Pretraži ovaj blog

srijeda, 20. srpnja 2022.

SCHMIDT, IZBORNI ZAKON, KUHANA ŽABA I MILANOVIĆEV „BALON“

 

Visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, odlučio se, kažu, pozabaviti izmjenama Izbornog zakona u BiH. I to, pazite sada - usred vrelog ljeta i nakon što su izbori, već odavno raspisani!?

Schmidt tako, već uveliko održava konsultacije i razgovore, a do javnosti dopiru samo fragmenti onoga o čemu se razgovara i pregovara. Kako kome odgovara...

„Balon“ o mogućem nametanju Izbornog zakona nakon propasti političkih pregovora o tome u javnost je među prvima „pustio“ predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović. Njemu je, inače, Izborni zakon BiH, očito - najvažnije pitanje kojim se bavi. Gotovo, pa opsesivno. Bio je spreman čak i „ucijeniti“ NATO. OK, to je prošlo neslavno, ali ne znači da Milanović i njegova „priključenija“ i dalje ne „lobiraju“ za HDZ i HNS. 

 

Kada Milanović zagovara da Visoki predstavnik „presiječe“, onda se sasvim jasno i neuvijeno nada da bi to riješenje trebalo biti, ako ništa drugo, onda bar na tragu svega onoga što je ultimatovno tražio HDZ BiH, a što je itekako podržao zvanični Zagreb. Verziju događaja prema kojoj bi Visoki predstavnik praktički podržao želje HDZ-a i HNS-a iznijeli su i neki od sudionika razgovora sa Schmidtom, sumnjajući u njegove dobre namjere. Nešto se očito tu „kuha“...

Govori se i o dva dijela mogućih izmjena: tehničkim i političkim. Tehničke izmjene teško da mogu biti sporne bilo kome, osim inima, koji su i do sada „muljali“ sa mahom biračkim odborima, ali prava suština cijele priče je u političkom dijelu moguće odluke Visokog predstavnika.

Šta bi to trebalo biti „rješenje“, ako su politički pregovori najvećih stranaka o tome jednostavno propali? U eventulanom nametnutom rješenju od strane OHR-a, teško da može biti nekog velikog kompromisa prema kome će svi jednako izgubiti ili dobiti.

Naime, zahtjevi HDZ BiH su tako dizajnirani i postavljeni, da isti mogu; ili biti gotovo u cijelosti usvojeni ili pak odbačeni. HDZ BiH i HNS igraju na samo jednu - etničku kartu i tu nema velikog manevarskog prostora u kome bi se, eventulano, pomirio etnički i građanski princip. Sve ono što su tražile presude raznih sudova i što je uobičajna praksa u EU.

„Legitimno nacionalno predstavljanje“ je tek uljepšano objašanjenje za dalju etničku podjelu BiH tako da bi svi na kraju „glasali za svoje“. Upravo u tome i jeste suština cijele ove namjerno kreirane „zavrzlame“: Da se preko izbornog zakona BiH uvedu novi „politički realiteti u BiH“, bazirani na dominatno etničkom principu zakoruživanja, ne samo biračkog tijela, već i mogućeg etničkog teritorija!

Nešto što je već, da se ne lažemo, Daytonskim sporazumom učinjeno na dijelu teritorije BiH instaliranjem etničkog entiteta RS, kao zaokružene političko-uprave teritorije, ali i izborne jedinice, što je itekako važno u ovom kontekstu.

Osim toga, Izborni zakon nije nikakvo zasebno pitanje unutar zakonodavnog i Ustavnog sistema BiH, jer za sobom vuče cijeli niz drugih dilema i „otvorenih pitanja“. Ovakva „Daytonska BiH“ je zatvoreni i vrlo konzervativan politički eco-sistem, koji se godinama kreirao na cijelom nizu manjih ili većih kompromisa, (čitaj kriza) a što bi ovim moglo biti itekako dovedeno u pitanje. 

 

Veliko je i dilema može li uopšte sa tog „švedskog stola“ samo tek tako „pincetama“ izvući ono što bi ste mijenjali, a da sve ostalo ostane isto. Teško!

Možda bi i moglo, ali uz rizik kreiranja čak i većeg političkog haosa od onoga koga živimo zadnjih godina. Svega toga mora biti itekako svjestan Visoki predstavnik ukoliko se odluči na eventulano nametanje izmjena Izbornog zakona. Rješenje nije niti u, kako se nagađa, odloženom djelovanju političkog dijela odluke, jer su tu radi samo o kupovini vremena i „kuhanju žabe“, kroz nešto duži vremenski period. Da se javnost „navikne“.

OHR i Schmidt, te oni koji ga podstiču na ovaj potez, moraju da znaju da glavnina problema nije u ispravljanju nekakvih stvarnih ili izmišljenih „krivih Drina“ u BiH pod teretom „lobiranja“, već u sveobuhvatnom reformskom procesu, koji neće stati samo na Izbornom zakonu ili granicama entiteta.

Sve ostalo je tek „brčkanje u političkom plićaku“...“99 šarenih balona“, među kojima je i onaj Milanovićev!

 


 

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...