Pretraži ovaj blog

srijeda, 9. ožujka 2022.

RUSKA "POLUGA" NA BALKANU SAMO UZDRMANA, ALI NE I DEMONTIRANA!


 Svi alarmi „ranog upozorenja“, već su odavno upaljeni u BiH. EUFOR se formacijski popunjava, a iznad BiH lete NATO avioni u „izviđačkim misijama“. Mnogo zvaničnika je „zabrinuto“...vuku se paralele između BiH i Ukrajine.

„Opšta uzbuna“ još nije proglašena, mada ni to nije isključeno, obzirim da Rusija šalje jasne signale da je itekako zanima dalji razvoj situacije u BiH. Posebno mogući prijem naše zemlje u NATO savez. Moskva je, naime, odavno javno saopštila kako je prijem BiH u NATO za tu zemlju „neprihvatljiv“. 

Šta ta formulacija "neprihvatljivo" znači za Moskvu, najbolje možemo vidjeti na primjeru Ukrajine. 

Mnogo toga zavisi od daljeg razvoja rata u Ukrajini, odnosno od pokušaja Rusije da instalira novo „prorusko vodstvo“ te zemlje snagom tenkova i oružja. „Apetiti“ Moskve bi mogli itekako porasti, ukoliko se nešto takvo dogodi. 

 

Sadašnje stanje Rusiji ne ide na ruku, ali rat je tek počeo!

U Ukrajini se zato, ne brani samo ta zemlja, već i dobar dio Evrope, uključujući i prostor Zapadnog Balkana. Baš zbog toga, Moskva toliko insistira na iskustvima iz rata u bivšoj Jugoslaviji i zato joj je važan budući status BiH u smislu vojno-strateške orijentacije.

SAD nisu imale previše zabluda o Putinovoj Rusiji, ali je se dobar dio Evrope, probudio iz zimskog sna, nakon buke ruskih tenkova na istoku.

Naivno se vjerovalo kako Putinu „nije u interesu“ rat, zbog velikih poslova oko izvoza energije u Evropu, ali se on potrudio da ih na brzinu razuvjeri. I najveće Putinove apologete, sada su na strani sankcija i osude ruske invazije.

Sve se postrojilo iza SAD i NATO saveza. Sve, osim dijela Zapadnog Balkana“!

Srbija stalno pokušava balansirati između tihe, ali postojane podrške Putinu i posljedica, koje proizilaze iz jedne takve odluke. Beograd više „mora“, nego što to istinski „želi“. Nada se nekom skorom okončanju rata i pregovorima, kako bi opet sve bilo kao i do sada. Na klackalici.

Vučić se „varaka“ sa Zapadom. Jedno priča, drugo radi – treće misli. Nije mu lako, jer Zapad vidi Srbiju kao „malu Rusiju“...

U BiH, Milorad Dodik, se malo primirio i sada priča nešto o „neutralnosti“ BiH. Formalno se ne želi miješati, dok suštinski itekako podržava ideje i poteze Putina i Rusije. Opstrukcijom, kao i do sada. Blokadom vlasti i vječnim krizama...

Slično razmišlja i njegov partner Dragan Čović, koji nikako da preko usta prevali par jednostavnih, ali jasnih rečenica o invaziji na Ukrajinu i jasno je osudi. Čović preko Zagreba lobira u EU, iako je u savezu sa Dodikom, koji se doživljava kao „najvažniji ruski igrač na Balkanu“!??

Lider HDZ BiH samo načelno priča o BiH u EU i NATO savezu, ali dalje od toga ne ide...

U Zagrebu je nešto jasnija situacija, jer vlada bez zazora stoji iz stavova Zapada, osim po pitanju stanja u BiH. Predsjednik Zoran Milanović opet ima neku svoju naknadnu pamet i tumačenje.

Malo se primirio, ali je opet u javnost izašao sa par „bisera“.

Njemu Dodik „nije čudovište“ i ne misli mu „uvoditi nikakve sankcije“. Milanović tako opet staje kao „živi štit“ ispred političara, koji je označen kao glavna prijetnja miru u BiH, koji je podržavan od strane Moskve i koji ima itekakvo razumjevanje za Putina i njegovu politiku. Matematika jasna i logična. Svima, osim Milanoviću.

Zašto?

„Kvaka“ je u davno postignutom dogovoru oko izmjena Izbornog zakona BiH o čemu postoji jasna saglasnost Zagreb, Beograda, ali u širem smislu i Moskve! I to je samo početak...“prepakovanja“ BiH.

Ruska „poluga interesa“ na Balkanu samo je privremeno uzdrmana šokantnom ruskom invazijom na Ukrajinu, ali ne i demontirana!

Zapravo je i dalje vrlo funkcionalna i nastoji realizirati svoje ideje, zbog trenutnog forsiranja politike „brzih rješenja“, kao posljedice naglo izmjenjene geopolitičke slike Evrope.

Zagreb bi (za sada) novi Izborni zakon, Beograd federalizaciju BiH, a onda ni Unija tri republike nije tako nemoguća...

A Evropa? Evropa još nije sigurna treba li uvesti sankcije notornom Dodiku!? Neki to već duže vrijeme traže, ali sve ostaje samo na riječima uz pokoju osudu. Ide to kilavo i previše sporo...

Sprema li se to, možda, neka nova „mala prljava igra na Balkanu“, sada kada je svijet zabavljen ratom u Ukrajini?  

Treba li BiH platiti neku cijenu i biti „nemirna“, samo zbog interesa njenih susjeda i Rusije? Samo da bi Evropa kao „bila mirnija“?

 

 

 

 

     

  

 

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...