Pretraži ovaj blog

srijeda, 6. srpnja 2022.

IZBORNA MONETARNA POLITIKA: ŠTA SE SVE MOŽE KUPITI ZA „STOJU“?

 

Šta se sve u BiH može kupiti za 100 maraka? Konvertibilnih! Sudeći prema galopirajućoj inflaciji, realno - sve manje, ali dobro poznata „stoja“ (još) nije za bacit'.

„Cvaja“, je kokuzluk - „pedesetka“ ulijeva neku sigurnost...ali „stoja“ – to je već iznos oko koga počinju nešto ozbiljniji planovi.

Možete, recimo, nasuti oko 25 litara goriva u automobil ili kupiti nekih dvadesetak litara jestivog ulja. „Stoja“ će pokriti i neki, ne baš zahtjevan, porodični ručak ili kratak izlet do mora...Drvenika ili Zaostroga. Pod uslovom da malo prištedite i ručak ponesete sa sobom...ukoliko vam ga ne uzmu na granici.

Sve to možete sa „stojom“, pa i još ponešto, ali možete i kupiti...šta je znam...i glas na izborima!

 

To se, naravno ne definira tako u medijama i javnosti.... jer su to „poticaji“ ili „odluke“, čiji zadatak da malo razvesele građane.

Dodik, „stojom“ namjerava „vabiti mlade“, a Vlada FBiH - stare. Baš sada, kada se spremamo na izbore! Svaka slučajnost je namjerna!

Političari su odavno skontali da se na izbore ne može (više) samo sa obećanjima raznih vrsta ili u slučaju BiH sa forsiranjem nacionalnog narativa o ugroženosti ili straha od drugog i drugačijeg. Valja sada malo „pogurati“ građane i „ohrabriti“ ih da izađu na izbore. Ljudima treba nešto malo više opipljivo i materijalno od već potrošenih „najvećih hitova“ balkanske politike u zadnjih tridesetak godina.   

Ideja nije nova, ali je jednako problematična. I onda i sada. Bez obzira da li se radi o klasičnoj kupovini glasova „iz ruke u ruku“ ili se pak sve pokriva „brigom vladajućih“ za položaj građana u vrijeme krize.  

Rodonačelnik ideje nagrađivanja građana javnim novcem u novije vrijeme (baš pred izbore), je srbijanski šef države i „kontrolor“ svega ostalog Aleksandar Vučić i njegov SNS. Građani moraju, tako, osjetiti da vlast brine o njima...bilo da se dijele vitamini i tablete ili im se u ruke gura nešto novca „da se nađe“.  

I dobro mu ide...bez obzira na zgroženost dijela javnosti, koji smatra da je to „državna korupcija“.

U pitanju je „društvena igra razmjene dobara“, pri čemu vladajući nude (sitan) novac, pod krinkom brige za građane i njih statuus, dok građani - fol ne znaju zašto se lova stvarno isplaćuje i pristaju na igru.

Valja staviti stoju u „padže“...nasuti goriva, pojesti nešto...kupiti ulja...otići na izlet. Naknadno ćemo se žaliti...snebivati i pitati: Šta nam ovo rade?

Zatvara se „savršeni krug“...vlast za male pare većinom dobije što joj treba. Puno jeftinije od stvarne cijene koštanja boljeg zdravstva, bolje javne uprave...više posla i prilika...kvalitetnijeg obrazovanja.

A građani? Legla „stoja“ u „padže“ - burazeru. O problemima ćemo nakon izbora...dok potrošimo „stoju“!

Zažmiri broj do STO...kad' otvoriš oči biću daleko...     

 


 

 



 

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...