Pretraži ovaj blog

srijeda, 15. lipnja 2022.

UBIJANJE PARTIZANSKOG GROBLJA

 

Kaže gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, u prvoj reakciji nakon - nikada temeljitijeg razvaljivanja „Partizanskog groblja“ i to putem društevnih mreža da - „dok se Gradska uprava bavi pripremanjem projekata zaštite i revitalizacije svih kulturnih spomenika u našem gradu, „nekoliko vandala“ sustavno radi na uništavanju istih”.

Nekoliko vandala!? Stvarno?

Misli li zaista graonačelnik Mostara da ova priča „pije vodu“ ili samo želi nekako umanjiti ovaj nevjerovatni skandal? Kao i više puta do sada i ne samo od strane prvog čovjeka grada. Mnogi su tome, čak i iz redova policije, nastojali dati obol „vandalizma“ i bez bilo kakve političke pozadine. „Zaigrali se“ vandali...i tako barem desetak puta u zadnjih dvadesetak godina... "Partizansko" se godinama i planski ubija,a nadležni - zbunjeni i nije im jasno...veličanstvenom spomeniku je odavno izrečana spora i bolna smrt. Kamen po kamen, cvijet po cvijet... 

 

Realno, jedan od glavnih razloga za ovaj najnoviji rušilački pohod na naslijeđe antifašizma Mostara, BiH, ali i moderne Evrope, koja je zasnovana baš na toj tradiciji i vrijednostima, leži u godinama prisutnom relativiziranju problema i svođenju svega na „vandalski čin“.

Kao, eto, par nekih (malo jačih) vandala ponijelo čekiće i macole, pa „junački udarilo“ na kamene ploče sa imenima ubijenih antifašista. I sve to pod okriljem noći!

Treba biti poprilično maštovit, pa (po)vjerovati da je razbijanje sedam stotina!? „kamenih cvjetova“ nekakva „radna akcija“ nekoliko vandala!! Trebala je za to i logistika i „ekipa“ – da se ne lažemo. Trebalo je i napraviti plan, rasporediti zaduženja i obavaze...sve to organizirati i uvezati.

Priča o „nekoliko vandala“ zato naprosto - vrijeđa zdravu pamet!

Pa, čak i da povjerujemo u priču o nekoliko „bildera“, koji pod okriljem noći (kao u bajkama) poruše sve što se godinama teškom mukom obnovi ili sagradi, zar nije prošlo dovoljno vremena da se oni konačno identificiraju...da ih se preduhitri u njihovim opsanim planovima ili da se nacionalni spomenik BiH „nulte kategorije“ zaštiti od devastacije na pravi način? Ima i Zakon, koji to reguliše...

Sve ovo se, naravno, moglo i moralo puno ranije napraviti. Nije stvar do „organizacije“, već do političke volje!

Istih oni koji se kite evropskim vrijednostima, dok u suštini provode potpuno drugačiju politiku. Lider HDZ BiH je prilikom nedavne posjete Izraelu obećao uklanjanje imena mostarskih ulica iz vremana NDH. Djelovao je odlučno, dok je o tome zborio za „Jerusalem post“, ali ga je vlastita stvarnost jako brzo demantovala. I to baš u Mostaru, gdje je namjeravo obrisati imena par ulica, koje godinama „krase“ imena Budaka, Francetića, Vokića i Lorkovića...

Sve osim odlučne akcije države u ovom slučju biće samo zamazivanje očiju javnosti. I domaćoj i međunarodnoj. Mostar i BiH konačno moraju dati odgovor na najvažnije pitanje:

Da li se u ovom gradu antifašistička tradicija poštuje ili se samo (na)kratko tolerira i „po potrebi“ svako malo detaljno „izbriše“?  

Od odgovora na ovo pitanje zavist će i dalja budućnost Mostara, njegovih građana, ali dobrog dijela BiH, jer se o nekim univerzalnim vrijednostima jednostavno ne može, niti smije pregovarati ili se njima trgovati. Ukoliko želimo da baštinimo prave demokratske vrijednosti.

Potrebna je odlučnost i jasnoća stava, a ne relatviziranje svega i svačega, uz poruke, koje se mogu tumačiti kako to kome odgovara.

Ili jesmo ili nismo antifašisti? O odgovoru na ovo pitanje treba suditi na osnovu djela, a ne (samo) riječi.

 

 

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar

"DEJTONIZACIJA" EU..ILI KAKO ISPUNITI (SVE) ŽELJE DODIKA I ČOVIĆA?

  Evropska unija i BiH...ili bolje reći... samo jedan dio naše zemlje i njene političke scene... konačno govore „istim jezikom“... jezikom M...