Pretraži ovaj blog

utorak, 10. svibnja 2022.

SPAŠAVANJE VOJNIKA ČOVIĆA: I NAKON KRAJA "IMA JOŠ"!

 

Hrvatski narodni sabor BiH (HNS) našao se „pred zidom“.

Nastojanja da se pod svaku cijenu izmjeni Izborni zakon BiH na kraju su, nakon duge političke „borbe i blatu“ - ostala samo mrtvo slovo na papiru.

Pregovaralo se i dogovaralo...na trenutak se čak činilo da bi od svega toga, možda i moglo nešto biti, ali se ostalo u „pat poziciji“. Time je razočaranje konačnim  rezultatom i veće!

Nije pomoglo ni jako lobiranje Hrvatske i zvaničnog Zagreba u EU i SAD, pa ni podrška, koja je stizala od nekih drugih „partnera“. Poput, recimo, Viktora Orbana, Milorada Dodika ili Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Izbori su raspisani prema važećem Izbornom zakonu i na to su pristali svi - osim HNS-a! 

 

Dobro i Rusija je protiv, ali je takva vrsta „podrške“ u ovom trenutku više mlinski kamen oko vrata, nego nešto na šta se može računati.  

Vjerni partner, Milorad Dodik, je bez puno razmišljanja „okrenuo leđa“, dok Orban ima puno više problema na drugim stranama. U pokušajima da Evropi pojasni razloge za svoju popustljivu politiku prema Vladimiru Putinu i Rusiji.

I „međunarodna zejednica“ je jasno podržala raspisivanje izbora; Od Bruxellesa do Washingtona, pa je uz HNS BiH i Dragana Čovića ostao da stoji još samo - zvanični Zagreb.

Vlada Andreja Plenkovića i predsjednik Zoran Milanović. Mada i tu itekako ima razlika u pristupu.

Milanović je otvoreni zagovornik najradikalnijih mogućih prijedloga, dok Plenković pokušava nekako da „pleše“ između očekivanja Bruxellesa i vlastite desne opozicije naklonjene ideji restauracije Herceg-Bosne. Šta košta – da košta!

Kako je ova politička igra uglavnom završena, Zagreb i HNS BiH su se odlučili stvari zaoštriti do kraja. To je „rezervna varijanta“.

Prijeti se, naime, „teritorijalnom reorganizacijom BiH“, ma šta to značilo.

Za Milanovića i prvake HNS-a u BiH, to je i famozni „treći entitet“ u koga se, eto - nevoljko, ali sigurno „gura Hrvate u BiH“, zbog nerezumne politike „političkog Sarajeva“.

Praktički, svima je jasno da će izbora u BiH biti kako je i kada planirano i prema važećem Zakonu, osim za dio Mostara i Zagreb.

Ostalo je još samo igranje sa procedurama i novcima za izbore.

Svoj očigledni politički poraz HNS BiH i Dragan Čović sada pokušavaju „zamaskirati“ nekakvom još jačom idejom, koja bolje zvuči, nego što je provodiva. Želi se demonstrirati „doktrina šoka“ u nadi će to dovesti do nove zainteresiranosti međunarodne zajednice da se, u zadnji čas, pokrene neki novi „pregovarački proces“.

Radi se o očajničkom potezu jedne politike, koja se nikako ne može pomiriti sa bolnim političkim porazom, te sada nastoji „prepasti“ glavne aktere, prije svega na Zapadu, najavom nekakve moguće radikalizacije

 

Sa druge strane, premijer RH Andrej Plenković je očito sebi uzeo u zadatak (ili je to dio zajedničkog plana) da iskoristi svoje „veze“ u EU, kako bi se opet nekako „na guranje“ i mala vrata oživio pregovarački proces.

SAD su već „digle ruke“ od svega, pa se neko lobiranje u Washingtonu ni ne spominje kao opcija.

Najavljen je čak i „dolazak“ predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i to od strane galamdžije Zorana Milanovića, ali su ta očekivanja vrlo brzo demantirana, pa će u BiH vjerovatno neki puno niže rangirani član Evropske komisije. I to možda, jer ni to nije posve izvjesno, nakon što je šef Delegacije EU u BiH, Sattler jasno i nedvosmisleno podržao raspisivanje izbora u BiH. Prema postojećem Izbornom zakonu.

Uostalom ko bi uopšte podržao jednu takvu inicijativu?

Novu „teritorijalnu reorganizaciju BiH“. Samo „treći entitet“ ili više njih? Šta sa RS? Ulazi li i Dodikov „komad BiH u bubanj pregovora“ i šta na to kaže Sarajevo? Čak i da se pristane, ko će i kako nacrtati granice novih entiteta? Za zelenim stolom!?  

Milanović bi se sigurno latio novih karata – i Plenković možda, ali u nekom „blažem obliku“. Mogao bi u korist neke nove HB „koju reći“ i Orban, ali i Putinova Rusija.... i tu se završava ovaj kratki popis zagovornika teritorijalne reorganizacije BiH.

Za sve ostale to je teško kockanje sa otvaranjem mogućeg novog sukoba u Evropi, nakon početka rata u Ukrajini...

I na kraju najvažnije pitanje: Kako to HNS BiH misli izvesti ideju nove teritorijalne reorganizacije BiH, ukoliko nije mogao promijeniti niti Izborni zakon!?

Cijela ova predstava za javnost ima samo jedan cilj – spasiti politički ugled i obraz Dragan Čovića, koji je igrao na riskantnu varijantu „sve ili ništa“, te je sada s razlogom dobar dio njegovih birača jako razočaran, zbog neispunjenih velikih očekivanja.

Puno se „zakurlalo“ – malo ili ništa na kraju dobilo!

Čović ima problem, te mu sada treba „jaka priča“ da malo skrene pažnju sa propalog pokušaja da se „na mišiće“ izmijeni Izborni zakon BiH i to samo u dijelu, koji je zanimljiv samo HNS-u. Posebno sada, kada je priznao kako će, ipak ići na izbore!  

A kada Čović „ima problem“ – onda problem ima i Zagreb, koji igleda ne može da se odlijepi od politike, koja očigledno ne daje rezultate i koju bi mudro bilo promijeniti. Nekako.

Treba malo spustiti visoko postavljenu „letvicu očekivanja“, ali ko će to biti voljan učiniti u Mostaru i Zagrebu?

Ima li tog „junaka“?

 

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...