Pretraži ovaj blog

srijeda, 18. svibnja 2022.

NA KRAJU SAM: MILE OKRENUO LEĐA, ZOKI TRAŽI LOJALNOST, STRANCI "PRITISLI"...

 

Lider HDZ BiH, Dragan Čović, zadnjih dana vuče krajnje nerezonske, pa moglo bi se reći, čak i očajničke političke poteze!

Izgleda da je gotovo svima, (pa i dobrom dijelu politike u Hrvatskoj), savršeno jasno da od poželjnih i za njega neophodnih izmjena Izbornog zakona - po diktatu HNS-a neće biti ništa, ali tu gorku činjenicu Čović kao da ne želi prihvatiti. Živi u nekoj svojoj realnosti i „balonu“. Jasno je i zašto. Na cijeloj to propaloj priči gradio je kompletnu strategiju svog političkog nastupanja i djelovanja...„sva je jaja stavio samo u jednu košaru“!

Igrao je igru velikih uloga i na kraju je praktički izgubio, što ima katastrofalan učinak na njegov politički dignitet neupitnog nacionalnog lidera i „šefa svih šefova“. Sada, debelo u sudijskom vremenu, nastoji „prevrnuti sto“ i nekako se domoći, barem dijela onoga što je obećavao. A obećao je jako puno...

Čini to na kockarski način pokušavajući da preko procedura i poluga vlasti ishodi barem neke koncesije. Zavrće pipu. Da pokaže da nije gubitnik i da još može

 

Glavni problem Čović i dalje vidi u nekakvom mitskom „političkom Sarajevu“, jer „Bošnjaci biraju političke predstavnike Hrvata, koji nemaju ista prava“, dok u isto vrijeme iz takve „potlačene pozicije“ ministri HDZ-a komotno blokiraju rad Vijeća ministara BiH!? Na taj način gubi i ono malo preostalog razumijevanja, koga je imao unutar najvažnijih predstavnika međunarodne zajednice. Ostali su samo tvrdokorni desničari, od čije je podrške više političke glavovolje, nego koristi.

Od „drveta“ Dragan Čović „ne vidi šumu“, pa niti činjenicu da njegov glavni problem NIJE nekakvo „tvrdoglavo političko Sarajevo“, već konzistentna, pa i podanička „koalicijica“ sa Miloradom Dodikom i sve što je iz toga proisteklo....vezanje uz političke projekte Rusije na Balkanu, odbijanje davanja podrške Visokom predstavniku u vezi Zakona o zabrani negiranja genocida, obraćanje Skupštini RS i dodvoravanje tamošnjoj političkoj vladajućoj klasi...kalkuliranje sa osudom ruske agresije na Ukrajinu...ima toga još...

 

To je ono što je Čovića najviše kočilo u njegovim, mora se priznati, vrlo upornim nastojanjima da se izmijeni Izborni zakon BiH, a ne neka velika pamet i strategija, počesto, posvađanog „političkog Sarajeva“.

Čović je stalnim insistiranjem na jačanju osovine Mostar-Banja Luka (i dalje prema Beogradu i Moskvi), praktički sam minirao vlastite pregovaračke pozicije, vjerujući da se u BiH stvari mogu završiti „na mišiće“. Previše je vjerovao Dodiku, koji mu je prvi okrenuo leđa!? i kazao da će ići na izbore, koje je Čović prvo želio bojkotirati, a sada ih kroz procedure želi nekako otežati ili onemogućiti. Sam samcat! 

SAD mu više ne pišu pisma sa "porukom", već ga otvoreno prozivaju... 

Nakon što mu je očekivano i u ključnom trenutku Milorad Dodik okrenuo leđa, a premijer RH, Andrej Planković, već uveliko šalje signale kako se sa „Bošnjacima treba dogovoriti“ odnosno pronaći neki realniji pristup od pukog ultimatima, iza Čovića je realno stao samo predsjednik RH Zoran Milanović i njegova nova desna kripto-ruska „priključenija“.  

I to ne bezuslovno, jer i Milanović od Čovića traži lojalnost i „odgovor“ da li da nastavi sa sadašnjom politikom, koja, ruku na srce - najviše štete nanosi interesima, ne samo Hrvatske (članice NATO saveza i EU!?), već i samih Hrvata u BiH. Milanović se zbog svega toga „propisno isprovaljivao“ kod ozbiljnog političkog svijata i na kraju ništa!

„Zero points“ - kazali bi na Eurosongu.

Što prije Čović „skonta“ istinsku i pravu realnost pozicije u kojoj se nalazi, to će biti bolje za sve u BiH i regionu. U pravu je „pitoresni“ general HV Ljubo Ćesić – Rojs kada kaže kako je Čoviću „pun kufer“.

Međutim, treba taj „kufer“ nekako raspakovati i veliko je pitanje šta će sve iz njega poispadati. Kakva sve „roba“?

Kufer je na kraju i simbol putapovratka ili odlaska. Od HDZ-a za Čovića, nakon svega, sada vode samo „dva putića“...Otići ili o(p)stati? Čini se da nema lakog odgovora, ali će ga Čović morati što prije (pro)naći!

Igra je skoro gotova...zato..."Well come on and let me know...should I stay or should I go?"

 


 

 

Nema komentara:

Objavi komentar

IGRA VATROM: HOĆE LI DODIK BACITI UPALJAČ?

  Svaki put kada mu zagusti Milorad Dodik izvede, sada već dobro poznati i više puta oprobani stari trik. Zaprijeti strogo kontroliranom ent...