Pretraži ovaj blog

četvrtak, 24. ožujka 2022.

GLEDAMO LI ZADNJE EPIZODE VUČIĆEVOG POLITIČKOG "SHOW PROGRAMA"?

 

Srbija će za koji dan na izbore! Predsjednik, Aleksandar Vučić, se ozbiljno pripremio za kampanju. Njegova kampanja, ustvari, nikada ne prestaje. Vučiću i njegovom timu su „izbori svaki dan“.

Vječita vrtnja političkog karusela, koji se nikada ne zasutavlja. Poput njegovih „PR televizija“, čiji su programi svaki dan uređeni kao da se čeka Nova godina. Lagano, svečarski, kičerski i samo da „igra mečka“.  

Za sve se, Vučić, pita...u sve se miješa.

Cijeli ostali državni aparat Srbije je samo kulisa za njegovu čudnu predstavu. Hibridni oblik demokratije po ugledu na Vladimira Putina i njegovu Rusiju. „Na papiru“, sve je „kako treba biti“, ali se itekako zna čija je zadnja i ko donosi odluke. 

 

Zbunjena premijerka, Ana Brnabić, je tu tek da „primi metak“ u javnosti kada treba nešto pojasniti ili izaći opoziciji „na crtu“.

Vučić preferira, uglavnom „solo nastupe“ po probranim medijima, gdje glumi zabrinutog državnika i tzv. „običnog građanina“. Svi njegovi javni nastupi su pažljivo režirani i zamišljeni da podupru politički narativ o Vučiću, koji se žrtvuje za državu i njene građane.

Monolozi traju i traju...

Ima tu i neviđenih bizarnosti njegovog PR tima, koji se zna zaigrati, pa srbijanskog predsjednika poslati u frižider!? Iako zvuči i izgleda suludo, takva kampanja je svjesno i namjerno ridikulizirana sa željom skretanja pažnje javnosti i društvenih mreža sa važnih pitanja i tema u Srbiji. Internet sve „guta“...

Sve to je „poltički cirkus“, koji se vrti dobro uhodanim mehanizmima, ali je najvažnije pitanje; Da li je Vučić konačno „pročitan“? Odnosno ima li, uglavnom  razjedinjena opozicija u Srbiji, nekakve šanse da se konačno dočepa znajačnijeg dijela vlasti ili da čak, možda, preuzme „palicu vlasti“?

Vjerovatno NEMA, mada je činjenica da Vučić na izbore u aprilu izlazi - nikada slabiji!

Još uvijek je teško očekivati da bi mogao doživjeti neki veliki poraz, ali godine na vlasti i brojne afere su ostavile traga. I te njegove medijske i javne igrarije sve manje nailaze na plodno tlo. Kosturi ispadaju iz ormara...Velja nevolja odlučio da progovori... kriminal je sve bliže vlasti...

 

Zbog dužine i stila vladanja prisiljen je na različite kompromise i prestrojavanja u hodu. Na ruku mu ne ide ni trenutni brutalni rat na istoku Evrope, jer je dobar dio svoje vanjskopolitičke i regionalne politike vezao za Putinovu Rusiju.

Agresivnom kampanjom želi pokazati kako se Srbija razvija kao nikada do sada, ali skriva ogromna zaduženja i cijene koje je morao platiti Moskvi i Pekingu. Ti računi će tek doći na naplatu. Oni politički su već isporučeni,  pa Vučić, sve da hoće, ne može voditi nekakvu samostalnu politiku „nesvrstavanja“.

Balansira u nadi da Evropa i Zapad neće biti previše okrutini i da i im on kao „čvrsta uporišna tačka“ u Srbiji još treba. Naravno, ukoliko se odrekne Putina! A to je tek teško...pa skoro i nemoguće.

Sa druge strane je relativno (ovaj put) dobro organizovana opozicija. Ona građanska Srbija je već odavno raskrstila sa Vučićem i njegovim stilom vladanja „političkog spektakla“. Posebno u velikim gradovima. Gubitak vlasti u Beogradu se čini sasvim izvjesnim i vrlo mogućim, što kod Vučiča izaziva ogromnu paniku.

Na nivou države još uvijek se dobro drži. Što snagom svoje „piramide interesa, novca i utjecaja“, što zbog tradicionalne okrenutosti ruralne Srbije jakim liderima. U centralnoj Srbiji bi kazali: „Bez kralja ne valja!

I na državnom nivu treba očekivati da će kvota Vučićevih glasova biti znatno manja u odnosu na ranije izborne cikluse. Slamka spasa bi mu mogla biti nacionalistička opozicija, koja se s Vučićem ne slaže samo po pitanju ko će obavljati vlast, ali ne i po idologiji „Srpkog sveta“.

Srbiju, zato, očekuju najneizvjesniji izbori u zadnjih desetak godina.

Vučić se grčevito bori da zadrži „kormilo“ i to ne samo zbog same vlasti i utjecaja, već i zbog kontrolisanja duboko koruptivnog sistema, koga je, najvećim dijelom - sam kreirao.

Hoće li taj politički Reality Vučić show, konačno odigrati svoju zadnju epizodu?

Ovde je mračno...spusti svetlost na put....

 


 

   

 

     

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...