Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 30. svibnja 2022.

BUDITE "DOBRI" KAO VUČIĆ, PA ĆE I VAMA BITI "POVOLJNO"!

 

Kakve to „čarobne moći“ ima srbijanski predsjednik, Aleksandar Vučić, kojima može „uvjeriti“ ruskog kolegu Vladimira Putina da Srbiji odobri „posebno povoljnu“ cijenu plina – berem pet puta nižu od cijene, koja se nudi ostatku Evrope?

Šta je to Vučić „šapuno“ Putinu na uho tokom telefenskog razgovora, koji se najavljivao, pa otkazivao - više puta. Čekao se, tvrdila je Moskva“ – „povoljan trenutak“...  

Na kraju se, eto i dogodio, pa je Vučić mogao sa skromnim osmjehom „ala Mona Lisa“ izaći pred medije i saopštiti da će (povoljnog) plina biti dovoljno i za građane i za privredu.

Kao i obično, predsjednik Srbije je bio blago tajanstven u nastupu prema medijima kada je ova problematika u pitanju. Ili bilo koja od najveće važnosti. K'o stidljiva mlada...malo otkriva...najvažnije „pikanterije“ vješto skriva.

Čak se i poslovično zbunjena premijerka Srbije, Ana Brnabić, našla u čudu, nakon dogovora Vučića i Putina.

 

„Veliku stvar je završio, a kako je to uspio, zaista ne znam“ – priznala je skrušeno Brnabićka, koja je ovim pokazala zavidan nivo (ne)znanja o vlastitom poslu, ali i ustavnim ovlaštenjima nekoga ko, barem nominalno, vodi najvišu izvršnu vlast u državi. Živi li Brnabićka zaista u blaženom neznanju (što i nije neko veliko čudo) ili jednostavno ne smije reći sve „anexe“ dogovora Vučić-Putin?

Ali pustimo sada na miru zbunjenu premijerku, jer ona i jeste na mjestu, gdje „obitava“ isključivo zbog slijepe poslušnosti i potrebe Vučića da ima svoj „politički gromobran“ na visokom nivou. Nekoga ko treba biti dobro informisan ili u totalnom neznanju u zavisnosti od „potrebe“.

Za cijelu priču je puno važnije to što o svemu nije puno rekao sam Vučić...taj politički manipulator prve kategorije, koji se voli slikati ispred vreća brašna, šećera ili graha. Uvijek prvo totalna „drama“, pa onda „rješenje“. Za koje je najzaslužniji - upravo ON.

 

Kako se pouzdano zna da Vučić (barem to nisu tabloidi još objavili) ne raspolaže nikakvim „čarobnim moćima“, a da je Putin itekako sklon korištenju cijene plina kao moćnog (ekonomskog) oružja, jasno je da se do „povoljne cene“ iz „Rusije s ljubavlju“, nije došlo zato što je Putin pokazao razumijevanje ili ima neke sentimente prema Srbiji.

Rusija i Putin se sve ovo vrijeme, a posebno nakon ruske agresije na Ukrajinu i uvedenih sankcija ponašaju po principu čiste energetske ucjene. Jer je Evropa gladna plina i jer im se može. Zašto bi onda Srbija koja je navodno „osudila“ rusku agresiju na Ukrajinu, ali nije uvela sankcije - bila izuzeta iz priče o enormnom povećanju cijena plina?

E, pa baš zato! Ima neke načelne maglovite osude, ali nema sankcija i jasnog stava Srbije oko agresije na Ukrajinu.

I to je osnovni razlog, zbog čega Srbija i sada, nakon svih mogućih ekonomskih i ratnih „pretumbacija“ ima povoljnu cenu. Za razliku od ostatka Evrope.

Putin želi pokazati da „pažljivi“ odnosi sa Rusijom imaju svoje reperkusije u povlaštenom položaju po pitanju cijene plina. Poruka je to i ostalim državama da, poput Srbije, „smanje doživljaj“ po pitanju ekonomskih sankcija, pa će „ruski car“ imati milosti i za njihove zahtjeve za nižom cijenom.

Zanimljiv je i trenutak kada je objavljen dogovor Vučića i Putina.

Baš u vrijeme kada se Evropa pokušava dogovoriti oko uvođenja energetskog embarga i zabrane uvoza nafte iz Rusije! Ništa nije slučajno niti, kako reče Vučić - „povoljno“...samo to predsjednik Srbije ne želi ili možda ne smije reći!

Radije glumata zabrinutog državnika „bez dana odmora“, koji radi „najbolje za Srbiju“. Naravno, da neće javno reći kojom je valutom platio Putinovu naklonost, ali to se jednostavnom analizom može itekako prepoznati.

Platio je to „Vule“, daljom relativizacijom uvođenja sankcija Rusiji i politikom „izmotavanja“, čekanja i sjedanja „na dvije stolice“. S druge strane Putin je želio pokazati kako to izgleda kada je neka država „kooperativna“, pa su se interesi „poklopili“.   

Pitanje je samo kako će prema Vučiću, zbog ovog „dogovora“ postaviti Zapad, odnosno EU?

I dalje „pipavo“ i manje-više smušeno ili u skladu sa jasno uočljivom i lako dokazivom činjenicom da Vučić i Putin – Srbija i Rusija, kao javno „debatuju“, dok se tajno - itekako vole!

 

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...