

BiH u EU je STRATEŠKI cilj....BiH u NATO savezu je GARANCIJA da ćemo imati šta „unijeti u evropske integracije“, kada do njih zaista dođe!

 

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...