Pretraži ovaj blog

petak, 26. kolovoza 2022.

DODIKOV "ZAČARANI KRUG" KRIZE I ZAPAD, KOJI SE ŽELI NAGODITI!

 

Sasvim konkretna diplomatska afera između SR Njemačke i BiH ima i svoje sasvim konkretno ime i prezime i odaziva se na: Milorad Dodik!

Da, baš taj, rusofilski raspoloženi lider SNSD-a, koji sjedi u Predsjedništvu BiH je odlučio nedavno da uskrati agreman na imenovanje novog ambasadora, ekonomski još uvijek najsnažnije evropske države!?

Opet ucjene, prijetnje i ponašanje, koje prelazi daleko izvan okvira, čak i pristojnog ponašanja, a kamo li „državnih poslova“ i diplomatije.

Nema tu nikakvih tajni – Dodik je bio protiv, dok su Komšić i Džaferović bili za

 

Matematika je to i politika, koja ne može biti jednostavnija, ali iz nekog razloga zvanični Berlin se odlučio „iskaliti“ na cijeloj BiH!? Njemačka će, naime, BiH „blokirati“ kandidatski status, samo zato jer ne želi problem nazvati pravim imenom! Dali su i rok od 48 sati!

Nije, da tu nema neke diplomatske logike, po principu „on je član državnog Predsjedništva“, ali nije ovo Dodiku prvi put da ucjenjuje, blokira i radi šta hoće, jer mu se može! A može mu se, jer su svi odgovori sa važnih međunarodnih adresa sa „Zapada“ do sad bili takvi da praktički nisu ništa značili za Dodika i politiku, koju personalizuje i provodi.

Uostalom, ko se još sjeća nekakve „crne liste“ SAD, na kojoj je kao Dodik? Jel' to možda imalo nekog iole važnog efekta na njegov politički položaj i status?

Sve te silne „poruke“ i diplomatska zanovijetanja, zapravo idu na ruku samom Dodiku!

S jedne strane, uopšte mu ne nanose neku veliku štetu, dok se sa druge strane on među „kolegama“ po politici i strategiji može predstavljati kao neko ko je u sukobu sa Zapadom.

Dodik, jednostavnim jezikom rečeno „zakuha“ kada mu se prohtije, a onda račun, uglavnom, plaća – cijela BiH. Do nove krize i afere. U međuvremenu - par puta skokne do Beograda i Rusije – čisto da podsjeti Zapad, gdje „stoji k'o beton.  

Sve nas to dovodi da zatvorenog „začaranog kruga“ u BiH u kome je Dodik (uz pomoć Čovića) i polazišna i krajnja tačka svake moguće krize u BiH.

Ta „ruska ekipa“ je skontala da bi se Zapad najrađe „nagodio“ na Balkanu, pa samo dalje zateže uže do tačke pucanja. Jedno se govori javno – savim drugo se događa „iza kulisa“. Kao i u slučaju stalnih pokušaja da se ispune legitimne želje Dragana Čovića i Zagreba.

„Stranci“ sa Zapada se samo prave da sve to ne vide i pristaju na tu „igranku“. Zašto? Jer je Dodik previše jak? Jer ne znaju šta će sa tipovima poput njega?

Ništa od toga. Dodik je i dalje tu gdje jeste i proizvodi probleme samo zato jer je dio „igre“ od Banja Luke, preko Beograda do Moskve. U „šemi“ je. Stoje ga Vučić i Putin, pa i on može podignuti bradu i činiti ono što mu je volja, ali i zadatak.

Obesmisliti svaku moguću ideju neke funkcionirajuće države u BiH, a sve zarad generiranja kriza koje nemaju kraja. Zametnuti krizu, gdje je to god moguće i onda sačekati pravi trenutak za aktiviranje „srpskog sveta“...i ostalih „svijetova“.  

Dok se Zapad samo zapliće i raspliće, Dodik radi svoj „posao“ potpuno svjestan da mu se ništa toliko ozbiljno ne može i neće dogoditi. On prvo prevrne sto, pa onda pita: Šta je bilo na stolu? Moskva sa strane odobrava, dok Washington i Bruxelles, malo prigovore, ali misle da će se stvari „nekako riješiti“.

Zapad u BiH igra sa „figom u džepu“ i to Dodik jako dobro zna i koristi. Prelomio je. Nije ga briga za njihovu podršku, jer je ima na drugoj strani. U Moskvi.

Sve dok je takvo stanje, Zapad će se u BiH kao geopolitički savez „igrati skrivača“ i praviti slijep pored zdravih očiju.

Račune će, naravno, plaćati BiH!     


Kao da sam umoran i kao da sam star

Kao da je dosadno i suviše ga znam

Ovaj krug sam skupio i opet sklopio

On me voli, on me nosi, on mi oprašta, aha...

 


 

 

 

 

 

 


Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...