Pretraži ovaj blog

petak, 30. rujna 2022.

"ADUT" ZA KRAJ KAMPANJE: VIRTUALNA HERCEG-BOSNA!

 


Za kraj predizborne kampanje HDZ BiH je odlučila zaigrati na (uvijek „pouzdanu“) kartu - Herceg-Bosne. Iste one, koja je samodokinuta od strane vlastitih „utemeljitelja“, te kasnije uredno presuđena pred Haškim sudom.

Iako je HB nakon katastrofalnih rezultata i još gorih posljedica, ukinuta voljom i Gruda i Zagreba, ova ideja zapravo nikada nije stavljena „ad acta“.

„Živi“ u imenima institucija...ustanova...izjavama „zvaničnika“

HDZ BiH se, naime, sve ove godine nije mogao pomiriti sa činjenicom da je HB samo daleka prošlost. Posebno u zadnjih pet – šest godina, a što se, - vrlo zanimljivo, poklopilo sa sve tješnjim vezama ove stranke sa SNSD-om, Miloradom Dodikom, Banja Lukom i dalje...

 

Uostalom, sjetimo se samo koliko je sjete u riječima i pogledu pokazao lider HDZ BiH Dragan Čović kada je, ne tako davno, u entetskom parlamentu, (aludirajući valjda na HB), u Banja Luci mudro poručio „čuvajte Republiku Srpsku“!

Svojevrsna reinkarnacija HB na ulicama Mostara, koga jedna (javna!?) komunalna kompanija prigodno kiti zastavama ugalse HB, a ne onim prigodnim državnim i to pred izbore - jasan je signal da je HDZ-u na kraju svega ostalo samo da zaigra na zadnju kartu – kartu „trećeg entiteta“.

Njega naravno nema u realnostima političkih odnosa, ali ga eto itekako ima na ulicama i na predvidljivo tempiranim promocijama, gdje se HB, pazite sada, postavlja na nekakav nepostojeći sportski „Olimp“!? 

U nedostatku nečega opipljivog, pred izbore se javnosti zato plasira „virtualna HB“, koje istina nema, ali je eto može biti ili će je biti, bude li glasova u kutiji.

Naravno, za HDZ BiH i HNS.


Igranje na
kartu HB, samo je konačan i definitivan dokaz, kako HDZ BiH, zapravo, nema nikakvu ideju kako i kuda krenuti, nakon što su propali svi veliki planovi sa izmjenom Izbornog zakona BiH. Kada se letvica očekivanja podigla preko svih realno očekivanih visina. I sada slijedi logično razočaranje. I to ne samo stranačkih lidera i dobro uglavljenih prvaka, koji su se praktičko sklonili iz kampanje, nego i ono što je najvažnije – birača!

Tu vrstu razočaranosti nema niko pokupiti, jer nema prave i organizovane opozicije u hrvatskom biračkom tijelu, ali to ne znači da HDZ nije u problemima i da može mirno spavati.

Puno se tu nakupilo političke gorčine i apatije.

Nedostatak sadržaja i ispunjenja obećanja se sada, u zadnji trenutak, nastoji kompenzirati (pra)starim idejama, izvučenim iz ormara. Uredno očetkanim i prozračenim. Uz prigodno sašivene nove zastave za gledanje i mahanje i promocije nekakvog hercegbosanskog sporta i to „na Olipmu“.

I stare autobuse iz Splita – grada, koji ih je morao negdje donirati, jer su dobili nove od sredstava EU. Izbor je - očekivano, baš u kampanji, pao na Mostar.

Uglavnom, kod HDZ BiH – ništa novo. Sve mahom stara ili iznošena roba. Glavni dizajner je ostao bez ideja!

Zadnja „kolekcija“ je puno obećavala, ali...  


...Šta bi dao da možeš ovako

Dići ruke, a puk da te slijedi

Dal' bi i ti u svom srcu plak'o

Kao što se moje srce ledi.... (Bijelo Dugme "Šta bi dao da si na mom mjestu")




 

 

 

 


Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...