Pretraži ovaj blog

petak, 4. ožujka 2022.

IZETBEGOVIĆ I ČOVIĆ: JEDNA "VRLO ZAPETLJANA PRIČA"...

 

Sa pregovora oko moguće izmjene Izbornog zakona BiH, informacije obično dolaze na kapaljku. Krene najava...okupi se gomila novinara i medija...ode se malo do BH mora i onda...izjave u šiframa!?

Lica političara-pregovarača više govore od njihovih riječi, dok pokušavaju objasniti razlog još jedne „propale prilike“.

Izetbegoviću je sve to već nekako dosadno i zamarajuće, dok Čović nastoji ostaviti utisak tvrdog pregovarača i nekoga ko „drži stvari pod kontrolom“.

Suština „priče iz neumskog hotela“ ostaje sakrivena...i izgleda da to svima itekako odgovara.

Malo toga se zna, osim da konačnog dogovora nema, pa nema... Govori se i da se „u nekim momentima“ bilo blizu dogovora, ali da se „deal“, ipak nije dogodio. 

 

Javnost ne zna šta je to „malo“ bilo nedogovoreno, ali je važnije za razumijevanje cijele ove vrlo zapetljane priče – koliko se toga usaglasilo, prije nego je ostalo „malo“ nedogovoreno?

Svojevrsni „zavjet šutnje“ upravo je prekršio lider SDA Bakir Izetbegović, koji je hrvatsku redakciju Nove TVpočastio ekskluzivom“.

Kazao je, naglašavajući da to prvi puta javno govori, kako je on prihvatio prijedlog „elektorskog modela“ izbora članova Predsjedništva BiH, prema kome bi Dragan Čović „bio sigurno izabran“, ali da to lider HDZ BiH nije prihvatio.

Kaže i kako je to vrlo nepovaljan model za negovu stranku.

„Tako je bjelodano jasno da mi želimo dogovor i želimo relaksaciju odnosa s Hrvatima u BiH i s Hrvatskom. Bosna i Hercegovina je uvijek imala problem što hrvatski političari surađuju sa srpskim nacionalistima, a uvijek je napredovala kada smo taj čvor uspjeli odpetljati“, rekao je Izetbegović.

U čemu je onda problem, ukoliko je Izetbegović „prihvatio model“, koji garantira Čoviću izbor u Predsjedništvo BiH? 

Da li to znači da Čović, onda nije iskren u svojim stavovima i da igra na kartu „beskrajnih pregovora“ sa ciljem odugovlačanja političke krize za ko zna kakve ciljeve, namjerno postavljajući „nemoguće uslove“?

Nešto kao „vječni politički šah“?

To nam u svojoj ekskluzivnoj izjavi Izetbegović nije kazao, baš kao što nije rekao i da li se razgovaralo i dogovaralo i oko nekih drugih pitanja. Poput ovlaštanja Doma naroda Parlamenta FBiH, koji ima iste ovlasti kao i Predstavnički dom!?, a na čemu u zadnje vrijeme insistraju SDA i druge stranke iz Sarajeva drugačije političke profilacije.

Znamo da jeste, ali ne znamo da li je i tu ostalo „malo“ ili „puno“.

Da li je možda taj dio „paketa“ bio sporan za Čovića i HDZ BiH? To je „ostalo da visi u zraku“ i vjerovatni je razlog izostanka dogovora.   

Najbolje bi, ipak, bilo da Izetbegović do kraja „otvori karte“ i to za medije u BiH, kako bi ovdašnja javnost na jedini pravi način bila upoznata sa onim o čemu se ZAISTA pregovoara.

Da javnost sazna šta je „usaglašeno“ i šta još treba napraviti da se do nekakvog izbalansiranog dogovora na kraju dođe. Koliko je to „malo“?

Dovoljan je problem što su ovakvi vrlo važni pregovori izmješteni iz zvaničnih entitetskih i državnih institucija u hotele i sjedišta stranaka, pa bi malo više političke transparentnosti itekako dobrodošlo.

Da ne budemo sutra svi iznenađeni i dovedeni pred svršen čin uz objašanjenje, kako je - eto samo usvojeni model bio „jedino moguć“.

Na kraju krajeva, može Izetbegović u ime SDA nuditi ili obećavati bilo šta, ali sigurno ne može garantovati za tuđe stranačke ruke za izglasavanje novog Izbornog zakona u Paralementu BiH. Posebno ukoliko Čovićev HDZ BiH „uspješno“ i godinama blokira druge nivoe vlasti i „nikome ništa“!?  

Uglavom, sve u svemu, jedna „vrlo zapetljana priča“ u vrlo teška vremena...dok Lavrov šapuće na uho Čovićevom "jaranu" Dodiku..."ispuni obećanja data Putinu"...   

 



   

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...